Hon na Michaela Ruttera

Již tuto sobotu se koná jubilejní, čtyřicátý ročník jednoho z nejznámějších asijských závodů motocyklů - Rio Hotel Macau Motorcycle Grand Prix.

Letošní ročník představí výborně obsazené jezdecké pole, které bude usilovat o skalp Michaele Ruttera, jenž se bude v čínském Macau snažit o svůj sedmý triumf, čímž by se osamostatnil na čele tabulky jezdců s největším počtem vítězství, kde zatím figuruje se šesti triumfy společně s krajanem Ronem Haslamem. Čtyři dekády usilují významní jezdci z celého světa o triumf na městském okruhu Gaia, nejinak tomu bude i v letošním roce. Jezdci z jedenácti zemí světa nastoupí v závodě na 15 kol, ve kterém se v britském týmu Stobart Honda posadí do sedla silných strojů Honda CBR 1000RR hned čtyři jezdci. Již podeváté přijede do Macaa Angličan John McGuinness, který zde zvítězil v roce 2001 a od té doby vždy skončil druhý za svým letošním týmovým kolegou Michaelem Rutterem. Stobartovu Hondu dále povede ulicemi města Ian Hutchinson, tedy jezdec, jenž v loňském roce skončil druhý mezi jezdci startujícími se stroji třídy Supersport. Čtveřici poté doplní mladý Stuart Easton, který se na okruh Gaia vrací po roční pauze. Britské specialisty na přírodní okruhy budou zastupovat dále třetí jezdec loňského závodu Les Shand ze Skotska a Ian Lougher z Walesu. Velmi silný bude jistě i Ir Martin Finnegan, či Paul Hunt z Ostrova Man.
USA budou reprezentovat silný John Haner, který letos zaznamenal několik zajímavých umístění v profesionálním šampionátu AMA Superbike a AMA Superstock, dále do Macaa pošesté cestuje Mark Miller, který stejně jako Haner pojedou motocykly Suzuki GSX-R1000. S hvězdami a pruhy se představí také Jeremy Toye, vodící Hondu týmu Lee’s Cycles Racing.
Z Portugalska přicestuje ke svému pátému závodu několikanásobný mistr své země Rui Reigoto (Yamaha BPN), doplněný o krajany Jose Leiteho (Suzuki Caepsa BPN) a Luise Carreira (Repsol Honda).
Svou premiéru zažije v Macau Maďar Sandor Bitter, startující v týmu Black Motorsport, zajímavou postavou je pochopitelně Rakušan Thomas Hinterreiter, či Němec Rico Penzkofer, známý naší veřejnosti ze šampionátu Alpe Adria. Představí se Belgičan Michael Waynand, známý z vytrvalostního šampionátu, či Francouz Gerald Muteau, jenž povede Suzuki GSX-R1000 v jednom týmu společně se čtvrtým jezdcem loňských supersportů Joao Fernandesem ze Španělska.
Dobře zastoupená bude letos i pořádající země, která do boje se světovou konkurencí vysílá prakticky to nejlepší, čím ve čtyřtaktní kategorii disponuje. V domácích barvách se nám tak představí Sou Se Hong, Leong Iok Choi, Wong Man Kwong a ve třídě Supersport poté Chui Wai Kwong.
Superbikový závod bude tradičně doplněn o stroje třídy Supersport. Zde se podívejme především na britský tým MSS Discovery Racing, kde se strojem Kawasaki Ninja ZX-6RR pojede loňský vítěz této třídy Steve Allan a specialista na přírodní okruhy Callum Ramsay. Se šestistovkou Honda CBR 600RR bude bojovat i mistr světa endurance z roku 2003, šerif z Nottinghamu, Andy Notman, startující s revolučním, turbodmychadlovým strojem, který je nasazen ovšem ve třídě superbike.
Velkolepou událostí bude oslava čtyřicátého ročníku tohoto závodu. Čestného kola, pořádajícího těsně před startem sobotního závodu, se zúčastní na čtyřicet motocyklů, které se v historii prezentovali na tomto okruhu. Stroje zapůjčené muzeem „Classic Auto-cycle Museum” z Hong Kongu, povezou takové velikány tohoto závodu, jako jsou například Kevin Schwantz, či šestinásobný vítěz Ron Haslam, jenž již letos může případným sedmým úspěchem Michaela Ruttera přijít o svou dominantu.
Tréninky a kvalifikace jsou v Macau na programu ve čtvrtek a pátek, závod poté v sobotu ráno, našeho času.

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist