Smrž moto a výchova nejmladší generace silničních závodníků

Českobudějovická firma SMRŽ MOTO se zabývá již více než dvanáct let vším, co souvisí s motocykly. Kromě klasické prodejny motocyklů a poměrně rozsáhlého servisu byla i základnou týmu MS Racing, který úspěšně několik let působil ve štokovém poháru při Mistrovství Světa Superbike. Samozřejmě je rovněž mateřskou základnou obou našich superbikerů Jakuba a Matěje, kteří již několikátou sezonu hájí barvy české silniční školy v zahraničních šampionátech (Kuba British Superbike, Matěj po odchodu z Yamahy Deutschland zůstává v IDM na BMW Wilbers).

I když se bratři Smržové dali již před lety cestou legionářů, osudy domácí scény jim zřejmě nejsou lhostejné. K tomu Matěj poznamenává: "Hrozně mi leželo v žaludku, že v Čechách nic nejde normálně, řekl bych trošku s nádechem pozitivizmu. Číst některý komentáře o motocyklových závodech v Českým mistrovství a dění kolem závodů motorek je tak deprimující, že to působí nádechem masochismu. Všechno je v háji, všechno stojí za nic, všechno co se dělá nebo udělalo někdo vymyslel proto, aby okradl ve svůj prospěch někoho jinýho. V Německu si na tenhle způsob myšlení trošku odvykneš. S tímhle mindrákem se bojuje hodně špatně, nakonec na to nemáme čas ani chuť, tak jsme si s bráchou a s tátou říkali, že bychom měli udělat něco konkrétního, co by pomohlo tomuhle sportu a o čem by nebylo dizkuzí, proč to člověk dělá. A tak se zrodil nápad na akademii pro začátečníky, děti od pěti do deseti let. Jednak takové akademie samozřejmě fungujou v zahraničí, Španělsko, Italie, Německo a jednak je jasný, že sport, který nemá žákovskou kvalitní základnu se nikdy nevyhrabe z marastu a zůstane pouze u frustračních chytrostí jak by, kdyby a co by."
Následovalo vypracování projektu, předložení na patřičných místech, jeho schválení a všechno začalo nabývat reálné podoby. Je obdivuhodné, že v tomto případě přiložily ruku k dílu dvě motoristické organizace, které spolu běžně příliš nekamarádí. Prostředky na nákup výcvikových motocyklů Polini poskytl jak Autoklub České republiky a Nadační Fond Autoklubu, tak Ústřední Automotoklub. Bez zmíněných financí se nic podnikat v technickém sportu nedá a je jen škoda, že k obdobné shodě a toleranci nedojde mezi znepřátelenýma stranama i v jiných otázkách. Určitě by to bylo ku prospěchu motocyklového sportu v Čechách.
Bylo kde, bylo na čem a tak se na první lekci "jak se stát motocyklovým závodníkem" dostavilo téměř na dvě desítky zájemců mezi pátým a dvanáctým rokem věku. "Jisté představy jak a co děti učit jsme měli" říká k počátkům akademie Kuba, "Ale to jsme neměli tušení, že přijdou i děti, který neumí jezdit pořádně na kole, natož na motorce.
A tak sme museli začít od úplných začátků. Dneska se na ty samý kluky koukám a říkám si, jo, už to vypadá, když přivřeš oči, jako jízda na závodní motorce. Ale rychle se zapomene, jak to vypadalo před rokem a půl."

Smrz Academy na jaře 2015 započne třetí rok svého působení. V této sezoně se její žáci zúčastní poprvé kompletního seriálu Mistrovství České Republiky třídy minibike. To znamená, že startovní rošt této žákovské kategorie se rozroste minimálně o deset nových závodníků. Nabízí se otázka, jak by se situace vyvíjela, kdyby v Čechách fungovaly ještě dvě nebo tři obdobné školy pro nejmenší závodníky.
Nejstarší Smrž se stará o technické zabezpečení, organizuje většinu treninků a pro příští sezonu bude mít na starosti výjezdy akademie na jednotlivé mistrovské závody. K celé záležitosti doplňuje: "Každý sport musí mít vytvořenou koncepci. Akademie rozhodně do takový koncepce patří jako základní stavební kámen. Je bezva, že máme poměrně slušný mistrovství republiky, že někteří z těch nejlepších hrajou prim v evropské Alpe Adrii, že nám fungujou nebývale přírodní okruhy a jejich protagonisté, že tady existuje agenturní ježdění pro lidi, který se chtějí motosportem jenom bavit. Ale z mýho pohledu je principiální co možná nejširší žákovská základna. Musíme se pokusit vytvořit pro děti s tímto zájmem přijatelné podmínky. To nám dá pravděpodobnost, že ne za dva roky nebo pět let, ale možná za deset budeme mít naplněný startovní rošty dospělých kategorií a pár nejlepších nebo vyvolených bude startovat v Mistrovství Světa. Jsem přesvědčenej, že jinudy cesta nevede, jinak čekáme na zázrak, kterej nepřijde."

Jistý náznak snahy kompetentních institucí je tady. Jak bylo zmíněno, jak AČR tak ÚAMK tyto snahy podpořily a hmatatelně pomohly k tomu, aby Smrz Academy v Budějovicích mohla začít ukázkově fungovat jako první v Čechách. Nyní je důležité nenechat projekt vyšumět nebo stagnovat, ale rozšířit jeho působnost celorepublikově.

Kromě Smrz Academy se Kuba s Matějem věnují případným zájemcům, kteří by se chtěli zlepšit ve své jízdě na okruhu, například při již zmíněných "agenturách". Zatím to je spíš doplňková činnost, ale do budoucna by se tomu chtěli oba bratři věnovat naplno, stejně jako prodejně SMRŽ MOTO, výuce dětí při Smrz Academy a především své aktivní kariéře, dokud věk dovolí.

Pokud byste tedy měli zájem nechat vychovat své dítě u Smržů (samozřejmě jen na okruhu) a nebo se pod jejich dohledem zdokonalovat sami na závodním okruhu, můžete se informovat přímo na prodejně SMRŽ MOTO, Dobrovodská 12/1, Č. Budějovice nebo mailem na info@smrzacademy.cz

Informace o redaktorovi

TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist