Nicky Hayden o daytonském vítězství

Letos nebude Nicky Hayden obhajovat své vítězství na slavném floridském okruhu Daytona a tak se alespoň rozhovořil o loňském zážitku.

Již za dva týdny začne na slavném okruhu Daytona nová sezóny amerického národního šampionátu AMA Superbike. Závody na tomto okruhu vždy lákali početný zástup fanoušků i jezdců slavných jmen. Prosadit se na tomto okruhu je vždy velice náročné a to nejen protože jako jediný závod amerického šampionátu AMA je jezdí na takovou vzdálenost, že jezdci během tohoto závodu musí zajíždět k dotankování a výměně pneumatik. V loňském roce zvítězil na tomto 3,56 mile dlouhém okruhu a svůj první krok za titulem učinil, mladý jezdec z kentakského Owesboro Nicky Hayden, zřejmě již nyní nejslavnější jezdec z bratrské trojice, která jezdí americké národní mistrovství (ještě jezdí starší Tommy a mladší Roger Lee). Jeho Honda RC51 s magickým číslem 69 (RC51 je označení dealerské sítě na americkém kontinentu pro stroj VTR 1000 SP2) jasně dominovala při 61. ročníku závodu Daytona 200 (číslo 200 znázorňuje počet mílí, které jsou během kurzu závodu ujeté). Tehdy se stal Nicky Hayden ve věku 20 let nejmladším vítězem závodu od roku 1976 a jak na tento triumf Nicky vzpomíná dnes?
“Abych řekl pravdu, bylo to fantastické“, vzpomíná Nicky Hayden na zážitky z okruhu na daytonské pláži. “Jako malé americké dítě jsem vždy slyšel o tomto závodě“, doplňuje jezdec jenž v letošním roce nemůže obhajovat své loňské vítězství. “Když jsem vloni odtud odjížděl, cítil jsem, že jsem v dobré výchozí pozici. Udával jsem tón po zbytek roku.“
Jak to vlastně tehdy probíhalo? Zahajovací závod sezóny měl být opět potvrzení Mata Mladina a jeho poslední tříleté nadvlády v americkém šampionátu AMA. Avšak najednou tu byl rychlý mladíček Nicky Hayden jenž v kvalifikaci časem 1:47,174 (119,581 mph) překonal rekord okruhu. Tím ovšem ještě nechtěl říct Nicky poslední slovo a zajel do boxů kde vyměnil pneumatiky za speciální pneu na závěrečné minuty kvalifikace. Znovu vyrazil na trať okruhu aby se ještě zlepšil, jenže následoval nevinný pád, který snahu ukončil (v šikaně, která nyní prošla rekonstrukcí). Jezdec zůstal nezraněn, ale motocykl byl odepsaný. “Nejprve jsem byl šťastný, že jsem zůstal OK. Pěkně jsem byl však potlučený. Tehdy se mě jeden člověk zeptal jaký jsem měl den, řekl jsem mu, že doposud to byl můj nejlepší den v životě. Následující den jsem toho hodně neodjel ani v zahřívacím tréninku. Necítil jsem se na motocyklu moc dobře, ale nakonec jsem našel to správné místo jak se na něj posadit. Problém byl, že prioritní motocykl pro celý víkend byl pryč“, vzpomíná Hayden jenž pro USA vrátil po dlouhých letech opět vítězství na floridském okruhu (předním naposledy v roce 1998 Scott Russell).
Letos tedy Hayden neobhajuje, jak to tedy bude vypadat? Porvou se bratři Bostromové? Bude slavit návrat na trůn Mat Mladin? Nebo si připíše již své čtvrté vítězství veterán Miguel DuHamel?

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist