MEZ MR České Republiky

Organizátor letošního mistráku naší republiky chystá zajímavé změny, které by měly do ochozů závodních okruhů přitáhnout více motocyklových fanoušků.

Velké změny se chystají do letošního ročníku Mezinárodního Mistrovství České republiky silničních motocyklů. Samotným pořadatelem šampionátu bylo pověřené občanské sdružení Rendita Realis Junior Racing Team, které sportovně organizační složku šampionátu zadalo stálým pořadatelským subjektům jenž tuto činnost dělají velmi zodpovědně a profesionálně již delší čas o čemž svědčí i samotný fakt vyhodnocení našeho šampionátu na poslední konferenci UEM jako třetího nejlepšího. Náš šampionát se stává základním kamenem pro šampionáty okolních států, přihlášky na závody v rámci našeho šampionátu přicházejí z Litvy, Rakouska, Maďarska, Slovinska, Chorvatska, Polska a pochopitelně Slovenska.
První změny poznali samotní jezdci již při přihlašování do jednotlivých šampionátů, když zjistili, že několik tříd je spojeno v jednu. Takto například budeme od letošní sezóny moci sledovat závod nejslabší třídy GP 125 ccm v jejíž rámci budou jezdit i jezdci třídy 125 ccm Junior, tedy naše naděje do 18. let. Bude se tedy jednat o jeden závod, ve kterém se budou přidělovat body jednak do mistrovství republiky GP 125 a jednak do třídy 125 Junior. Hlavním tahákem na jezdce okolních států by měla být třídy GP 250 ccm, která se u nás pojede jako jediná ve střední Evropě. Po zrušení této třídy například i ve španělském CEV nebo (a to především) v německém IDM jsme poslední možností, kde si jezdci dvoutaktních dvěstěpadesátek mohou vyzkoušet své stroje před starty v Mistrovství Evropy. Při třídě 250 ccm je ještě potřeba zdůraznit u nás nové pravidlo o nevypsání závodu. Organizátor mistrovství nevypíše závod pro třídu v niž by startovalo méně jak osm jezdců. Toto pravidlo se pochopitelně týká všech tříd MEZ MR.
Na druhou stranu však vzrostla od letošního roku jedné naší třídě obrovská konkurence v podobě zavedení Superbiků do německého IDM což bude mít jistě za následek částečný odliv zahraničních jezdců z našeho mistrovství. Zda tomu tak bude uvidíme například v červnu v Brně, kdy ve stejném termínu jedou Němci svůj šampionát v Mostě. Jen připomínám, že v loňském roce se při stejném podniku prohánělo po Masarykově okruhu více jak třicet superbiků.
Organizátoři šampionátu chtějí konečně dostat v očích veřejnosti závody silničních motocyklů na místo kam jistě patří. Z tohoto důvodu se připravují zajímavé změny, jedná se s televizními společnostmi (TV Galaxie, ČTV) o různých formách vysílání, jedná se s rozhlasem (český rozhlas, Rádio Impuls), ale hledá se i prostor v tiskových médií (prostor je již připravený v ČTK, Deníkách Bohemia, Právu, ČMN, ale i v časopisech Světa Motorů, Motocykl, Motohouse, Motoráj a Supermoto). Nedílnou součástí propagace je i vydání Ročenky a to s tříměsíčním předstihem.
Na každý jednotlivý závod bude vydáno cca 1000 plakátů ve formátu A3, které naleznete například na čerpacích stanicích prozatím největšího partnera organizátorů, společnosti Schell. Organizátoři uzavírají smlouvy s motorkářskými kluby z jednotlivých měst, které by se měly postarat o další distribuci těchto plakátů.
Změny se připravují i v rámci samotných závodu, jejich zviditelnění. Na každý závod by mělo být vydáno 10 000 kusů kvalitních a aktualizovaných programů (nikdy v historii nebylo takové množství vydané), které budou s platnou vstupenkou slosovatelné o zajímavé ceny. Děti s dospělou osobou budou mít vstup zdarma a ještě je bude čekat překvapení. Stejný počet jako v případě plakátů je na každý závod připraveno i vstupenek. Z informačních materiálů promoterské společnosti našeho mistrovství mě zaujala především tato věta: Naše vize je, připravit pro diváka atraktivní prostředí, kde se bude vedle prokazatelně velké a kvalitní sportovní části, moci seberealizovat ve smyslu soutěžení, poslechu, podívané nebo s možností zakoupení nějakého sortimentu, buď za neobvyklé ceny nebo zboží, které jinde nesežene. Chceme dnešní závody pojmout jako lidovou zábavu i pro ty co motorkám nefandí. Jistě ušlechtilá myšlenka, které by měla do hledišť závodních okruhů přilákat co nejvíce návštěvníků.
Dále organizátoři připravují na každý jednotlivý podnik motoristickou burzu jejíž vstupenka bude samozřejmě platit také na samotné závody. Každá vstupenka bude slosovatelná o zajímavé ceny, losování proběhne v areálu závodiště a to vždy mezi jednotlivými jízdami. Pořadatel dále slibuje jako součást vstupenky malé občerstvení a umožnění návštěvy depa závodních strojů. Pro diváky se chystá mnoho stánků nejen s občerstvením, dále možnost virtuálních her, poslech živé muziky (pravděpodobně regionálního charakteru), výstavu historických vozidel i motocyklů a v neposlední řadě za celkem přijatelných 30,- Kč jízdu na minimotocyklech Blata (na výstavě Motocykl 2003 v Praze promoter mistrovství za stejný peníz nabízel na těchto motocyklech šest minut jízdy což je opravdu přijatelné). Závěrem ještě upozornění na zřejmě největší a nejhlavnější atrakcí mimozávodního programu. Touto atrakcí bude letecká "Bitva o nebe" z doby první světové války v podání Hradeckého klubu pana Kindernaye.
Tak takové by mělo být letošní Mezinárodní Mistrovství České Republiky Rendita Realis silničních motocyklu. Já jen dodám, že doufám ve správnou volbu a správní marketingový tah pořadatele. Doufám, že na konci roku si budeme letošní šampionát pouze pochvalovat.
Jelikož jsem nezávislý občan a na své stránky píšu co uznám za vhodné, tedy nikdo mě neřídí, dovolím si ještě jednu poznámku na adresu promotera našeho mistrovství firmy Rendita Realis - nezapomeňte také, že máte jednoho mladého a velice nadějného jezdce, kterého kariéra jakoby tímto dostala vážnou trhlinu. Bylo by špatné kdyby musela jedna naše silniční naděje (a to dost velká) skončit se špičkovým závoděním již v šestnácti letech …

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist