Suzuka 300 km: Vítězství pro Yoshimura Suzuki

Poslední generálkou před tradičním závodem "8 Hours Suzuka" byl závod na 300 km na stejném okruhu. A v článku se také dočtete o pokračování kariéry Makoto Tamady a jiné zajímavosti.

Už v loňském roce se tradiční závod "8 Hours Suzuka" jel ve znamení deště a nejinak tomu bylo i tentokráte při letošní generálce na tento závod, "300 km Suzuka". Opravdová průtrž mračen na okruhu "Suzuka Circuit" donutila pořadatele posunout start o 2 hodiny. Ovšem i potom zůstala trať na několika úsecích mokrá, přičemž úsek "S"-Sequenz byl úplně suchý a tak volba pneumatik hrála hodně podstatnou roli. Ačkoliv většina týmů nastoupila s pneumatikami ""intermediate" - tedy včetně nejrychlejšího jezdce v kvalifikaci Kousuke Akiyoshi z týmu F.C.C. TSR Honda na CBR 1000RR, tak tým Yoshimura Suzuki ve složení  Nobuatsu Aoki a Daisaku Sakai se rozhodl použít slicky. 


Dvojice týmu Yoshimura Suzuki, s náhradníkem Nobuatsu Aokim (testovací jezdec Suzuki MotoGP) místo zraněného Yukio Kagayamy, využila této situace a vyhrála celkem suverénně před mladou dvojicí stáje HARC-PRO Honda ve složení Takumi Takahashi (vedoucí jezdec All Japan Superbike) - Takaaki Nakagami (ještě vloni účastník GP ve třídě do 125 ccm na Aprilii týmu Ongetta). 


01- Yoshimura Suzuki with JOMO– Suzuki GSX-R 1000 – Sakai/Aoki – 52 kol za 2h02′30.192
02. MuSASHi RT HARC-PRO – Honda CBR1000RR – Nakagami/Takahashi – + 50.457
03- F.C.C. TSR Honda – Honda CBR 1000RR – Akiyoshi – + 1′47.677
04- Taira Racing – Yamaha YZF R1 – Takeda – + 2′15.358
05- Sakurai Honda – Honda CBR 1000RR – Kameya/Maxwell – 1 okruh
06- Trick Star Racing – Kawasaki ZX10R – Takeishi/Konno – 2 okruhy
07- Yamaha France GMT94 Ipone – Yamaha YZF R1 – D. Checa – 2 okruhy
08- Yamaha Austria Racing Team – Yamaha YZF R1 – Jerman – 2 okruhy
09- Honey Bee Racing (Honda CBR1000RR) Noda/Sekiguchi
10- Team Sugai Plus One (Honda CBR1000RR) Sugai


V souvislosti se závodem "8 Hours Suzuka" se také potvrdilo další závodní působení Makoto Tamady. Ten bude letos závodit v Japonsku, když v Evropě zaskočil pouze jednou jako náhradník v týmu Reitwagen BMW v Portimao (za Rolanda Resche) a jeho uvažovaný tým pro závody seriálu WSBK - Pro Ride Honda Team - zůstal pouze na papíře.

Dřívější vítěz závodů MotoGP a WSBK pojede 25. července "8 Hours Suzuka". Jeho spolujezdcem bude Shinichi Itoh, a pojedou na Hondě CBR1000RR obuté do pneumatik Bridgestone. Tato motorka, stejně jako motocykly pro Jonathana Reye a Yukiho Takahashiho  (FCC TSR) či Ryuichi Kiyonariho (HARC-PRO), pojedou v technické réžii Keihina Kohary, tedy TSR.
 
Makoto Tamada známý spíše pod přezdívkou “Tamayan” doposud tento prestižní japonský závod nevyhrál a letos má tedy velkou šanci. 


A už je také známa sestava favorizovaného týmu #11 F.C.C. TSR. Ten pojede pochopitelně na motocyklu  Honda CBR 1000RR a sice ve složení Kousuke Akiyoshi (testovací jezdec HRC v MotoGP), Jonathan Rea (WSBK) a Yuki Takahashi (MotoGP - Tech3 Moto2). Yuki Takahashi už v minulosti jako oficiální tovární jezdec HRC měl jet tento závod, ale při testování si zlomil komplikovaně nohu a k závodu nenastoupil. A jelikož letošní termín se sice kryje se závodem MotoGP v Laguna Sece (kde ale Moto2 nejede), tak může tento japonský samuraj startovat.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist