Tourist Trophy Isle of Man 2007 (4)

Stoleté výročí závodu Tourist Trophy Isle of Man ukončil dnes závod Senior TT, který se do historie TT zapíše černým písmem. Zemřeli tři lidé!
AKTUALIZOVÁNO

John McGuiness potvrdil své místo mezi legendami Tourist Trophy Isle of Man, když se stal vítězem závěrečného závodu letošní stoleté TT. Pro McGuinnesse to bylo již jeho třinácté vítězství, což ho společně s Dave Molyneuxem řadí na třetí místo v historických tabulkách počtu vítězství. Navíc John McGuinness při cestě za vítězstvím v závodě Senior TT zaznamenal absolutně nejrychlejší kolo, kterým se jako první jezdec v historii dostal na šedesátikilometrovém přírodním okruhu přes hodnotu 130 mph (cca 208 km/h).
McGuinness se do čela závodu dostal prakticky hned po startu, již jeho první kolo bylo rekordním, když ho dokončil s průměrnou rychlostí 129,883, což mu i přineslo náskok 9,69 sekundy před druhým Guyem Martinem. Pak to ovšem přišlo. Nejenže díra mezi Martinem a McGuinessem narostla na více jak dvacet sekund, ale především jedno kolo v průměru za 130,354 mph (cca 208,57 km/h) znamenalo nový absolutní rekord Tourist Trophy (17:21,99 – čas na jedno kolo).
Guy Martin sice ještě v průběhu šestikolového závodu (362 km) dokázal svůj odstup snížit na 17 sekund, cílem ovšem nakonec projel za McGuinnessem jako druhý, když jeho konečná ztráta činila 32,73 sekundy. Třetí skončil další jezdec s Hondou CBR 1000RR Ian Hutchinson, který tak dovršil další plné pódium pro japonskou továrnu. John McGuinness vedle rekordního kola zajel i rekordně nejrychlejší závod historie TT, když starý rekordní čas dokázal překonat o 51 sekund!
John McGuiness – 1. místo
Je to neuvěřitelné, neuvěřitelné, neuvěřitelné, neuvěřitelné! Nemohu uvěřit, že jsem při stoletém výročí dvakrát zvítězil a dokázal porazit mýtus 130. mílové bariéry. Chtěl bych poděkovat všem divákům a traťovým komisařům okolo celého okruhu. Motorka byla úžasná, zastávky v boxech také skvělé, okruh byl ve skvělém stavu a já měl tak z jízdy potěšení. Věděl jsem, že jsem zajel přes 130 mph, když jsem totiž zajel do boxů k doplnění paliva, hlavní tribuna začala jásat. Loňských 129,4 bylo úžasné, ale 130 je neuvěřitelné. 13 vítězství na TT není na zedníka špatné. Po pondělním závodě superbiků jsme udělali nějaké změny, jel jsem proto na nevyzkoušeném nastavení. Jsem vděčný, že to vše tak krásně fungovalo. Tento motocykl nyní vyhrál čtyři závody TT. Je to totiž stejný stroj, se kterým jsem zde jel i vloni. Děkuji Hondě a mému týmu za jejich skvělou práci.
Guy Martin – 2. místo
Mám před Johnem obrovský respekt, patrně ještě nejsem připravený na vítězství na Manu.
Ian Hutchinson – 3. místo
Jsem rád, že jsem ve všech závodech skončil na pódiu. Se superbikem jsem letos trochu bojoval, ale podařilo se to. Měl jsem v prvních kolech trochu problém s pomalejšími jezdci a se žlutými vlajkami. Rád bych poděkoval Hondě a mému týmu, že mi daly tuto příležitost. Je skvělé, že jsme pro Hondu dokázali získat další plné pódium. Jsem rád, že jsem mohl být částí této stoleté oslavy TT.
Pořadí závodu PokerStars Senior TT (SBK)
  1.- John McGuinness (HM Plant Honda Racing) 1h46,44:23
  2.- Guy Martin (Hydrex Honda) 1h47,16:96
  3.- Ian Hutchinson (HM Plant Honda Racing) 1h48,04:60
  4.- Ian Lougher (Stobart Motorsport Honda) 1h49,08:12
  5.- Adrian Archibald (Relentless by TAS Suzuki Racing) 1h49,21:61
  6.- Conor Cummins (Team Millsport Yamaha Racing) 1h49,47:86
  7.- Steve Plater (AIM Yamaha Racing) 1h50,21:67
  8.- Michael Rutter (MSS Discovery Kawasaki) 1h50,42:22
  9.- Ian Armstrong (Canteen Smithy Racing Yamaha) 1h51,56:08
10.- James McBride (Yamaha YZF R1) 1h51,59:14
Všichni z první desítky získali „Stříbrnou repliku“, dalších 22 závodníků poté repliku bronzovou.
Smutnou zprávu po závodě Senior TT zveřejnili organizátoři závodu. Na následky havárii na 26. míli zemřel jeden ze závodníků. Při jeho havárii došlo ke kontaktu jeho motocyklu s diváky, z nichž jeden zemřel na místě a druhý později v nemocnici Nobles. Další dva lidé byli transportováni do nemocnice s vážným zraněním. Více informací v tuto chvíli organizátoři TT nesdělili.
DOPLNĚNÍ: pozdě v noci oznámili organizátoři TT a Manx Motor Cycle Club Limited jméno tragicky zemřelého závodníka. Tím byl nováček na TT Marc Ramsbotham, 34 roků starý, ženatý muž z britského Norfolku.
Čest jeho památce, stejně jako všem, kteří při tomto incidentu zahynuli.

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist