Před Suzukou (2)

Další rychlé informace před spuštěním zelených praporků na stanovištích suzuckých traťových komisařů.

Informace před startem prvního závodu Grand Prix (2) *** O tři dny dříve přiletěl do Japonska italský jezdec Roberto Rolfo, který tak učinil z důvodu velkého zájmu o třídu MotoGP, kterou chtěl sledovat již při posledních IRTA testech, které se na okruhu Suzuka jely minulý víkend. Dalším z důvodů jeho brzké návštěvy Japonska bylo důkladné seznámení s novou úpravou zatáček R130 a Casio Triangle. "Velice rád sleduji třídu MotoGP a s tím co jsem tento víkend viděl jsem hrozně nadšený", říkal později Rolfo, který také kladně ohodnotil novou pasáž a pochopitelně zdůraznil, že se nemůže dočkat pátku, kdy poprvé vyjede se svým strojem Honda RS 25W.
"Máme kompletně nový motocykl, který vyžaduje čas na vývoj" říkal dále Rolfo a vzpomenul stroje Aprilia, které jsou také nové. Podle Rolfa trpí jeho nový stroj stejným problémem jako nová Aprilia 125, tedy zatímco podvozek je výborný, motorový výkon je stále slabší než u loňského stroje Honda NSR 250. "Věřím, že HRC brzo přijde s něčím novým. Jen doufám, že to budu dříve než později, protože nyní jsme asi sekundu za našimi soupeři", říkal Rolfo jenž okruh Suzuka také řadí mezi své oblíbené. "Pokud však bude v pátek pršet - bude to špatná zpráva, pokud bude pršet v sobotu - bude to ještě horší a pokud bude dokonce pršet i v neděli - bude to pohroma", říká jezdec, ale hned dodává, že nepatří mezi jezdce kteří ihned odepisují své šance. *** Volného dne využil v minulém týdnu japonský jezdec Shinya Nakano k návštěvě yokohamské školy, kde se cvičí vodící psy. Návštěva byla součástí projektu továrny Yamaha, která v roce 1989 založila fond Yamaha Nice Ride Donation, který podporuje různá centra a vyvíjí další aktivity. Nakano pracuje na tomto projektu již šest let a letos již do fondu nadace daroval bezmála čtyři tisíce Euro. Pochopitelně mám rád psy a jako jezdec a profesionální sportovec chci dávat příspěvky společnostem. Skutečnost, že slepý člověk a pes mohou spolu komunikovat je neobyčejná. Musí mít k sobě obrovský vztah. Přirovnal bych to k důvěře, kterou mám ve svůj motocykl - je to zvláštní vztah", říkal jezdec jenž dále potvrdil, že zamýšlí pokračovat v tomto projektu továrny Yamaha na pomoc slepím lidem. *** "Bude těžké namísto tlaku v pneumatikách a nastavení převodovky začít se soustředit na školu", říkal nedávno britský mladík Chaz Davies jenž si kvůli závodům našel dokonce svou novou školu poblíž italského okruhu Mugello.
Davies v předsezónních testech kromě zranění také trošku i testoval, ale co bylo na jeho jízdě se strojem Aprilia třídy 250 ccm, kam Davies pro letošní sezónu přestoupil, důležité - dokázal se rychle aklimatizovat a v několika případech doslova překvapit odborníky svým výkonem a především několika velice rychlými časy. "Pro stroj 125 jsem příliš velký a ačkoliv jsem nikdy předtím netestoval motocykl 250 ccm, hned od začátku jsem věděl, že to je pro mě to pravé. Již jsem navázal dobrou spolupráci s mým týmem. Bude dobré vrátit se na okruhy, které jsem poznal při mojí loňské zkušenosti", doplnil Davies své vyprávění. *** Plány svého týmu zveřejnil také Davide Brivio, tedy hlavní muž továrního týmu Fortuna Yamaha. "Mám velké očekávání od obou našich jezdců", říkal Brivio. "Očekávám, že Carlos bude vysoko, že bude tento rok bojovat o titul. Myslím, že může být na pódiu dokonce i za sucha, protože Yamaha oproti loňskému roku zlepšila svůj stroj YZR M1."
Na nového člena týmu, mladého italského jezdce Marco Melandriho pochopitelně neklade Brivio až tak velké úkoly jako v podobě Carlose Checy. "Marcovo zimní testování bylo dobré, ale on se zřejmě ještě musí hodně učit. Při nějakém závodě od něj očekávám překvapení, ale v Suzuce je to ještě velmi brzy. Bude to jeho první závod ve třídě MotoGP a doufám, že se z něj hodně naučí. Suzuka bude pro něj velice těžká a já doufám, že skončí někde v první desítce - bylo by to pro něj velice dobré." *** Trojice jezdců třídy MotoGP, Valentino Rossi, Garry McCoy a Noriyuki Haga navštívila včera Misonozovo divadlo ve městě Nagoya kde shlédli jedno z představení v rámci Kubaki festivalu The Spring Star.
Kabuki festival je velmi stará prestižní událost v zemi vycházejícího slunce, herci učinkující na tomto festivalu jsou velice respektovanými a významnými osobami v zemi. Jezdci se na festivalu setkali s uznávanými herci, bratry Fukusuke a Hashinosuke Nakamurovými, kteří tvoří část jedné z nejvýznačnějších Kabuki dynastií. "Je dobré vidět při návštěvě této země část místní kultury. Předpokládám, že je to jako opera v Itálii", říkal Valentino Rossi po shlédnutí generální zkoušky na večerní představení a dodal, že to bylo rozhodně příjemně strávené odpoledne.
Naopak jistě velice dobře zná festival rodilí občan města Nagoya, jezdec Grand Prix Noriyuki Haga. "Samozřejmě znám Kabuki i Nakamury, ale nikdy jsem vlastně neměl příležitost sem zajít. Bylo dobré to konečně vidět, doufám, že až zase budu v Japonsku tak budu mít více času na celou tuto událost", říkal jezdec jenž dále poděkoval obou bratrům, kteří přerušili zkoušku a dali se k rozhovoru s jezdci. *** Technickou přejímkou před závody v Suzuce prošlo celkem 94 jezdců a 139 strojů včetně všech jezdců na divokou kartu. V paddocku panovala dobrá nálada. "Každý rok je těžký, ale zřejmě tento rok bude obzvlášť těžký a to i protože je zde tak hodně Mistrů Světa a každý z nich na továrním čtyřtaktu", říkal dnes v příjemném prostředí suzuckého paddocku usmívající se Valentino Rossi.
Velkou aktivitou vyvíjelo dnes také zdravotní středisko okruhu, když ho navštívila stále velká část jezdců jenž na svém těle nesou následky zimního testování. Hlavním návštěvníkem byl po IRTA testech zraněný Tuhru Ukawa, který však potvrdil, že na 99% nastoupí již do páteční části Grand Prix v Suzuce.
Zajímavě hovořil s novináři kandidát na titul v "naší" třídě 250 ccm - Španěl Fonsi Nieto, který ukončil rozhovor slovy: "Čas mluvit skončil - nastává čas závodit."

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist