Motorkáři.cz Mototravel CUP 2009, Lausitz

V úterý nám na německém Lausitzringu proběhl poslední závod dvoudílné série Motorkáři.cz Mototravel CUP 2009. Z dvoudenního ježdění na tomto okruhu Vám přinášíme kompletní reportáž včetně končných výsledků seriálu a fotogalerie.

Kapitoly článku

Den první

Kdo přijel již v neděli, určitě nelitoval. Piva i masa bylo dost a po příjemném posezení v boxech se ráno bez zbytečně brzkého vstávání mohlo v klidu na rozpravu. Ta nebyla pouze formalitou, protože němečtí sousedé mají trošku odlišné podmínky pro okruhové ježdění. Hlavní rozdíly oproti Mostu byly v podstatě tři. Největší změna, které si nešlo nevšimnout byla, že se jezdilo v obráceném gardu –tedy na levou stranu po směru hodinových ručiček. To ostatně ocenili všichni, kdo měli z mosteckého autodromu sjeté gumy z pravé strany :-). Další podstatnou změnou bylo, že konec každé dvacetiminutovky byl odmávnut šachovnicovým praporkem „startmaršála“ namísto tuzemských červených vlajek. Poslední novinkou bylo, že v případě každého pádu ať s následky nebo bez, musel jezdec vyčkat příjezdu sanitky a nechat se odvézt na kontrolu do Medical Centra na okruhu.
Tolik nejpodstatnější změny oproti tuzemskému „kroužení“ a v 8.45 se mohlo jít na první pondělní rozpravu. Co však strašilo organizátory i všechny přítomné jezdce bylo počasí. Po večerním dešti a pomalu se zvedající ranní mlze byla trať ještě v kombinaci s hladkým a po závodech DTM pogumovaným povrchem extrémně kluzká. O tom se bohužel pár z nás -nebudeme jmenovat :-), přesvědčilo na vlastní kůži, tedy spíš na kůži své kombinézy. Během dopoledne však trať pomalu ale jistě osychala, na dráze se začalo objevovat čím dál více jezdců a na poslední dopolední jízdy už byla dokonale vysušená. Odpolední jízdy již probíhaly komplet za sucha a hlavně se nad německý Lausitz přišlo podívat i sluníčko. Pondělní den utekl jako voda, v 18.00 utichly motory a po dalším příjemném sezení v boxech se šlo na kutě.

Den druhý - závod

Probuzení do závodního dne bylo typické. Ranní mlha, naštěstí už bez deště, ale poměrně chladno. No ze spacáků se moc nechtělo. První „piloti“ přijíždějící v „nepromocích“ po ose z Čech hlásili, že doma vytrvale prší. Naštěstí déšť na Lausitz nedorazil, naopak vykouklo slunce a mohlo se začít jezdit.
Bohužel oproti Mosteckému závodu se nepřihlásilo tolik jezdců, proto odpadlo i kvalifikační dělení na rychlejší a pomalejší. Jel se tedy jeden společný závod a o postavení na startu rozhodoval jen a pouze nejlepší zajetý čas bez rozdílu tříd a výkonnosti. S kvalifikací se nejlépe vypořádal Martin Trachta, když zajel čas 1´53.504. Z druhé pozice startoval David Kovanda, ze třetí Marek Hartl. Tři Yamahy R1 v první řadě ještě doplnil David Ouředníček na litrové GSXR.
Závod na deset kol odstartoval přesně v 15.10. Nakonec sedmadvacetičlenné startovní pole se v pořádku poskládalo do první zatáčky a již od prvních kol si na čele budovala náskok dvojice Hartl – Kovanda stíhaná Martinem Trachtou. Pro naše jezdce bylo zajímavé poměřit síly s domácími borci, kteří celé startovní pole doplnili. Po deseti kolech nám jako první projel cílem vítěz prvního závodu v Mostě, Marek Hartl. Na druhém místě celkově s půl vteřinovou ztrátou přijel Martin Trachta, následovaný Davidem Kovandou. Nejlepší mezi Supersporty byl celkově pátý Martin Frank s Hondou CBR 600RR.

Výsledky, Lausitz:

Superbike:

1. Marek Hartl
2. Martin Trachta
3. David Kovanda
4. David Ourednicek
5. Andre Krüger

Supersport:

1. Martin Frank
2. Milan Murgas
3. Petr Archman
4. Lukas Trcka
5. Frantisek Janda

Kompletní výsledky závodu naleznete zde.

Protože se jednalo o poslední závod z dvoudílné série Motorkáři.cz-Mototravel Cup, došlo i k rozdělení cen za celkové umístění. V kategorii Superbike si pro prvenství, helmu Premier Avenger, laděný výfuk Sharon, poukaz na ježdění v hodnotě 10.000 Kč a poukaz na víkendové ubytování pro 2 osoby v pensionu Pohoda v Praze zcela zaslouženě došel Marek Hartl. Celkové druhé místo v seriálu s 29 body obsadil David Kovanda, odnesl si poukaz na ježdění s Mototravelem v roce 2010 v hodnotě 6.000 Kč a sadu olejů Midland. Třetí místo v seriálu společně s poukazem na "kružení" v hodnotě 6.000 Kč a sadou předních destiček New Fren získal Martin Trachta.

V kategorii Supersport získal prvenství Martin Frank s 38 body. Kromě poháru si odnesl i poukaz na ježdění s Mototravelem v roce 2010 v ceně 10.000 Kč, přilbu Premier Avenger, laděný výfuk Sharon na míru a poukaz na ubytování na víkend pro 2 osoby v pensionu Pohoda v Praze. Druhé místo, stejně jako v závodě obsadil Milan Murgas a odnesl si sadu olejů Midland a poukaz na ježdění v následujícím roce v ceně 6.000 Kč. Celkové třetí místo, sadu předních destiček New Fren a poukaz na ježdění v hodnotě 6.000 Kč získal František Janda s 31body na kontě.
Konečné výsledky série Motorkáři.cz Mototravel Cup naleznete zde.

Velký dík patří všem zúčastněným. Pořadatelům přes všechny potíže za parádní atmosféru a  organizaci, jezdcům za jejich účast a stoprocentní nasazení.

Okruh

Ještě něco málo k okruhu samotnému. Ten leží na místě bývalého povrchového dolu, což ostatně připomínají staré důlní lokomotivy vystavené všude kolem okruhu či stále ještě funkční rypadla a těžební velkostroje v blízkém okolí. Okruh je koncipován jako ovál pro závody NASCAR uvnitř kterého se vine variabilní závodní trať a je tak možno „složit“ devět různých tratí. Právě k charakteru okruhu jsme si mohli zkusit i klopené zatáčky, které „uvozují“ cílovou rovinku.
Vybavení okruhu je kapitola sama pro sebe, výborné zázemí v podobě prostorných boxů, čistých sprch i WC a velkého Press centra s wifi připojením zdarma ocenili snad všichni přítomní. Ze strmých tribun vysokých 35 metrů je vidět opravdu všude a atmosféra zde vytvořený při závodech WSBK či DTM musí být úžasná. Ostatně o tom všem se můžete sami přesvědčit, protože poslední závod Czech Endurance Cupu se jede již 21.9. právě na Lausitzu.
Z celé akce pro Vás ještě připravujeme video !!!

Informace o redaktorovi

Zdeněk Kindl - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist