Suzuki na domácí dráze

Tým Suzuki Grand Prix pojede prakticky na domácím okruhu, když již několik let sídlí v Británii.

John Hopkins se vrací do "své" země, a to i přestože nosí ve svých barvách hvězdy a pruhy. "Hopper" je totiž jediný člen své rodiny, který se narodil v Americe, když oba jeho rodiče pocházejí z Británie. Jak jeho matka, tak i zesnulý otec (bývalý motocyklový závodník), ale i jeho obě starší sestry se narodili a žili v Londýně (Ealing), ale ještě před narozením se přestěhovali do kalifornské Ramony. V Hopkinsovi tak koluje britská krev a Grand Prix Británie tudíž považuje za svou domácí.
"Bude to legrace,m přijede za mnou skupina lidí," říká Hopkins, kterého přijede do Anglie navštívit matka Linda i jeho sestra Suzanne. Donington Park je však oblíbeným okruhem pro Hopkinse i z jiného důvodu, v loňské sezóně zde hned při svém prvním startu dokončil závod třídy MotoGP na osmém místě, když se kvalifikoval na šesté startovní místo.
"Donington byl pro mě opravdu dobrý," pokračuje Hopkins. "Těším se na závodění na tomto okruhu opět. Mám ten okruh rád a doufám, že bude dobré počasí. Je těžké předpovídat naše šance, ale některé zatáčky jsou podobné těm v Jerezu, kde se náš motocykl tento rok nejlépe ovládal. Proto doufám v nejlepší výsledek."
Hopkins přijíždí do Británie jako čerstvý pilot vozu Formule 1, když si tuto rychlou "rakev" vyzkoušel ve francouzském Magny Cours, kde se jel závod tohoto šampionátu. "Přesto nemyslím na přestup," vtipkuje Hopper.
Druhým jezdcem týmu Suzuki Racing je opět japonský pilot Yukio Kagayama, který již podruhé v řadě nahrazuje Američana Kennyho Robertse, jenž se stále léčí ze svého zranění. Pro Kagayamu je start na Doningtonu dalším obrovským vytížením, když tento Japonec v posledních týdnech nejenže jezdil závody svého šampionátu superbiků v Británii a závod MotoGP v Assenu, ale mezitím stihl i start ve dvou závodech World Superbike, které se jely na okruhu Silverstone. Příprava Kagayamy na tento závod spočívala také v jeho vítězství na okruhu Rockinghamu, kde se zúčastnil se svým týmem Rizla Suzuki dalšího kola BSB.
"Letos na začátku roku jsem na Doningtonu jel při testování se Suzuki GSX-R1000 a okruh se mi líbil," říká Yukio. "Jel jsem na krátké dráze, ale dráha pro Grand Prix je delší o dvě snadné zatáčky. Nepotřebujete tam maximální výkon, je tam krátká rovinka a hodně zatáček. Tak si myslím, že zde můžeme zajet dobrý výsledek."
Nadcházející závod je také domácím závodem pro tým Suzuki Grand Prix, který má své sídlo od dob Barryho Sheeneho právě na britských ostrovech. Všichni tedy doufají, že zde bude okruh pracovat pro jejich tým a naleznou tak zlom ve vývoji součastného čtyřválcového prototypu.
"Vždy je zde na nás při této naší domácí Grand Prix zvláštní tlak, ale zaznamenali jsme zde v minulosti několik dobrých výsledků," říká manažer týmu Garry Taylor. "Vždy se budeme snažit co nejtvrdší prací dát našim jezdcům ten nejlépe připravený stroj. John již se mnou mluvil v Assenu a upozornil na několik věcí, které by se pro Donington měly změnit," pokračoval nejzkušenější z manažerů továrních týmů a nezapomněl připomenou, že Hopkins chce vždy dostat z dostupné techniky absolutní maximum.
Taylor také politoval ztrátu Kennyho Robertse, ale zároveň přiznal, že Kagayama odvedl pro tým obrovskou práci v holandském Assenu. "Je to pro Yukiho další šance, od Assenu dobře vím, že má již zkušenosti. Vždy jezdí jek nejlépe dovede a vnáší do týmu svůj humor," uzavřel své vyprávění Taylor.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist