Honda se rozloučila s Katem

V japonském Tokiu se továrna Honda oficiálně rozloučila se svým jezdcem Daijirem Katem.

V neděli 18. května se v japonském Tokiu konalo oficiální rozloučení s Daijirem Katem, které na svém ředitelství v Aoyamě zorganizovala továrna Honda. Tisíce přátel a fanoušků se přišlo rozloučit se svým usměvavým idolem a prohlédnout si vystavené předměty jenž provázely Daijirovu kariéru.
Zvláštní pamětný den navštívilo více jak devět tisíc lidí, kteří si mimo jiné prohlédly stroj jenž dovezl “Dai-chana“ k titulu japonského mistra ve třídě 250 ccm, dále stroj jenž naopak Daijira přivezl v roce 2001 na post Mistra Světa ve stejné třídě, ale i například stroj Honda VTR 1000 SP-W s nimž slavil tento sympatický Japonec triumf v osmihodinovém vytrvalostním závodě na okruhu Suzuka.
Je mnoho slov na případnou odpověď jaký byl Daijiro Kato, lze odpovědět opravdu hodně slovy. Daijiro byl rychlý na jakémkoliv okruhu, takticky vychytralý a především velmi odvážný, ve všech případech byl odhodlaný vyhrát. Při jakémkoliv výsledku byl usměvavý, při vítězství plachý a pokorný, při porážce důstojný a laskavý k vítězi. Daijiro Kato byl klidná, nenáročná a především zdvořilá osobnost. Veškerý volný čas věnoval tento sedmnáctinásobný vítěz závodu Grand Prix své rodině, své manželce Makito a svému synku Ikko (dcera Rinka se narodila týden před Daijirovou havárií na Suzuce).
Při nedělním rozloučení s Daijirem Katem pronesli mnozí vysoce postavení lidé své projevy. Mezi tyto lidi se zapojili i nejvyšší muži továrny Honda pánové Hiroyuki Yoshino a Suguru Kanazawa. Pan Yoshino shrnul Daijirovu kariéru jenž začala na silnici v jeho šestnácti letech a pokračovala přes národní šampionát Japonska a Mistrovství Světa třídy 250 ccm až do třídy nejprestižnější – do třídy MotoGP. Pan Yoshino neopomněl ve svém projevu zdůraznit také cenu jenž ve své zemi obdržel Daijiro v loňském roce od Ministra vzdělávání, kultury, vědy a sportu za svůj přínos pro rodnou vlast. Daijiro Kato jezdil za továrnu Honda celkem jedenáct let, během niž přispíval ke zdárnému vývoji a zdokonalování strojů této továrny. “Daijiro – jsme poctěni, že jste byl jezdcem Hondy,“ děkoval pan Yoshino zesnulému jezdci. “Nikdy nezapomeneme na to co jste vytvořil pro Hondu během vašeho partnerství s námi. Hluboce truchlíme nad vaším odchodem a posíláme co nejsrdečnější kondolenci vaší rodině,“ vzkázal Daijirovi za celou továrnu Honda pan Yoshino.
Pan Kanazawa jenž měl zásadní vliv na Katovu kariéru vzkázal Katovi, že i přes modlitby a přání tisíců fanoušků se nikdy neprobral z kómatu, do kterého upadl po své havárii. “Honda bude závodit v mnoha závodech poháněná duchem jenž bude inspirovaný vašimi akcemi,“ říkal Kanazawa. “Připojuji své modlitby ke všem ostatním, které tu dnes zazní, aby jste nalezl cestu na šťastné místo.“
Příčina tragické nehody Daijira Kata ve třetím kole úvodního závodu Grand Prix třídy MotoGP na okruhu Suzuka stále nebyla objasněná.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist