MEZ MČR SBK - Hungaroring

Střelci z "germánska" vládli závodu třídy Superbike. Zvítězil Rakušan Zaiser. Z našich nejlepší Kamil Prager.

Po závodech dvoutaktních kategorií přišly ke slovu čtyřtakty, ze kterých jako první vyjeli na závodní okruh jezdci třídy Superbike. Zde byl jednoznačným favoritem rakouský závodník Christian Zaiser, který také nejenže předvedl jízdu ze zcela jiné dimenze, ale který také ihned na začátku získal náskok na ostatní jezdce, jenž si poté udržoval až do cíle.
Za Zaiserem se navzájem honili jezdci německého týmu Sebring Technology, jmenovitě čtvrtý muž loňského IDM Superbike Stefan Scheschowitsch a jeho nový týmový partner Günter Knobloch, jenž ve stejné soutěži roku 2003 získal celkové 15. místo. Oba jezdci si na Hungaroring přijeli vyzkoušet své nové motocykly Yamaha YZF R1, se kterými za dva týdny nastoupí do prvního závodu IDM, jenž se koná na okruhu Sachsenring. Nedělní závod tedy znamenal pro "Schessu" Scheschowitsche (+5,081) druhé místo, zatímco Knobloch dokončil závod na místě třetím (+10,810).
O další místa byl sveden velký souboj, kdy minimálně polovinu závodu jezdila společně velká skupina jezdců. Z této skupiny nejprve vypadl náš Jiří Mrkývka, který havaroval v pravotočivé zatáčce "pod Aquacentrem".
"Jeden mě tam zavřel a já se dostal na bílou čáru, kde jsem padnul," popsal stručně ihned na místě Jiří Mrkývka celou situaci, ze které naštěstí vyšel nezraněn.
Ze skupiny se postupně vytráceli i další jezdci, kteří však již pouze nestačili na nasazené tempo dvojice Schleindlhuber (AUT) - Prager (CZE). Cílem tedy nakonec projel na čtvrtém místě rakouský reprezentant o půl sekundy před naším borcem. Pro Kamila Pragera toto umístění však znamenalo vítězství mezi jezdci startující s českou licencí (záměrně to takto uvádím, protože ještě včera se pořádně nevědělo jak se bude letošní šampionát bodovat). Se šestnáctisekundovým odstupem dokončil závod na celkovém šestém místě, ale jako druhý z Čechů, Moravák Marek Svoboda, jenž si tak spravil náladu po pádu během deštivé ranní kvalifikace. Vedle sedmého jezdce, kterým byl domácí Sándor Vörös, nás dále potěšilo osmé místo v AA Cupu a třetí v MČR Pavla Veselého, jenž zanechal za svým strojem celkem velmi daleko Slovince Berto Camleka a nakonec desátého Bruna Fumagalliho.
Za Fumagallim dokončil závod na jedenáctém místě jeho krajan a kolega z týmu Doctor Ho Corse - Carletto Podesta. Dvanáctý dokončil závod náš Miloš Čihák, jehož chvíle měly teprve přijít. Třináctý dojel Stefan Holz, čtrnáctý Petr Čermák a patnáctý Thomas Doppelreiter z Rakouska.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist