Pravda je někde jinde

Na právě probíhajícím kongresu FIM se mělo mimo jiné také rozhodnout o tom, kdo bude zastupovat český motocyklový sport. Zda to bude stávající Autoklub nebo nově ustanovená ČSMS.

ČSMS neuspěl, český motocyklový sport bude dál zastupovat Autoklub, říká strohá tisková zpráva ČTK, která vyšla dnes večer. A dále se v ní píše, že: "Kongres Mezinárodní motocyklové federace (FIM) totiž na svém dnešním jednání v Estorilu nakonec vůbec neřešil žádost nově vzniklého Českého svazu motocyklového sportu (ČSMS), který chtěl AČR ve federaci nahradit a měl i podporu ministra školství, mládeže a tělovýchovy Josefa Dobeše.

"Byla ustanovena permanentní skupina, která má v příštím roce ověřovat možné problémy v jednotlivých zemích. Nejedná se jen o Českou republiku, ale například i o Kanadu nebo Egypt," řekl ČTK prezident AČR Roman Ječmínek.

Autoklub je tak nadále držitelem takzvané národní autority. Ve vztahu k FIM je například zodpovědný za pořádání mezinárodních akcí na českém území nebo udělování licencí pro závodníky. "Na kongresu nebyla jakkoliv zpochybněna role a afilace Autoklubu České republiky," podotkl Ječmínek.

Samozřejmě že náš motocyklový server zajímalo, co se vlastně v Estorilu dělo a jak celá záležitost probíhala.

A světe div se, skutečnost je úplně jiná!

Pro náš web ji osvětlil exkluzivně prezident ČSMS pan Karel Abraham: "Není vůbec pravdou, co říká pan Ječmínek, ba naopak. V nejbližší době se vydá do České republiky pracovní skupina, aby navštívila přímo pana ministra školství, mládeže a tělovýchovy Josefa Dobeše. Teprve po této návštěvě bude celý případ na půdě FIM projednáván. Pozitivní je, že většina motoristických federací stojí za námi".  

Ostatně nejlépe o celé situaci hovoří prohlášení ČSMS, které otiskujeme v plném znění:

"Valné shromáždění Mezinárodní motocyklové federace se na svém jednání v Portugalsku zabývalo změnou sportovní autority pro motocyklový sport v České republice, již ministr školství, mládeže a tělovýchovy 7. října odebral Autoklubu ČR a přidělil Českému svazu motocyklového sportu.

Závěrem jednání Valného shromáždění je rozhodnutí o zřízení zvláštní komise, která navštíví Českou republiku a ujistí se, že rozhodnutí Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy převést sportovní autoritu na ČSMS je platné.

Valné shromáždění FIM tímto krokem reaguje na intenzivní zavádějící kampaň ze strany Autoklubu ČR. Při jednáních, která jsme vedli s FIM v průběhu listopadu, jsme naráželi na řadu dezinformací včetně zpochybňování mandátu ministra školství, které se k představitelům FIM dostávaly z České republiky. Pracovní skupina má za úkol potvrdit změnu národní autority přímo na místě, tak aby byly vyloučeny jakékoliv spekulace.

Autoklubu ČR se podařilo u funkcionářů FIM vytvořit dojem, že přechod autority je nestandardní. Fakt je ale takový, že proces, kterým byla Autoklubu ČR autorita odebrána, je zcela běžný a rozhodnutí ministra školství je platné. Jsem přesvědčený, že zvláštní komise dojde ke stejnému závěru.

ČSMS se zásadně ohrazuje proti tvrzení Autoklubu ČR, že Valné shromáždění rozhodlo v neprospěch ČSMS."
, píše se v oficiálním prohlášení ČSMS, které podepsal její prezident Karel Abraham.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist