Potvrzeno-Jakub Smrž ve Francii

Včera byla oficiálně potvrzená účast Jakuba Smrže v posledním závodě European Superstock Championship, který se jede na francouzském okruhu Magny-Cours.

Včera obdrželi zástupci týmu Superstock Czech ACCR oficiální potvrzení o náhradě zraněného Matěje Smrže jeho bratrem Jakubem při posledním podniku Mistrovství Evropy třídy Superstock, který se koná na francouzském okruhu Magny-Cours. Ukončily se tak dlouhé jednání o startu jihočeského jezdce, který byl mezi závody Grand Prix v portugalském Estorilu a brazilském Riu vyhozen z týmu Elit Grand Prix. Jakub Smrž, resp. zástupci českého superstockového týmu, během těchto jednání nejprve zvažovali variantu divoké karty pro staršího z bratrů Smržových. Havárie a zranění mladšího Matěje v italské Imole dala celé záležitosti jiný směr a tak Kuba nastoupí na bratrově motocyklu do sledovaného šampionátu Superstocků.
"Ano, včera nám přišlo potvrzení od organizátorů a tak Jakub nahradí zraněného Matěje," říká jeden z vlastníků týmu pan Josef Kubíček. "Kuba pojede na Matesově firebladu [Honda CBR 954RR FireBlade - poz. Racing] ve francouzském Magny-Cours. Jsem rád, že to takhle dopadlo a můžeme za našeho jezdce nasadit zrovna jeho bratra. Francouzský okruh je v šampionátu nový a jede se tak na něm poprvé, žádný z jezdců ho nezná a tak to bude velká výzva."
Jakub Smrž s motocyklem Honda CBR 954RR testoval a na mosteckém okruhu dosahoval solidních výsledků, když při svém prvním svezení se čtyřtaktním, závodním motocyklem zajel svůj nejrychlejší čas 1:34,0. Nyní tedy bude absolvovat jílovický jezdec poprvé ostrý závod a to hned na nejvyšší evropské úrovni.
"Vážně, tak to je paráda," říká Jakub Smrž, když poprvé slyší, že jeho žádost o start v Magny-Cours byla oficiálně schválená. "Jsem velice rád, že jsem dostal příležitost jet Superstocky v Magny Cours, protože při testech v Mostě se mi čtyřtakt zalíbil. Je to těžší a výkonnější motorka než dvěstěpadesátka, na kterou jsem zvyklej, ale budu se snažit udělat maximum pro dobrý výsledek."
Jakuba Smrže čeká během zimního času i velmi důležitá zkouška v rozhodování o své budoucí kariéře. "Od mala jsem jezdil závody a závody budu jezdit dál," říká Kuba před odchodem k učiteli španělského jazyka, který se v těchto dnech snaží dostat do své hlavy. "Tento závod bude důležitá zkouška, která možná může hrát roli v rozhodování kterým směrem se budeme orientovat v sezóně 2004."
První závod na litrovém motocyklu jistě přinese i nové poznatky, se kterými se doposud náš jezdec nesetkal. Kuba si je vědom velké zodpovědnosti vůči lidem, kteří mu tuto příležitost dali a samozřejmě by se jim chtěl odměnit dobrým výkonem. Velké cíle si však do svého debutu nedává. "Hlavním úkolem bude odvést dobrý výkon, ovsem ne za hranici rizika pádu," hovoří Jihočech o cílech pro francouzský podnik, ale nezapomene dodat: "Jak se říká tlačit na pilu bych chtěl když tak až v závěrečné kvalifikaci. Během prvních tréninků se spis budeme snažit o nastaveni motorky a já bych chtěl co nejvíc odkoukat od stockove špičky startovního pole. Nemám žádné cíle pro závod, jen bych nechtěl udělat ostudu."
Závěrem rozhovoru padla ještě slova o startovním čísle. Jak známo oba bratři závodí s číslem 96, když mladší Matěj vozí na svém motocyklu toto číslo již dlouhou dobu, zatímco starší Jakub si toto číslo zvolil po svém loňském opuštění třídy 125 ccm a přechodu do vyšších dvěstěpadesátek (jeho tehdy oblíbené číslo #18 v roce 2002 vezl ve třídě 250 ccm totiž Sharol Yuzy). Protože Mates jezdí letos s tímto číslem pochopitelně opět, musí si Kuba pro Magny-Cours hledat nové číslo. A jaké že by to mělo být? "Chtěl bych opět šestku a devítku a tak bych byl rád, kdybych mohl jet s číslem 69," říká Jakub Smrž. "Koukal jsem do výsledků a letos ho ještě nikdo neměl a tak mi to snad vyjde."
Po uzávěrce článku: Nevyšlo, se startovním číslem 69 se v Magny-Cours představí domácí Dietrich Guillaume startující s divokou kartou. Jakub Smrž obdržel číslo 98 a tak doufejme, že mu číslo ve světě spojené s německou jezdkyní Katjou Poensgen přinese jen a jen štěstí.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist