Svět truchlí za Hizzyho

Především z Británie se ozývají lidé od motocyklů se svými kondolencemi za tragicky zesnulého Steve "Hizzy" Hislopa.

Krátce po oznámení smrti skotského jezdce Steve Hislopa, začali své kondolence rozesílat rodině Hizzyho nejen přátelé ze soukromých kruhů, ale i mnozí motocyklový jezdci a lidé, kteří se pohybují okolo motocyklů, a kteří alespoň část své kariéry spojili právě s tímto ve středu tragicky zesnulým jezdcem. Zde je jen krátký výčet z toho co o Hizzym v uplynulých hodinách řekli jeho přátelé.
Neil Tuxworth - bývalí závodník a současný manažer týmu Hondy v Británii (jako závodníka ho můžeme pamatovat například ze starého okruhu v Jičíně):
"Za každého od Hondy bych rád vyjádřil svou hlubokou kondolenci Stevově rodině a přátelům. Zatímco jsme všichni šokovaní z okolností, které obklopují jeho smrt, každý od Hondy vzpomíná na jednoho z nejnadanějších závodníků své, nebo i další generace. Steve pro Hondu vyhrál britský titul v roce 1990 a devět z jeho jedenácti vítězství na TT získal s Hondou. On byl jedním z největších jezdců, se kterým jsem na ostrovech pracoval a jedním z nejvšestrannějších jezdců, které jsme na ostrovech vyprodukovali během posledních dvou dekád. Je to smutný den pro motocyklový průmysl. Steve mi bude chybět jako přítel i jako zastánce umění motocyklových závodů."
Neil Hellings - Ředitel ACU Academy (společnost, která v Británii nejen pomáhá mládeži):
"Je to tragédie, Steve byl opravdový britský šampión, který během své kariéry dosáhl mnoha věcí na něž byl pyšný. Je to smutná ztráta pro britský motosport a jsem si jistý, že Steve bude v paddocku postrádaný. Mé myšlenky jsou s jeho rodinou a přáteli."
Carl Fogarty - bývalí závodník a současný majitel týmu Foggy Petronas Racing (v roce 1991 absolvoval společně s Hislopem osmihodinový závod na Suzuce):
"Steve byl můj hlavní soupeř když jsem jezdil na Manu. Na konci osmdesátých a na začátku devadesátých let jsme byli opravdu velcí kamarádi. Měli jsme spolu několik nádherných soubojů. Myslím, že ten v roce 1992 kdy Steve vyhrál Senior TT a já zajel rekord okruhu bude dlouho nejlepším soubojem historie TT. Pak se naše cesty rozešli. On zůstal v Británii a já si koupil vlastní motocykl abych mohl jezdit v Mistrovství Světa. Steve zřejmě mohl vítězit na TT každý rok, ale dal přednost okruhovému šampionátu. On byl pravděpodobně nejstarším vítězem britských superbiků v historii. Zvítězit v tak konkurenční sérii ve čtyřiceti letech je velký výkon. Mluvil jsem s ním před několika roky o vstupu do mého týmu, on byl pravděpodobně nejlepší jezdec pro vývoj motocyklů jakého znám. Poznal jsem to když byl můj týmový kolega v osmihodinovém závodu na Suzuce v Japonsku. Jeho smrt je tragédie a mé myšlenky jsou s jeho rodinou a přáteli."
James Haydon - jezdec týmu Foggy Petronas Racing (dlouholetý konkurent Hislopa v BSB):
"Jezdil jsem se Stevem mnoho roků a znal jsem ho tedy velmi dobře. On měl fantastický talent, o tom není pochyb. Při svém dnu byl extrémně rychlý. On měl také zajímavý jezdecký styl, velmi hladký, čistý a především snadný. Byl to také hezký člověk, vždy rychlý s úsměvem na tváři. Moje kondolence jde ke všem, kdo jej miloval."
Prohlášení týmu MonsterMob Ducati, za který získal v roce 2002 Hizzy titul BSB (a po zisku titulu byl během 14 dnů vyhozen):
"Steve jezdil za tým dva velmi úspěšné roky a získal pro nás první britský titul v historii, ale také naší první historickou vítěznou pozici v Mistrovství Světa v Donington Parku na což nikdy nezapomeneme. Kombinace Paul Bird Motorsport a Steve Hislop se ukázala jako výborná v letech 2001 a 2002 a kulminovala ziskem loňského titulu, což byl pro Hislopa pohádkový návrat na vrchol po velkých zranění a obrovské smůle, která jej pronásledovala v předchozích ročnících šampionátu."
Paul Bird - majitel týmu MonsterMob Ducati (a člověk, který po zisku titulu donutil Hizzyho hledat si pro obhajobu jiný tým):
"Navždy budu zadlužený Stevovi pro to, co pro mě udělal. Mohu říci, že nebýt jeho, nebudeme nyní tam kde jsme. Mé myšlenky jsou nyní s jeho oddanou ženou Margaret a jeho dvěma dětmi Connorem a Aaronem. Všem nám bude chybět, ale všichni si ho budeme pamatovat ve vší laskavosti."
Steve Parrish - bývalí motocyklový závodník a současný reportér BBC:
"Když se kvalifikoval na první pozici v Doningtonu, zajel rychleji než Valentino Rossi při svém rekordním kole a to měl Hislop o 25% slabší výkon motocyklu než Rossi. Každý kdo ho znal, tak k němu vzhlížej jako k velkému jezdci, ale i člověku. Jeden z nejsmutnějších faktoru je, že Steve měl do druhé poloviny britského šampionátu nastoupit s ETI Teamem."
Rob McElnea - bývalí motocyklový závodník a současný vedoucí týmu Virgin Yamaha: (tedy člověk, který stal v pozadí posledního Hizzyho "odejití" z týmu)
"Všichni, kteří znali Steva vědí, že byl složitá osobnost s velkým srdcem, která milovala jízdu na motocyklu. On byl ohromně velká osobnost ve sportu a má velký respekt v našem malém světě. Bude mi opravdu chybět. Jeho nová láska byly helikoptéry, byla to jeho skutečná vášeň."

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist