O evropských okruhách

Dvě informace o připravujících se evropských okruzích na letošní sezónu Grand Prix.

Na speciální tiskové konferenci v Jerez de la Frontera bylo dnes oznámené prostřednictvím starosty města panem Pedro Pacheco a šéfem promotérské společnosti Dorna Sports panem Carmelo Ezpeletou, že Grand Prix Španělska se bude minimálně do roku 2011 konat na okruhu Jerez de la Frontera.
Velká Cena se jezdí na tomto okruhu pravidelně od roku 1987 a každoročně se stává jednou z nejvíce navštívených Grand Prix sezóny. V den závodů se tísní okolo okruhu, nad jehož startovním roštem se od loňské sezóny zjevuje létající talíř či chcete li UFO, více jak sto tisíc fanatických diváků, o kterých se nejen po celé Evropě vyprávějí legendy. Jeden americký novinář zastává teorii, že dříve než umřete musíte vidět tři závody - Grand Prix v Jerezu, Dutch TT v Assenu a 24 hodin Le Mans. Co k tomuto dodat? Snad jen to, že já bych tyto tři závody doplnil ještě o jeden - WSBK v kalifornské Laguna Seca.
Po dnešním podpisu smlouvy mezi Jerez de la Fronterou a Dorna Sports je jasné, že tento okruh je prvním místem jenž má zajištěnou budoucnost Mistrovství Světa i po roce 2006.
Druhá informace z příprav na evropské Grand Prix je z holandského okruhu Assen, který po loňském mohutném vtrhnutí davu fanoušků na samotný asfalt okruhu musel investovat více než 700 000,- Euro do úprav okruhu aby docílil předběžného zrušení pořádání závodu Grand Prix. "Je nemožné pro kohokoliv na světe představit si, že by se nekonala Gauloises Dutch TT", říkal na adresu úprav ředitel TT pan Jos Vaessen. "Udělali jsme všemožné aby se tento incident již nevrátil, abychom mohli pokračovat v naší 75.-leté tradici pořádat závody každou poslední sobotu v červnu.
Je zřejmě opravdu nemožné představit si, že by v kalendáři Grand Prix chyběl závod jenž tam doposud jako jediný nechyběl v žádné sezóně od založení Grand Prix v roce 1949. Přesto stále ještě není rozhodnuto zda se letos tento závod pojede. Konečné rozhodnutí padne až po návštěvě bezpečnostního technika FIM pana Claude Denise, který Assen přijde zkontrolovat 22. dubna letošního roku. Co bude kontrolovat?
Zvětšení počtu míst na sezení rekonstrukcí starých prkenných tribun nejen na konci cílové rovinky, ale také v zatáčkách Winterdijk nebo Stekkenwal kde bude krásný výhled na pěknou pasáž Zuidlus. Dále bude bezpečnostní technik kontrolovat zajištění proti vniknutí fanoušků na samotný okruh po skončení závodů. Okolo okruhu tak vyrostou ploty se speciálním ostnatým drátem jenž má zamezit vniknutí na závodní dráhu.
Okruh Assen se také po loňském závodě World Superbike zavázal, že již nebude fanouškům nabízet pivo a lehké drinky. Nyní tento zákaz byl upřesněn a bylo tak umožněno donesení vlastních lehkých drinků ovšem pouze v plastových lahvích. Zajímavostí je informovanost veřejnosti pod sloganem "Užít si, neničit". Na tuto myšlenku přivedli organizátory přímo samotní fanoušci, kteří přemlouvali v září při WSBK své kolegy aby nepřelézali ploty a nevtrhli tak na závodní dráhu. Kupodivu to zabralo a někteří fanoušci zůstali po druhém závodě superbiků na svých místech i přestože se nejprve chystali poplácat vítězného Edwardse po ramenu.
"Chtěli bychom tisíce takovýchto fanoušků", říká ředitel Vaessen a dodává: "Na tábořištích okolo okruhu TT Assen budou přísnější kontroly Policie, která se bude ihned zabývat nepříslušným chováním. Pro trvalé plotové horolezce jsme připravili více jak 4 km zvláštního ostnatého drátu." PS: Tak co Wlado39 - pojedeš se podívat do Assenu?? :-)))

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist