Sete: „Jsem psychicky slabý“

Sete Gibernau je sice jeden z těch, který se nikdy nevzdává, ale…: „Rossi nemá skoro žádné slabiny“, říká španělský tovární jezdec Hondy.

Sete: „Jsem psychicky slabý“
Sete Gibernau je sice jeden z těch, který se nikdy nevzdává, ale…: „Rossi nemá skoro žádné slabiny“, říká španělský tovární jezdec Hondy.
Sete je velkým bojovníkem, který bojuje až do posledního možného okamžiku, ale v současné době už ztrácí na Rossiho 39 bodů. Ale právě pro jeho bojovnost ho Valentino stále považuje za největšího soupeře. Je to jistě určitá pocta pro někoho, kdo ještě před několika málo roky hrál „druhé“ housle. Ale v současné době době je situace úplně jiná, je vážným čekatelem na titul mistra světa. A pokud o tom ještě někdo pochybuje, tak ty pochybnosti nemají nic společného s jeho jezdeckým uměním, ale spíše se schopnostmi, jak se vyrovnat s tlakem okolí.
Gibernau je přesvědčen o tom, že ve zbývajících čtyřech závodech dokáže ještě dostat doposud nepřekonatelného „Doctora“ pod tlak. „Vždy jsem říkal, musím zlepšit své kvality“, říká přesvědčivě Španěl. „Valentino to už zvládl, jeho výsledky hovoří pochopitelně pro něho. Momentálně cítím hrozný tlak okolí. Ale jak já, tak i moje okolí dobře ví, že jsem se doposud nepokusil o to, jak se s tlakem médií a okolí vyrovnat. Když říkám, že na rozdíl od Rossiho a Biaggiho se ještě musím učit, tak je to přesně to, co tím myslím. Nemluvím tímto o jízdě na motocyklu, tam se učíme všichni stále znovu a znovu, a to denně, neboť laťka jezdeckého umění leží neobyčejně vysoko. Ale pokud se mi podaří zlepšit se po psychické stránce, tak jsem přesvědčen: Uvidíte ještě lepšího Gibernaua !“.
Gibernau sice už Rossiho několikrát porazil, ale titul je mu momentálně na hony vzdálen. „Necítím se sice ještě poražen, ale Rossi nemá skoro žádné slabiny, vlastně vůbec žádné. Já mohu ale poukázat na to, v čem jsem opravdu silný. Jako příklad uvedu Brno. Jak mě Valentino předjel, tak jsem mu to hned vrátil. Nenechal jsem mu čas, aby si mohl vůbec pomyslet, teď mám Seteho konečně za sebou. U něho musíš prostě tak reagovat. Tak jedině ho můžeš porazit. A to se mi také podařilo…“.
Rossi má 25 let, tedy je skoro o 7 let mladší než Gibernau. Je to výhoda ? Sete: „To se nedá řící zcela jednoznačně. Nás sport nepotřebuje žádnou explozivní svalovou sílu, spíše se dá přirovnat k maratónskému běhu, takže spíše je potřeba použít maximální sílu během dlouhodobé zátěže. A pokud tedy vezmeme tento aspekt, tak jsem v nejlepší formě ze všech, lepší než kdo jiný.“
“Vyhrál jsem závody, když jsem byl sám, nyní mám přítelkyni a vyhrávám zase. Nikdo mě nenutí k ježdění, dělám to a budu to dělat tak dlouho, dokud mi to bude přinášet radost.“
Ovšem Sete, vloni a letos druhý v seriálu mistrovství světa, by si přál být u Hondy jasným číslem 1. „Jezdec nevyhrává sám, to musím potvrdit. Dobrý jezdec potřebuje výborné mechaniky, to já sice mám, ale pokud ti kryje záda ještě továrna, tak je to další výhoda. Honda mě podporuje nejlépe jak dovede, nemohu říci nic negativního, ale…“.
Byli lidé od Hondy naštvaní, když jsi nepoužil nejnovější dodané tovární díly ? „Mohl jsem se vždy rozhodnout dobrovolně, neboť od HRC mi vždy říkali: Sete, my víme, že jsi nedostal vždy to, co jsi chtěl.“
A problém dalšího vývoje ? „Nová součástka se může osvědčit, ale také né. Vezměmě třeba Biaggiho a mě. V zásadě jsme za jedno, ale Biaggi má přece úplně jiný styl jízdy než já.“, dokončil své soukromé vlastní hodnocení tovární pilot stáje Telefónica MoviStar.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist