Štěpán Zuda pojede ve Valencii závod Pre Moto 4

Další velká příležitost čeká mladého českého závodníka Štěpána Zudu. Díky Michalovi Salačovi, manažerovi juniorské reprezentace AČR, se podařilo pro Štěpána vyjednat start v Pre Moto 4 při závodech MotoGP ve Valencii.

I přes to, že Štěpán Zuda prožil náročnou sezónu kvůli zranění, nakonec si užije závěr sezóny při závodech mistrovství světa silničních motocyklů. Díky Michalovi Salačovi, manažerovi juniorské reprezentace Autoklubu České republiky, se podařilo domluvit start s týmem Cuna de Campeones při závodech MotoGP ve Valencii.

Dostat se do depa Grand Prix je snem každého závodníka a i když bude Štěpa zatím závodit v přidruženém závodě Pre Moto 4, má šanci zaujmout a ukázat se ve světě. Více nám před víkendem v krátkém rozhovoru prozradil jeho táta Jaroslav Zuda.

Kdy jste se dozvěděli o možnosti startovat při MotoGP ve Valencii a jaká byla první reakce?
„O této možnosti jsme věděli od začátku sezóny. Měli jsem jet kategorii MOTO5 v týmu Cuna de Campeones, kde byl tento závod vypsán, ale na poslední chvíli nám hlavní sponzor oznámil, že s ním nemůžeme již počítat a tak se vše rozplynulo. Poté nám Autoklub sdělil, že by Štěpána podpořil, aby mohl tuto sezónu jet alespoň ve zbylých čtyřech závodech. Před prvním závodem si při tréninku Štěpán zlomil klíční kost a vše zase bylo jinak... To jsme se již smířili s tím, že letošní sezóna se nepovedla a závody již žádné nepojedeme. Před týdnem nám volal pan Salač a oznámil nám, že se povedlo vyjednat start při MotoGP, ale na jiném motocyklu."

Je to na poslední chvíli, ale snažili jste se ještě nějak speciálně připravit?
„Příprava probíhala po celý rok, takže žádná speciální nebyla."

Na jaké tedy pojede motorce?
„Pojedeme na motocyklu kategorie PreMoto4. Minulý týden na rychlo odjel Štěpán do Valencie, aby si alespoň vyzkoušel motocykl a projel trať, na které byl poprvé. Celkově mu přestup na velká kola a silnější motocykl sedl, tak uvidíme."

Jaké si dáváte cíle na víkend? Jaká bude konkurence?
„Ve Španělsku? Velká! Cíle jsou vždy ty nejvyšší, ale jelikož jsme naskočili do rozzávoděného vlaku, tak cíl je dojet."

Jak dobře Štěpán zná trať ve Valencii?
„Štěpán na ni trávil minulý týden poprvé čtyři 20 minutové tréninky. Takže ji zná."

Na víkend je hlášen déšť, jak tyhle podmínky Štěpánovi vyhovují? Bude to výhoda, že se sníží rozdíly mezi výkony motorek?
„Je to CUP, takže výkony by měly být stejné, ale Štěpán na vodě jel vždy dobře, tak snad to dopadne i nyní. Minulý týden na testu také pršelo a Štěpa se rychle adaptoval."

Štěpa v loňském roce trénoval u Marca Marqueze, dojdete se za ním podívat?
„Určitě bychom byli rádi."

Myslíte, že by mu mohl i nyní něco poradit?
„Radu znám už nyní... nebrzdit a plnej :-D"

Pár slov na závěr?
„Tímto bychom chtěli poděkovat celému reprezentačnímu týmu Autoklubu ČR za tuto možnost. Především panu Šťovíčkovi a Salačovi. Velké díly také Fíďovi Salačovi, který Štěpovi při testech dával cenné zkušenosti. V neposlední řadě velké díky našim sponzorům: PSÍ Hubík, Progres Liberec, Nokamoto, Karting Manises, Cumet Tools, MS Video, Fitmexx Robert Smutný, Pavel Pavka, Moto Liberec. "

Za Autoklub ČR se k této šanci vyjádřil předseda Komise SZM Matěj Smrž: „Jsem velmi rád, že se potvrdila moje správná volba při výběru Michala Salače jako manažera juniorské reprezentace. V minulosti mimo Autoklub pomohl do Španělska jezdcům, kteří tam jezdí dodnes a nyní se to povedlo u Zudy. Štěpán měl letos smůlu na zranění a sezóna pro něj nebyla vůbec jednoduchá, ale díky dobrým kontaktům ve škole Cuna de Campeones a finanční pomoci Autoklubu se podařilo start ve Valencii vyjednat. Štěpán již v minulosti ukázal, že na to jezdecky má a nyní si při testech na vodě vedl také dobře. Teď už záleží jen na něm, jak se s novou výzvou popere. Michal u toho bude s ním a samozřejmě mu zajistí poradenský servis a věřím, že i přítomnost Filipa Salače může Štěpánovi pomoct. Za Autoklub mu přeju hodně štěstí a ať si závody hlavně užije!"

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 4 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
masi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist