Stuntrider Mirek „Sporťák“ Frey

Ten, kdo se aktivně zajímá o jednu stopu pravděpodobně už někde narazil na tohoto stuntridera na některé z jeho show. Mirek zhotovil nové video a rovnou jsme ho u té příležitosti trošku vyzpovídali.

Jak hodnotíš Sporťáku loňskou sezónu?
No hele každá sezóna, kterou ve zdraví se svým stylem přežiju je dobrá. Jinak určitě spokojenost, byl to desátej rok co jsem se začal stuntu věnovat a všechna ta dřina už se trošku začala zúročovat. Mám tím na mysli druhé místo z Czech Stunt Day (pozn.: Mistrovství České republiky ve stuntridingu).

Umístění mi udělalo velkou radost, rok před tím to byl třetí flek. Myslel jsem, že už to dál nepoposunu, konkurence je rok od roku větší, já nemám tolik času trénovat na závody a popravdě závody nejsou ani to na co bych se zaměřoval. Ale nakonec se povedlo. 

Takže závody nejsou až tak úplně tvůj šálek kávy?
Ale to zas neřikám, zúčastňuju se každý rok a budu v tom pokračovat. Byl jsem ještě loni společně s Jardou Janovským a Kubou Kykalem na německém mistráku, kde jsme jeli jako tým za Českou republiku a skončili třetí. Ale na soutěže musíš mít perfektně najetou sestavu, kde musíš jet bez chyby. Já rád zkouším nové věci a jezdím pro zábavu, takže mastit furt dokola to stejné podle pravítka mě nebaví. Jsem spíš takovej živelnej a jedu zrovna jak mi co vyjde. Ono se to hodí pak i na show, kde není vždy takový prostor jako na závodech. A ty show mě celkově baví víc, není tam takový tlak takže si tu jízdu víc užiju.

Zní to jako by jsi byl víc exhibicionista než závodník.
Přesně :-) Užívám si vystoupení, baví mě ty různé a někdy i hrůzné placy kde se jezdí. Je to vždy taková výzva. Rád spolupracuju s lidma a snážím se je trochu bavit. Pak jsou tomu i blíž než na té soutěži.Tam je každej závodník zalezlej v depu a soustředí se na závod. Tady si s těma lidma můžeš pokecat, oni se s tebou vyfotí a odnesou si domu trošku osobnější zážitky. Snad to i dělám dobře, protože těch show sjedu celkem dost za rok. Občas vezmu i někoho z dalších jezdců nebo ji nějak jinak zpestřím ať to není furt stejné. Novinka pro mě byla loni show na svatbě, hned teda na dvou, motorkářskejch samozřejmě.

Takže máš sezónu celkem nabitou?
To ano. O víkendech vystoupení a abych nebyl jen o chlebu a vodě tak v týdnu chodním normálně do práce jako každej jinej. To co se vydělá na vystoupení nacpeš do motorky a do tréninku. Sponzoři se dnes těžko shání. Plus v tom týdnu trénuješ, ideálně čím víc tím líp. No a pak nějaká ta údržba motorky, tu jsem si stavěl sám a také udržuji. Naštěstí mám dobrou práci, kde mi vycházejí vstříc a můžu si mašinu upravovat tam. 

Od roku '07 jezdím s CBR600RR (2007). První rok byl takovej zkušební, ale na loňský už dostala
nový slušivý kabátek, upravilo se pár věcí jako například vyztužený rám, hliníkový blatník plus komplet podsedlák, jiná elektronika atd., jsem spokojenej.

Ale na motorce jsou nějaká loga sponzorů, takže vše sám netáhneš?
To ne. Několikátým rokem spolupracuji s firmou 4SR, která mě krom trenek a ponožek komplet
obléká. Ale hlavně mám od nich super věci na ježdění, který jsou funkční, mám v nich pohyb jakej
potřebuju a nemusím se bát pádu. Je dobré, že je zajímá i moje odezva takže jsou každý rok ty
věci lepší a lepší. Další z těch co chrání moje zdraví je helma Lazer jejichž importér mě oslovil v průběhu loňské sezony a stal jsem se tak i členem Lazer Teamu. Můžu se v ní stavět i na hlavu :)

Co chystáš na příští rok?
Letos mě fanoušci uvidí na moto-akcích, kde se objeví značka Motul. Mělo by se jednat o velký akce na který se hodně těším. Jinak dál pojedu své akce, ať už nové nebo ty zaběhlé na které chystám nějaký změny v programu, snad k lepšímu a lidi si to užijou. Nevynechám ani nějaké ty závody u nás i v cizině, kvůli motivaci. Ještě mám plány, ale to nebudu předbíhat.

Co pro tebe stuntriding znamená?
Mám spíš agresivní styl jízdy, takže každý trénink je plný adrenalinu, což je pro mě relax. Je to můj životní styl a musím zmínit i pohodovou partu lidí co se kolem stuntu motá. Ač jsme konkurenti na závodech nebo i na show, tak všude panují kamarádské vztahy (a snad to tak i zůstane). Dělám něco vyjmečného, díky čemuž jsem se dostal na zajímavá místa, potkal zajímavé lidi, a naučil se nové věci. Navíc překonávat stále sám sebe je také fajn.

Super, tak nám ještě řekni něco k videjku.
Je to jen lehčí sestřih, ať už z akcí nebo tréninků za loňský rok. Bohužel nevyšel čas na
profi-video. Z roku 2015 tam tedy není vše, určitě stojí za shlédnutí. Posuďte sami. 

Video

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Sporťáku díky a všichni držíme palce!

Informace o redaktorovi

Petr Kvaš - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist