Jakub Smrž testuje v Mostě

Jakub Smrž odcestoval na sever naší země, kde se aktivně zapojil do testováni závodní Hondy.

Jakub Smrž po vyhození z týmu Elit Grand Prix nezahálí a již se připravuje na další zařazení do kolotoče závodů na silničních motocyklech. Dnes absolvoval první den testování na mosteckém autodromu. Tedy pouze několik hodin poté, co Most opustil jeho bývalý zaměstnavatel se svým novým týmem, nastoupil k testování na stejném okruhu i Kuba Smrž.
"Je to jen takové svezení," říkal Jakub poté, co se vrátil v podvečerních hodinách z nákupu proviantu na tři dny. "Dnes jsem jezdil pouze odpoledne, zajel jsem během dvou tréninků celkem 26 kol."
Jakub Smrž dnes po severočeském okruhu proháněl sériový stroj Honda CBR 954 FireBlade a na první, ostré svezení se čtyřtaktním motocyklem si vůbec nepočínal špatně, když během svých vůbec prvních kol v jezdecké kariéře dokázal stanovit nejlepší čas na hodnotu 1:35,4 minuty.
"Začali jsme až odpoledne a během prvních třinácti kol jsem zajel 1:38,2" pokračuje Kuba Smrž. "Kroužím na cesťáku s drobnými úpravami. Druhou, třicet minut dlouhou jízdu jsem zajel čas 1:35,4. Poslední dvě kola jsem jel opět stejně 1:35,5. Dokonce mi už nestačí sériové zadní "péro". Při brždění to semnou hodně hází. Dole pod depem mi už taky hodně klouzalo zadní kolo. Chtělo by to ostrou motorku, ale ta tady zatím není. Průjezd zatáčkami se čtyřtaktem mě docela příjemně překvapil, myslel jsem že to bude o hodně těžší, přece jen znám průjezd s dvoutaktem a tam se motor projevuje jinak."
Jakub tedy po rokách s dvoutaktními motocykly 125 a 250 ccm zkouší čtyřtaktní materiál. Sám si je však vědom, že přechod na těžší a silnější motocykl nebude lehký, že ho nyní čeká dlouhá cesta v hledání ideálních stop, optimálního výkonu motocyklu, ale i v hledání nových hranic.
"O kolik zrychlím s ostrou motorkou vůbec netuším," doplňuje jihočeský jezdec. "Na této motorce nějaké úpravy jsou, ale o kolik pomůže jiná motorka neví, spíše se bude jednat již pouze o desetinky. Teď se na tomhle musím především naučit hlavně já. Myslím si, že mi to půjde. Je to něco jiného a dost se mi to zalíbilo."
Kuba také prožil dnes na okruhu první z menších krizových situaci, i když se v tomto případě jednalo podle jeho slov o nakonec humornou situaci. Na mosteckém okruhu totiž není sám, jezdí zde v rámci placených jízd také spousta "rekreačních" jezdců se svými motocykly.
"Jezdím mezi spoustou rekreačních jezdců, dost se tady pletou. V rychlý, levý po vracáku se mi jednou jeden hodně nešetrně namotal do cesty. Bylo tam místo uvnitř a tak jsem ho chtěl podjet. Jenže když jsem byl od něj jen několik metrů, tak on to najednou zavřel a vjel přímo před mojí motorku," popisuje s úsměvem v hlase Jakub. "Už jsem schovával ruce a kolena za kapotáž a čekal ránu. Nakonec jsem se dokázal v té rychlosti vyhnout, ale on musel být hodně překvapený, kdo to kolem něj prolítnul."
V testování bude Kuba Smrž pokračovat na severočeském okruhu v Mostě i zítra, kdy je na programu trénování po celý den.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist