Hlasy jezdců MotoGP po Riu (1)

V prví části naleznete slova deseti jezdců, kteří se představili v nedělním závodě MotoGP na okruhu Nelsona Piqueta v brazilském Riu. Zítra si budete moci přečíst slova další desítky jezdců.

Colin Edwards (Telefonica MoviStar Honda – 6. místo)
Škoda, že Sete havaroval, věřil jsem, že vyhraje. Když jsem ho viděl padat, nemohl jsem tomu uvěřit, ale pak se stejná věc stala Valentinovi a tak zůstává šampionát vyrovnaný. Soustředil jsem se na udržování svého rytmu. Předjel jsem Kennyho Robertse a pak jsem se snažil udržet dobré pneumatiky. Jel jsem velmi tvrdě, ale pokud nemáte důvěru v pneumatiky, je snadné udělat chybu. Soustředil jsem se tedy na ustálenou jízdu. Byl to celkově těžký víkend, doufám, že v Německu podniknu krok kupředu.
Kenny Roberts jr. (Suzuki MotoGP – 7. místo)
Dostal jsem se po startu před všechny kromě Maxe, kterého jsem předjel v první zatáčce. Pokusil jsem se získat nějaký náskok, jen tak jsem je mohl udržet na dlouhé rovince za svými zády. Zvládl jsem to. Věděl jsem, že mě postupně budou předjíždět, ale snažil jsem se jet co nejlépe až do samotného konce závodu. Byl to pro mě velmi pozitivní víkend, který jsem ukončil pouze s 23. sekundami za vítězem, což je nejlepší výsledek po hodně dlouhé době. Musím poblahopřát Bridgestone k jejich prvnímu vítězství. Po nedávných problémech dosáhly fantastického výkonu. Moje největší problémy v současné době je zrychlení, které by se mělo s větším výkonem motoru zlepšit a samozřejmě samotný výkon motoru. Ostatní chlapci hodně používají výkon, když jim odejdou pneumatiky. Potřebujeme tento problém vyřešit, pokud chceme být mezi nejlepšími.
Norick Abe (Fortuna Gauloises Tech 3 – 8. místo)
Byl to těžký závod, ve kterém jsem zpočátku udělal mnoho chyb. Byl jsem na startu ve vnitřní straně, kde byl dost špinavý asfalt. Nemohl jsem se pořádně rozjet a ztratil jsem několik pozic. Později jsem v každém kole předjel nějakého jezdce. V polovině závodu se mi zničila zadní pneumatika. Sice jsem jel těsně za Shinyou Nakanem, ale velmi se mi klouzalo zadní kolo a já nechtěl udělat nějakou chybu. Chtěl jsem zde na pódium, myslel jsem, že se mi to podaří, protože mám tento okruh velmi rád.
Carlos Checa (Gauloises Fortuna Yamaha – 10. místo)
Vypadalo to, že jsme během víkendu všechno změnili, ale ve Warm Upu jsem stále nebyl na motocyklu klidný. Byl to těžký víkend. Zde v Riu jsem měl od samého začátku velmi negativní pocit, nebyl to případ letošních závodů. Během závodu prohrál Melandri s přilnavostí zadního kola a neubrzdil správně stroj do zatáčky, když se mě pokoušel předjet. Jel rovně a dotkli jsme se. Naštěstí jsem ho včas uviděl a dokázal jsem vzpřímit. Vyjeli jsme mimo dráhu, ale naštěstí se nic nestalo, i když to ovlivnilo můj výsledek závodu. V tu dobu jsem možná mohl chytit Capirossiho.
Ruben Xaus (D´Antín MotoGP – 12. místo)
Použil jsem loňské nastavení a myslím si, že to byla chyba, protože můj styl je hodně odlišný od stylu Lorise a Troye. Během závodu jsem hodně trpěl, asi to bylo nejhorší za celou mou kariéru, ale je jasné, že vše je daň učícímu se procesu. Dokončil jsem závod a získal jsem čtyři body, ale cítím se trochu frustrovaný, protože jsem nemohl skončit lépe, ačkoliv však vím, že jak já, tak i tým, jsme pracovali na 100%.
Marco Melandri (Fortuna Gauloises Tech 3 – 13. místo)
Motocykl zde nebyl nikdy dobrý. Toto byl těžký závod pro všechny jezdce na Yamahách. Brzo po startu jsem se dotkl Carlose, opravdu mě to mrzí. Pokud jde o mě, tak vždy když jsem jel po rovince, tak mě nějaká kapalina stříkala na mé plexi u přilby. Asi sedm nebo osm kol před koncem jsem ztratil velmi přilnavost.
John Hopkins (Suzuki MotoGP – 15. místo)
Neměl jsem dobrý start, nemohl jsem tedy postoupit o žádné místo. Dostal jsem se za Xause, který jel docela pomalu. Viděl jsem, že nás dojelo několik chlapců. Potřeboval jsem se před něho dostat. Jakmile jsem to udělal, chtěl jsem se soustředit na jízdu, ale dělal jsem chyby a tak mě chytil Hofmann. On jede na motocyklu v podobném stádiu vývoje a na stejných pneumatikách. Byl jsem rozhodnutý nenechat se od něj porazit. Dostal jsem se v posledním kole na brzdy na konci zadní rovinky vedle něj, když jsem získal předtím celkem slušnou rychlost. Byl jsem připravený zaútočit. Chtěl jsem ho předjet vnitřkem, ale on o mě věděl a najel na vnitřek dráhy. Pokusil jsem se ho tedy předjet z vnějšku. On se však vrátil do ideální stopy a naše motocykly se dotkly. Pokusil jsem se to zachránit, ale stejně jsem se podél kuželů dostal mimo dráhu až ke zdi z pneumatik, do které jsem vrazil. Při pádu jsem stále držel plyn, štěrk od motocyklu létal, ale já chtěl zpět na dráhu. Nakonec jsem získal pouze jeden bod, ale užil jsem si hodně legrace.
Neil Hodgson (D´Antín MotoGP – 16. místo)
Byl to nejtěžší víkend v mých posledních letech. Nepamatuji si, kdy jsem naposledy takto tvrdě bojoval a nenalezl jsem světlo na konci tunelu. Bylo to hrozné, byl to hrozný závod. Měl jsem solidní start a prvních deset kol také nebylo špatných, ale pak se vše změnilo. Nevím jestli to zapříčinila dehydrace nebo něco jiného. Před závodem jsem dostal mnoho injekcí a prášků kvůli mému zraněnému ramenu, ztratil jsem koncentraci. Měl jsem to rameno opravdu špatné, nemohl jsem s tím závodit. Pokusil jsem se zpomalit a nabrat druhý dech, ale bylo to stále horší. Před Riem vše vypadalo, že jde správným směrem, ale vše o co jsem se tam snažil, tak nepracovalo. Musím na ten víkend rychle zapomenout. Jsem rád, že teď budu doma. Německo by mohlo být lepší, ale již se těším hlavně na Donington.
Sete Gibernau (Telefonica MoviStar Honda – DNF)
Je to škoda. Poté co jsme s týmem připravili znamenitý stroj, stál mě malý omyl celý závod. Získal jsem dobrý rytmus a měl jsem tak opravdu dobrou šanci vyhrát tento závod. Nakonec mi to okolnosti nedovolily. Smutné je, že jsem mohl jít do velkého vedení. Cítím se kvůli týmu zarmoucený, oni do tohoto víkendu dali jako vždy velmi mnoho. Jsem z toho co se stalo smutný, ale šampionát je velmi otevřený.
Valentino Rossi (Gauloises Fortuna Yamaha – DNF)
Dnes po Warm Upu jsme udělali několik změn. I když se lépe jezdilo, nastavení nebylo stále správné. Je to hanba. Ztratil jsem předek, to byl ten důvod. Neupadl jsem v závodě od Mugella 2001. Měl jsem problémy celý víkend, ale v závodě jsem byl silný, cítil jsem, že bych vedoucí jezdce dostihl. I když jsem jel s přední skupinou jezdců, bylo velmi těžké zvládat levotočivé zatáčky. Pokud bych dokončil závod na čtvrtém místě, mělo by do několik dobrých stránek.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist