Rossi a Hayden o závodě

Valentino Rossi a Nicky Hayden komentují včerejší závod třídy MotoGP na německém Sachsenringu.

Valentino Rossi a Sete Gibernau předvedli včera při německé Grand Prix nádherný závod okořeněný stíhací jízdou, soubojem v poslední zatáčce, ale i například smutkem a vekou radostí.
Rossi od startu závodu nasadil velkolepé tempo, které nedokázal nikdo zpočátku zachytit. Jakmile se však Sete Gibernau dostal přes jezdce před svým strojem a zaujal druhou, nasadil obrovské úsilí do dostižení vedoucího Rossiho, které mu také jeho úmysl splnilo. Od poloviny závodu jezdila na čele tedy dvojice jezdců, kde zpočátku vedl Rossi, ale od 21 kola Gibernau, který na Rossiho zaútočil na cílové rovince.
Od této chvíle vše směřovalo k poslednímu kolu, kde si tehdy druhý Rossi chystal svůj útok. V předposlední zatáčce závodu také tento útok přišel. Jenže přišla poslední zatáčka a v ní chyba Valentina Rossiho, který zde zvolil defenzivní stopu, kterou chtěl odradit Gibernaua od možnosti finálního útoku. Naopak ideální stopa Seteho vedla k rychlejšímu výjezdu ze zatáčky a tím i k vítězství v tomto dramatickém závodě.
"Jsem trochu zklamaný z konečného výsledku," říkal Valentino Rossi v tiskové zprávě týmu Repsol Honda. Pokusil jsem se dát vše do začátku závodu, ale nepovedlo se to. Sete jel za mnou a společně jsem absolvovali asi deset kol ve velkém sevření. Byl to závod posledního kola, na kdy jsem naplánoval svůj útok. Šťastně jsem předjel Seteho. Nerozumím však tomu, proč jsem chtěl v poslední zatáčce jet tuto vnitřní, uzavřenou stopu. Myslel jsem si, že by mě mohl Sete vnitřkem předjet. Byla to má chyba. Jel jsem prostředkem a razantně brzdil, ztratil jsem ovladatelnost. Příliž dlouho jsem musel čekat, než jsem mohl akcelerovat. Někdy v tomto roce jsem nebyl spokojený s počasím nebo pravidly, nyní jsem však udělal chybu já."
Druhý jezdec týmu Repsol Honda, americký mladík z Owensboro v Kentucky, Nicky Hayden startoval z patnáctého místo. Hned od začátku se ukázal jako výborný jezdec, když dokázal během své cesty překonat daleko zkušenější jezdce než je on sám. Za svými zády zanechal po souboji například takové hvězdy jako jistě jsou Ukawa, Nakano, Checa, Jacque, Abe, ale i na Sachsenringu velice nebezpečný McWilliams. Svou spanilou jízdu zakončil Nicky Hayden na vynikajícím 5. místě a ve spojení s posledními závody jistě přesvědčil celý motocyklový svět, že jeho budoucnost je opravdu v nejprestižnějším šampionátu naší planety.
"Byla to legrace, již jsem takovéto umístnění v závodě potřeboval," říkal spokojení Kentucky Kid v cíli závodu. "V jednu chvíli jsem by dokonce čtvrtý, ale v posledním kole, v posledních dvou zatáčkách, jsem byl trochu konzervativní a Capirossi mě zase předjel zpět. Ale stejně to byl nesmírně zábavný závod. Byl to skutečně nejlepší závod letošního roku. Již v ranním Warm Upu jsem se cítil dobře, pohodlně jsem se držel s Maxem a Valentinem. Kdykoliv se dostanu za tyto lidi na takovýchto nových okruzích, vždy se mi velmi pohodlně učí jízda na okruhu. Klobouk dolů před mými chlapci, oni pro mě pracovali opravdu velmi tvrdě po celou dosavadní sezónu a tak jsem skutečně šťastný, že jsem jim mohl dát takovýto výsledek. Jsem šťastný také samozřejmě pro sebe. Jel jsem tento rok několik závodů, kde nebyla taková legrace. Je hezké vyjet a celý závod se pouze bavit."

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist