Přebor ČR - Brno

Reportáž z přeborových závodů, které se konaly v rámci Alpe Adria Cupu na brněnském okruhu.

Volná 250 - 600 ccm
Závody obou volných tříd se jely opět již v sobotu odpoledne. Tentokrát však přinesl chladný vítr dešťové mraky, které svou činnost zaměřily zejména na závod slabší volné třídy. Za vydatného deště v závodě zvítězil mladý německý jezdec Oskar Grosser, který o vítězství dlouho bojoval s nakonec druhým Slovákem Vladimírem Ružou. Třetí přijel do cíle první z českých jezdců, kterým byl v sobotu odpoledne vedoucí muž průběžného hodnocení František Loučka.
Čtvrtým místem se v deštivém závodě prezentoval Martin Mikulec. Své kvality na mokrém asfaltu nám ukázal zejména Jiří Kruml, jenž do závodu nastoupil s dosti vážně opotřebenou zadní pneumatikou, přesto se během druhého kola dokázal prosadit až na vedoucí pozici, kterou hájil dvě kola. Pak však musel vzhledem k pneumatice zvolnit a přenechat pozice svým protivníkům. Cílem projel na pátém místě, když o pódium přišel dvě kola před cílem.
Na šestém místě přijel první z jezdců vozících na své kapotáži nápis www.racing.motorkari.cz. Tímto jezdcem byl poděbradský Josef Brtek, jenž mokré pneumatiky sehnal těsně před startem závodu. "Pepek" se na mokrý závod vyloženě těšil a start ze třetí řady nakonec tedy proměnil ve své první body. Na sedmém místě dokončil závod Němec Jens Hahn. Osmé místo nakonec patřilo velmi rychlému Markovi Fischerovi, který již v prvním kole havaroval z první pozice. Svou stíhací jízdu tedy nakonec dovedl k zisku osmy bodů. Desítku nejlepších uzavřeli devátý Ondřej Král a desátý Miloslav Beznoska.
Druhý z jezdců, který v této třídě propaguje tyto stránky je Tomáš Tvrzník. Tom absolvoval v Brně svou "mokrou" premiéru a tak cílem bylo pochopitelně pouze dokončit závod, což se také nakonec úspěšně podařilo. Tomáš dojel na 22. místě.
V celkovém pořadí této třídy nadále vede Frankie Loučka (117 bodů), druhý je Vladimír Ruža (105) a třetí Marek Fischer (80), který již výše nemůže postoupit ani v případě vítězství v posledním závodě. Pětici nejlepších doplňují čtvrtý Grosser (69) a pátý Král (64).
Volná přes 600
Silnější třída přinesla také mokrý závod, i když již ne za tak vydatného deště. Do závodu nejlépe vyrazili Kamil Holan a Miloš Čihák, kteří tak prokazovali své kvality i v prostředí pro ně neznámém - "Wet Race", když například Čihák absolvoval vůbec první mokrý závod kariéry. Po úvodní přetahované, kdy oba jezdili kolo na kole, se dokázal Miloš Čihák odtrhnout od svého protivníka a dojet si pro své letošní páté vítězství. Na druhém místě projel cílem Kamil Holan. Ze svého druhého letošního pódia se radoval také Martin Vondrouš, který s podporou týmu KL Intermoto CZECH Republic dojel na třetím místě.
Na dalších místech se v cíli prezentovali čtvrtý Michal Dokoupil a pátý Petr Čermák. Na šestém místě přijel opět "náš" jezdec. Stejné místo jako ve slabší třídě totiž obsadil Michal Javůrek, první z jezdců volných tříd, který na svém motocyklu začal propagovat tyto stránky. "Javor" až překvapivě snadno získal šestou pozici, kterou svým jezdeckým stylem "Norick Abe" zkušeně kontroloval až do cíle závodu.
Ze sedmého místa se mohl radovat Petr Milichovský, osmý dokončil závod Vítězslav Šopík, který v Brně po celý víkend předváděl svůj nejlepší výkon této sezóny. Devátým místem se týmu Akuna Racing předvedl Zdeněk Štětina, jenž k tomuto podniku použil zelený motocykl Honda CBR 1000RR právě jihočeského týmu (jako vážný zájemce o koupi absolvoval závod jako test motocyklu). Desítku nejlepších uzavřel Robert Fiala.
V celkové klasifikaci vede Miloš Čihák (125) o 24 bodů před Kamilem Holanem (101) a v posledním závodě mu tak k titulu Přeborníka ČR stačí dojet na 15. místě. Třetí v celkové klasifikaci je Petr Čermák (83), na čtvrtou pozici se dostal Martin Vondrouš (70), pátý je loňský šampión Marek Káňa (64).
Supermono
Martin Kamenický absolvoval v sobotu na německém okruhu Oschersleben závod ESA Challenge, kde dojel kvůli penalizaci 30 sekund (za údajný předčasný start) na 16. místě, v neděli se pak již v Brně stal nejrychlejším z našich jezdců v ranním Warm Upu. Do závodu však nastupoval z důvodu absence v kvalifikaci z posledního místa startovního roštu. Svou pouť celým polem jezdců, které doplnili maďarští jezdci Amateur Cupu 400 ccm, ukončil Martin Kamenický celkovým druhým místem, ovšem prvním v hodnocení národního přeboru třídy Supermono.
Na druhém místě projel cílem rakouský jezdec Karl Cserer, který odsunul na třetí pozici Libora Kamenického. Čtvrtý dojel Radim Halm, pátý byl Alexander Vysloužil. Šesté místo si domů do Německa odváží Daniel Zörnweg, sedmé naopak zůstává zásluhou Josefa Duchana v naší zemi. Z bezmála dvacítky jezdců byl v cíly klasifikovaný jako osmý Arnošt Valda, devátý byl Lubomír Dufek a desátý Jiří Vysloužil.
V celkové klasifikaci se do čela dostal Libor Kamenický (90), který má před posledním závodem jedenáctibodový náskok na dvojici Radim Halm, Karl Cserer (oba 79). Na čtvrté místo poslala Johannese Kehrera (75) neúčast v Brně (startoval v Oscherslebenu). Pátý je Daniel Zörnweg (43).
125 ccm Sportproduction
Poslední přeborová třída, která měla svůj závod stejně jako Supermona v neděli dopoledne, je třída produkčních "dvacek". Králem této sezóny je Zbyněk Soukup, který nenechal nic náhodě a zvítězil i v tomto závodě, jenž se narozdíl od těch předchozích konal již jako Alpe Adria Cup (celkově zvítězil Ital Berardino Lombardi). Za Soukupem se však odehrávala neskutečná "řežba", které se zúčastnila trojice Hercík-Sedlo-Brázda. Cílem tito tři muži proletěli v rozmezí pěti desetin. Ze stříbrné pozice se radoval Milan Hercík, třetí byl Miroslav Sedlo, jenž letos poprvé viděl regulérně cíl. Patrně nejsmutnějším byl nakonec čtvrtý Radek Brázda.
Páté místo vybojoval Tomáš Průdek, šestý byl po jedno z nejlepších výkonů dosavadní kariéry Radek Lamich, který se lepší ne závod od závodu, ale doslova kilometr od kilometru. Sedmou pozici si odvezl Josef Chlíbek, osmý byl Petr Kolář a devátý Petr Jandl. Desítku nejlepších uzavřel Martin Turna.
V celkové klasifikaci se do čela dostal Zbyněk Soukup (100), jemuž série čtyř vítězství přinesla o tří body více než druhému Milanu Hercíkoví (97). Na třetím místě je Tomáš Průdek (64), čtvrtý je Radek Chlíbek (58) a pátý Josef Chlíbek (50), jenž toto místo drží před Radkem Lamichem (50) pouze zásluhou jednoho pódiového umístění.

Článek o závodech Mezinárodního Mistrovství České republiky bude uveřejněn zítra v podvečer.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist