Na Slovakia Ringu začal Pohár FMS AČR

Úvodní závod nového Poháru FMS AČR proběhl o víkendu na okruhu Slovakia Ring, vítězi se stali Václav Rumlena a Ines Pezic.

Historicky první závod Poháru FMS AČR proběhl na okruhu Slovakia Ring. Bohužel, hned na úvod je potřeba říci, že startovní pole bylo výrazně ovlivněno nepříznivým počasím, které v těchto dnech panuje nejen ve střední Evropě. Zima a silné deště se podepsaly nad startovní listinou, do které byla původně přihlášena bezmála čtyřicítka jezdců z České a Slovenské republiky, ale také závodníci z Polska a Slovinska. V době, kdy celé republice začínaly dělat problémy rozvodněné řeky, bylo jasné, že se závodění dostává až na druhou kolej. Vzduch, voda, země a oheň, jsou čtyři přírodní živly ovlivňující život na zemi. Proti nim se nedá bojovat, a právě voda byla tím, s čímž žádný z pořadatelů jakéhokoliv závodu nedokáže nic udělat.
Samotného závodu se tedy nakonec nezúčastnilo mnoho jezdců, nicméně ti, kteří dorazili, dostali šanci postavit se dvěma výborným jezdcům naší země. Závodu Poháru FMS AČR se totiž aktivně zúčastnili i oba patroni poháru, tedy Jakub Smrž a Jan Halbich, kteří ale v duchu fair play již předem deklarovali, že několik kol před koncem ze závodu odstoupí, aby tak dali příležitost získat poháry a body jezdcům, pro které je především tento šampionát určen. Jak slíbili, tak i udělali a oba po devátém kole zajeli, Honza Halbich ke svému týmu Amboseli Racing, Kuba Smrž do boxu Radima Máchy, od kterého měl pro tento závod vypůjčený motocykl Ducati 1199 Panigale. „Hodně jsem se bavil a pokud budu mít v termínu dalších závodů Poháru FMS AČR volno, tak rád opět přijedu,“ říkal později Jakub Smrž, který po závodě dlouho do noci odpovídal na dotazy přítomných závodníků i jejich doprovodu.
V samotném závodě zvítězil Václav Rumlena, který prvních devět kol jezdil těsně za druhým Jakubem Smržem, a jak sám přiznal, hodně se z jeho jízdy snažil pochytit. „Na rovinkách jsem ho dojížděl, ale Kuba mi to vždy zavřel a já ho nedokázal předjet. Bylo vidět, jak hodně je to zkušený jezdec. Moc jsem si to užíval a doufám, že jsem se i něco naučil,“ přiznal Vašek Rumlena.
Zatímco vítězný Rumlena jel svůj vlastní závod, tak o další pozice na stupních vítězů kategorie Open 1000 se tvrdě bojovalo. Souboj trojčlenné skupiny, ve které byl vedle našich Richarda Balcara a Lukáše Šebesty, také Slovinec Simon Kuhar, vynahradil divákům menší počet startujících. Vše vrcholilo v posledním kole, kdy došlo k pádu Lukáše Šebesty. Při něm získal drobný náskok Slovinec Kuhar, který si nakonec dojel pro pohár za druhé místo, zatímco náš Richard Balcar skonči těsně třetí.
V kategorii Open 600 startovala pouze Ines Pezic, která si tak připsala nejen 25 bodů do průběžné klasifikace, ale odvezla si domů i krásný skleněný pohár.
Druhý závod se pojede opět v rámci agenturního ježdění AMBOSELI Racing, a to dne 29. června na maďarském okruhu Pannonia-Ring. Doufejme, že tentokrát si již s pořadateli nebude zahrávat nepříznivé počasí, které výrazně ovlivnilo startovní rošt zahajovacího podniku.

Informace o redaktorovi

TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist