Jízda za Safety Carem

Nové pravidlo, které od letošní sezóny vstoupí v platnost u třídy MotoGP, si jezdci poprvé vyzkoušeli v Catalunyi.

V sobotu odpoledne v Catalunyi zapršelo a protože se zrovna v tomto kraji pořádaly poslední evropské IRTA testy, byla to nejlepší příležitost k vyzkoušení nového pravidla o jízdě za bezpečnostním autem.
Všichni jezdci byli seřazení podle aktuálního pořadí právě probíhajících IRTA testů a zkoušeli jízdu za Safety Carem. Nikdo nesměl během této jízdy předjíždět a naopak neustále dodržovat předepsaný odstup za jezdcem před svým strojem. Ohlasy na zavedení tohoto způsobu restartování závodu jsou různé, Max Biaggi se například o celé záležitosti vyjádřil ne moc lichotivě. Své mínění dal najevo veřejně již i australský nováček letošní sezóny Troy Bayliss. “Vypadalo to dobře, seřadili jsme se podle aktuálních časů a jezdili za bezpečnostním autem“, říkal Bayliss. “Již jsem tyto situace zažil v britském superbikovém mistrovství, ale tam to probíhalo trochu jinak. Vypadá to, že to bude fungovat, ale vše prozradí čas.“
Takže jezdci MotoGP mají první zkušenost s tímto novým pravidlem a mě nezbývá než souhlasit s názory, že pouze čas a několikeré použití bezpečnostního auto nám ukáže jak to doopravdy bude s tímto pravidlem. Jen pro připomenutí faktů bych vám chtěl říci, že bezpečnostní vůz se využívá nejen v Británii, ale i například v závodech Mistrovství Světa Endurance, kde však jezdci mají v tomto případě trochu odlišná pravidla.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist