Mrkva a jeho životní závod

Jiří Mrkývka zajel ve španělské Valencii životní závod, ve kterém získal své první umístnění v Top Ten.

Jiří Mrkývka prožil při prvním letošním závodě Mistrovství Světa Superbike, který se konal ve španělské Valencii, radosti i zklamání. Zklamaný byl především z volných tréninků a kvalifikací, kdy ho doslova zničovala jeho technika, zatímco radost mu přinesl životní úspěch v podobě desátého místa v prvním závodě WSBK, tedy umístnění v Top Ten, které je pro brněnského jezdce a našeho Mistra Republiky prozatímním nejvýraznějším výsledkem v jeho kariéře.
"Nevím jak to bude v závodě, doufám, že to motorka vydrží. Stále mě zlobí spojka, ale jezdit se na tom ještě dá," říkal jezdec po sobotním volném tréninku, který mu přinesl další z mnoha poruch, jenž tým JM SBK provázely během páteční a sobotní části. Nejprve totiž praskla "segrovka" u pístního čepu a nadělala svou nepříjemnou práci. Znamenalo to předčasný konec páteční kvalifikace. Rozebrání motoru a oprava si vyžádala mnohahodinovou práci. Při vyjetí do sobotní kvalifikace však po několika kolech přišla další rána - odešel "rozvoďák" a poničily se ventily. Znamenalo to další stop kvalifikačního snažení a další dlouhou práci mechaniků týmu.
Přišla neděle a s ní i první závod, který začínal v dešti. Zatímco někteří favorité překvapovali diváky již v zaváděcím kole (v zaváděcím kole havarovali například Haga i Laconi), Jirka přemýšlel jaké pneumatiky zvolit pro závod. Protože neustále drobně poprchávalo, padla volba na mokrou sadu.
"Když jsem viděl v zaváděcím kole havarovat Hagu, tak jsem se raději nesnažil na něj ani myslet," říkal Mrkva po prvním závodě. "Již jednou se mi to nevyplatilo. Taky jsem si tenkrát v duchu říkal - co se tady válíš - a pak jsem se za malou chvíli válel taky. Závod začal dobře, trochu jsem i během prvních dvou kol postoupil dopředu. Dostal jsem se těsně za bodovaný pozice a pomalu začal přemýšlet o letošním prvním bodu. Pak jsem dojel dvojici jezdců, kteří jeli na media pneumatikách. Dost mě trvalo než jsem je předjel, ale nakonec jsem je vzal oba venkem v poslední zatáčce okruhu. Myslel jsem, že mi to na cílovce vrátí, ale oni mě nepředjeli."
Toto vše se odehrálo během první poloviny závodu, kdy se déšť stával stále silnějším. Jirka se od dvojice pronásledovatelů celkem pohodlně odpoutal, ale zdržení zejména za Kawasaki Ivana Clementiho bylo značné a tak předním jedoucí Garry McCoy získal náskok necelých dvaceti sekund. Mrkva však nerezignoval ani před slavným jménem a několik kol se pokoušel Australana dojet. Po několika kolech, kdy Jirka zajížděl dokonce až o tři sekundy rychlejší časy než Garry McCoy, přestalo pršet a okruh začínal rychle osychat. To byl samozřejmě impuls pro několik jezdců, kteří se začali nepříjemně zrychlovat. Byli to zejména jezdci, kteří zvolili do závodu pneumatiky media či pouze hole pneumatiky s prořezaným vzorkem. Po zajetí Chrise Vermeulena do boxů k přezutí mokrých pneumatik, získal Jiří Mrkývka dokonce devátou pozici. O tuto naprosto výjimečnou pozici přišel náš jezdec až v posledním kole, kdy ho předjel právě na media pneumatikách jedoucí Rakušan Horst Saiger na nové Yamaze YZF R1.
"Nevím co na ten závod říct. Je to fantastický výsledek, se kterým jsem velmi spokojený," doplňuje spokojený jezdec v boxu svého týmu. "Jsem rád, že to motorka vydržela, ale pomohlo jí i to počasí, protože v dešti jí tolik netočíš. Viděl jsem, že stahuju McCoye, ale přestalo pršet a zrychlili právě ti jezdci, kteří jeli na media. A jestli jsem se nepokusil v závěru odolat Saigrovi? Nesnažil jsem se o to, desáté místo je pro mě stejně dosavadní nejlepší umístnění a jak říkám, jsem s ním spokojený. Viděl si moje pneumatiky, jsou naprosto zničený, v závěru se s tím už opravdu nedalo lépe jet."
Jiří Mrkývka ve druhém závodě třídy Superbike odstoupil již po prvním kole, když ho zradil právě jeho stroj Ducati 998RS. I přesto mu ještě jednou gratulujeme k jeho vynikajícímu výkonu během prvního letošního závodu, který mu zajistil prozatímní čtrnácté místo celkového pořadí. Doufejme, že další body získá Jirka v australském Phillip Islandu, kam se jeho tým chystá odletět.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist