Jízda pravidelnosti

23. července 2006 proběhl v Konici na Prostějovsku již několikátý ročník veterán srazu s názvem „jízda pravidelnosti“. Jsem příznivcem moto-veteránů a nenechal bych si takovou akci ujít. Průběh celé akce sleduji s nadšením již několik let. Celá show začne předváděním strojů na konickém náměstí, kde se jezdci zapíšou, zaplatí startovné a vylepí si startovní čísla na stroje.





Po zařízení všech těchto potřebných formalit (pravidelně před 12 hodinou) se jezdci začnou sjíždět na startu Březského závodiště do vrchu. Tuto trať s otevřenou náručí jistě přijmou auto-veteráni, kteří se zde mohou předvést s upravenou Škodou 100 a Škodou 1000. Opravdu každý rok jsem zelenou „škodovku“ na startu viděl, a jejich 120 koňských sil je opravdu znát. Nikdy před tím jsem neviděl „stovárnu“ na 2. převodový stupeň hrabat na asfaltu.


Z moto-závoďáků se představila stará zalehávací Yamaha, BMW boxer, ale letos bohužel chyběla upravovaná Jawa 250, která mě každý rok zaujme nejvíce. Jízda pravidelnosti, co si vůbec pod tímto termínem představujete? To že se jezdí pravidelně každý rok? Ne, takhle to není. Jezdci jedou celou trať 2x ve dvou kolech. Jde o to aby se 1. a 2. čas od sebe lišil co nejmenším časovým rozdílem, proto může vyhrát i nadšenec na motokole, který ovšem letos bohužel chyběl. Za rok se s akcí dá opět počítat a opět bude probíhat v červenci, kolem 25. (nějakou nejbližší neděli tomuto datu). Začátek je tradičně v 9:00 hodin, do 10:30 je přehlídka na náměstí a od 12:00 se jezdí vrchy.


Mě osobně se nejvíce líbí když kolem vás v první vracečce prosfiští NSU s dobově oblečeným pánem mírně lechtajícím plyn svého „enesúčka“. Účast je každoročně obrovská a stroje se dají počítat na desítky. Do další akce vám přeji hezký zážitek z podobných srazů a oprašte starou kývačku nebo pionýra a vyražte se s námi pobavit.





Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist