S Michalem Bursou o komentování na Eurosportu

Motocyklový závodník Michal Bursa se při Grand Prix Turecka představil v pozici hlavního komentátora české verze satelitní stanice Eurosport. Nejen o jeho pocitech jsme si i Michalem nedávno povídali.

Česká verze satelitní stanice Eurosport nabídla při posledním závodě motocyklové Grand Prix, který se jel v tureckém Istanbulu, příjemnou změnu. Ke skvělému obrazu posadila za mikrofony novou moderátorskou dvojici. Místo usínajícího Ondřeje Horského jsme mohli slyšet temperamentní hlas motocyklového závodníka a několikanásobného šampióna naší republiky ve třídě Superbike Michala Bursy, kterého doplnil hlas Josefa Kubíčka, majitele a manažera motocyklového týmu Intermoto Czech Klaffi, permanentního týmu Mistrovství světa Supersport. Změna dle ohlasů posluchačů velmi pozitivní. Nezbývalo než se za Michalem Bursou vydat a zeptat se ho na několik důležitých otázek ohledně jeho spojení s televizní společností Eurosport.
"Již někdy v březnu mě volal Ondra Novotný z Eurosportu, jestli bych si nechtěl zkusit komentování MotoGP," říká Michal Bursa na otázku, proč se dal na komentování motocyklové Grand Prix. "Tehdy jsem s díky odmítl. Něco jiného je být spolukomentátorem a něco jiného je moderovat a komentovat si vše dle vlastní režie. Jenže při předchozí Grand Prix jsem usnul, to se mi stalo snad jen při závodech s výrazným časovým posunem. Rozhodl jsem se tedy přijmout nabídku Ondry Novotného a komentovat MotoGP."
Michal Bursa oživil strohé komentování svého předchůdce nejen o skutečné zážitky z motocyklových závodů. Vedle mnoha technických detailů mohli bezprostředně po dojetí jednotlivých závodů diváci slyšet i názory českých jezdců, se kterými se Michal Bursa během přenosu telefonicky spojil.
"Během mého působení v BMW Cupu jsem si udělal mnoho kontaktů mezi týmy i jezdci," pokračuje bývalý motocyklový závodník Michal Bursa. "Ostatně například Lukáš v době, když se hrabal na horu, tak po mém odchodu do MS Endurance ,,podědil,, mého výborného mechanika Enza, který mi vlastně během kariéry nahrazoval tátu. Byli jsme vždy kámoši. S Kubou se známe ještě déle, je to již od doby, co on sbíral tituly v MEZ MČR 125ccm a já v SBK. No a Abája je velmi mladý jezdec s velkou budoucností. S oběma jezdci AB Motoracing a společně s Radkem Rousem, jsem ještě vloni byl v tzv. Czech GP.com, což je formace, která v podstatě prosazuje ,,českou silnici,, v zahraničí. Chci tím říct, že tito jezdci zvednou svůj mobil třeba i na Aljašce, když se tam něco pojede a podělí se rádi se svými dojmy z jízdy."
Michal Bursa pochází z motocyklové rodiny, již jako malý kluk sledoval svého otce Jiřího, jak si to na přírodních okruzích rozdává v Mistrovství ČSSR. Jakmile mohl, následoval příkladu svého otce a sám usedl do sedla závodního motocyklu. První seznámení s jednou stopou absolvoval již v roce 1980, kdy zkoušel motokrosový stroj. V roce 1986 následoval přestup z bahna na silnici, kde Michal zaznamenal největší úspěchy. V letech 1995, 1998 a 1999 se stal Mezinárodním Mistrem ČR ve třídě Superbike, třikrát si v závodě Mistrovství Evropy dojel pro bronzovou medaili, v roce 2000 debutoval v Mistrovství světa Endurance, kde dokázal mimo jednoho Pole Position získat v jednom z náročných závodů dokonce druhé místo.
"Asi se už moc do sedla závodní motorky neposadím, ale našel jsem si novou zálibu. Komentování mne baví. Vypadá to, že se tomu budu věnovat," pokračuje Michal Bursa. "Turecko byla moje velká premiéra. Zatím jsem vždy seděl s nějakým profesionálním komentátorem, kterého jsem pouze doplňoval. Teď jsem byl tím komentátorem sám. Na pomoc jsem si vzal Pepu Kubíčka a podle ohlasů si myslím, že se nám to snad povedlo. Tím slovem ,,povedlo" mám na mysli, že to snad nebyl úplný průšvih."
Každý den si mohl Michal Bursa číst nové emaily na téma komentáře turecké Grand Prix. Pochopitelně se našly i ty negativní, nicméně pozitivní ohlasy v nadměrné míře převažovaly. "Ohlasů přišlo skutečně mnoho, za všechny díky. Ovšem nevím co bude dál, jestli budu pokračovat nebo ne," odpovídá Michal Bursa na otázku dalšího působení u mikrofonu české verze TV Eurosport. "S Eurosportem jsem měl smlouvu pouze pro Turecko, ale snad nám nabídnou i další závody. Říkám nám, protože bez Pepy neudělám ani ránu. Každopádně vím, že jsem při komentování nějaké chyby dělal a i tímto způsobem se chci za ně omluvit. Jsem závodník, ne profesionální komentátor. Jakmile zhasnou červená světla, prožívám to z pohledu jezdce za řídítky motocyklu. Doufám, že mi ty chyby lidé odpustí, zejména tu Valencii a Dunlopy... Padl jsem do toho jak šutr do vody a týden před Istanbulem jsem komentoval WSBK pro ČT4 no a prostě jsem nepřehodil výhybku na Jerez... Pokud mě tam ještě pustí, budu se snažit dělat chyb co nejméně,ale vždy budu ,,jakokomentátorem,, přímo z trati a motocyklu, než omáčkář...." Kariéra Michala Bursy:
debut:
1980 – motokros
1986 - závody silničních motocyklů
2000 - vytrvalostní závody silničních motocyklů Mistrovství světa Endurance
2002 - závody automobilů na okruzích
2004 - BMW Motorrad BoxerCup
největší úspěchy:
28x vítězství v závodech Mezinárodního mistrovství ČR silničních motocyklů
33x druhé místo v závodech Mezinárodního mistrovství ČR silničních motocyklů
12x třetí místo v závodech Mezinárodního mistrovství ČR silničních motocyklů
1995, 1998-99 - Mezinárodní mistr ČR ve třídě Superbike
1990-91, 1994-95, 1998-99 - nejlepší český jezdec třídy Superbike v MEZ MČR
1992 - první vítězství v závodech silničních motocyklů (Sliač 27. září)
1997 - 3x bronz v závodech ME silničních motocyklů (Monza a 2x Hockenheim)
2000 - 9. místo v závodě MS Endurance 24h Oschersleben
          - 10. místo v závodě MS Endurance 24h Bol D´Or
          - nejlepší nováčci na 24h Le Mans, porucha a odstoupení v 01:30h z desátého místa v absolutním pořadí
          - celkově 16. místo v MS Endurance
2001 - pole position a druhé místo v závodě MS Endurance (Brno 6. května)
          - celkově 18. místo v MS Endurance
2002 - 5. místo v závodě MS Endurance (Brno)
2004 - 17. místo v seriálu BMW Motorrad BoxerCup
2005 - 10. místo BMW Power Cup - Brno

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist