Titul pro Päivärintu s Hännim

Fin Pekka Päivärinta a Švýcar Adolf Hänni obhájili úspěšně svůj titul mistrů světa v kubatuře sidecarů. Tento titul získali oba dva předčasně po doublu na okruhu Motorsport Arena Oschersleben. Nejen o tomto závodě, ale i o dalších zajímavostech ohledně celého šampionátu tříkolových artistů jsou následující řádky.

Sajdkárové mistrovství světa zažívá letos závody jako na houpačce. Zatímco německý Sachsenring zažil s 25 účastníky zaplněný startovní rošt, tak do daleké chorvatské Rijeky - 26. června - přijelo pouze 10 dvojic. Nejen dlouhá cesta, ale především nekonečné čekání na chorvatské hranici a únavné celní procedúry znamenaly, že se jezdcům do Rijeky vůbec nechtělo: "Pro Angličany stojí tento výlet okolo 7 tisíc Euro a to vše jen kvůli několika mistrovským bodům, tak to se rozhodně nevyplatí. FIM by se měla pořádně zamyslet", říká novopečený, už dvojnásobný, mistr světa Adolf Hänni.

Po odřeknutí závodu v Donington Park se letošní šampionát skládal z pouhých 5 podniků a stal se tak otevřeným mistrovstvím Německa, neboť tři závody byly uspořádány právě na německých okruzích, tedy kromě na už jmenovaných Sachsenringu a Oscherslebenu se závodilo ještě ve Schleizu. Závěr šampionátu se koná 24. září ve francouzském Le Mans. 
Fin Pekka Päivärinta a Švýcar Adolf Hänni - v sajdkáře prožil doposud neuvěřitelných 28 roků - obhájili úspěšně loňský titul světových šampionů, když na okruhu Motorsport Arena Oschersleben vyhrálo toto finsko-švýcarské duo s motocyklem LCR-Suzuki jak Sprint-Race tak i Gold-Race a bodově už nemohou být ve Francii dostiženi.

Průběžný stav šampinátu:

01- Paivarinta/Hanni 165 bodů
02- Birchall/Birchall 126
03- Hock/Becker 104
04- Reeves/Cluze 99
05- Rutz/Waefler 54
06- Spendal/Hill 46
07- Streuer/Endeveld 39
08- Roscher/Kammerbeek 37
09- Lawrie/Neave 32
10- Moser/Walker/Evenson 27

Doposud bodovalo 25 sajdkárových dvojic.

Päivärinta/Hänni vyhráli mistrovský titul už vloni a pro věčně druhého Hänniho, jezdí tyto závody od roku 1983, to byl první titul. Nebylo snad tehdy nikoho v paddocku, kdo by mu titul nepřál. Adolf Hänni se sajdkárovému sportu věnuje celý svůj život a v neděli se tedy v Oscherslebenu stal podruhé mistrem světa, ačkoliv letošní sezónu nechtěl už ani pořádně závodit a chtěl si ji jen tak užít!
O několik dní později ale mohou Päivärinta/Hänni získat i další letošní titul, neboť 16.-18. září se jede na Hockenheimringu finále IDM a Päivärinta/Hänni vedou v celkové klasifikaci o 15 bodů před dvojicí Kurt Hock/Enrico Becker.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist