IDM Hockenheim

Čeští jezdci v německém šampionátu aneb jak se dařilo našim barvám o tomto víkendu za hranicemi republiky.

IDM Hockenheim:
Na zkrácené verzi slavného okruhu Hockenheim se uskutečnil druhý závod německého mistrovství silničních motocyklů, ve kterém nastupují i někteří naši jezdci. Ve třídě 125 ccm jsme měli dva zástupce - Igora Kalába a Václava Bittmana.
Již samotná kvalifikace naznačila, že závod bude velice vyrovnaný, když se prvních dvanáct jezdců vešlo do jedné sekundy (přesněji do 0,753 sekundy). Samotný závod přinesl očekávanou podívanou, do které se zapojili i oba naši jezdci z nichž nakonec byl úspěšnější Igor Kaláb, který skončil na celkovém sedmém místě, když o medailový boj ho připravila kolize s maďarským jezdcem Attilou Magdou tři kola před cílem. Mezi jezdci došlo ke kontaktu, při kterém Maďar havaroval a Iga opustil trať. Jeho výlet ho stál drahocenné sekundy a propad pořadím.
Rychlou jízdu předvedl i druhý náš zástupce v tomto závodě Václav Bittman, který k solidním závodům přidává ještě lepší kvalifikaci (vždy z druhé řady). Bittman svou modrou Hondu přivedl na Hockenheimu do cíle závodu na hezkém osmém místě, tedy hned za Igorem Kalábem.
V samotném závodě opět zvítězil italský němec Dario Gioseppetti před Němcem George Fröhlichem a Italem Alessandro Cortesem.
V celkovém pořadí je na prvním místě Giusepeptti (50 bodů) před týmovým kolegou Igora Kalába Jaschou Büchem (26) a Cortesem (22). Igor Kaláb je na šestém místě s dvaceti body a Václav Bittman se sedmnácti body na místě osmém.
Ve třídě Superbike máme svého zástupce v podobě Kamila Pragera, který zde startuje s motocyklem Yamaha YZF R1. Kamil v prvním závodě skončil na 23. místě (zvítězil Oelschlaeger) a ve druhém závod nedokončil (zvítězil Nebelú).
Trochu více radosti nám přinesl start sidecaru Tomáše Foukala, který se spolujezdcem Jiřím Pertlíčkem nejprve v kvalifikaci vybojovali dvanácté místo na startu aby poté to samé místo přivezli v posledním nedělním závodě do cíle. Soudoj o jedenácté místo prohrál tým Fuki Racing až na cílové čáře s dvojicí Veltjens-Hildebrand. V samotném závodě sidecarů zvítězila dvojice Centner-Helbig před zkušenými Schröderem s Waflerem.
Dvanáctka je Foukalovi asi souzená neboť stejná pozice mu s deseti body patří i v celkovém pořadí IDM.
Třetí závod německého IDM se jede 14. - 15. června na našem okruhu v Mostě.
CEV Catalunya:
První závod Campeonato de Espana de Velocidad, tedy národního mistrovství Španělska silničních motocyklů se konal na okruhu Catalunya v Montmelo poblíž Barcelony. Sice jsme zde neměli jezdecké zastoupení, ale šampionátu se ve třídě 125 ccm zúčastnil také náš tým Elit Grand Prix se svým jezdcem Thomasem Lüthim ze Švýcarska.
Již v kvalifikaci naznačil své cíle do závodu mladý Lüthi, když s časem 1:53,789 získal Pole Position pro nedělní závod. Pro zajímavost uvedu, že rekordní čas Manuela Poggialiho při kvalifikaci na loňský závod Grand Prix Catalunye zní 1:51,216 (Lüthi by se svým časem obsadil v loňské kvalifikaci 25. místo hned za Jakubem Smržem).
Lüthi své první startovní místo i přes drobné zaváhání na startu proměnil ve spanilou jízdu, která mu přinášela neustále větší a větší náskok před svými pronásledovateli. Během závodu narostl náskok Lüthiho před druhým jezdcem až na deset sekund aby do samotného cíle přijel Thomas s konečným náskokem 7,998 sekundy. Tým Elit Grand Prix si tak úspěšně vyzkoušel nejen jezdce, ale i základní nastavení stroje Honda RS 125R před blížící se Velkou Cenou Katalánska.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist