Grand Prix Catalunye

Na okruhu v Montmelo u Barcelony se konala Grand Prix Catalunye. Pro vítězství si včera dojeli Pedrosa, de Puniet a Capirossi.

125 ccm:
Skvělý závod se skvělým koncem, tak lze nazvat první z nedělních závodů na okruhu Montmelo poblíž Barcelony, kde se jel další závod silničního Mistrovství Světa.
Krátce po startu se vytvořila dvanáctičlenná skupina, která se postupně rozpadala a to ať již z důvodů pádů, tak i z důvodů toho, že někteří jezdci prostě nastolenému tempu nestačili. Výjimkou byl Lucio Cecchinello, který ve 12. kole náhle zpomalil a krátce nato odstoupil ze závodu s poruchou své tovární Aprilie. Pády ve vedoucí skupině postihli například zkušeného Youichi Uie, dravého Caseye Stonera, ale i domácího Padlo Nieta či Héctora Barberu, který nebezpečně havaroval společně s Andrea Doviziosem.
Za této situace zůstala ve finále závodu čtyřčlenná skupila, kde jel domácí favorit Dani Pedrosa společně s německou hvězdou Steve Jenknerem, mladým Alexem de Angelisem a překvapivě švýcarským Thomasem Lüthim, jenž za notného povzbuzování nejen svého týmu (viděli jsme tam například také Maru s Havranem) jel svůj prozatím životní závod, ve kterém si počínal jako ostřílený borec, když několikrát vyškolil své soupeře a několik kol vodil celé startovní pole.
Drama vrcholilo v posledním kole, ve kterém jel na čele opět mladý Švýcar z našeho týmu Elit Grand Prix. Domácí Pedrosa se však jen několik zatáček před cílem přece jen dostal na první místo, které uhájil až na samotnou cílovou čáru (41:16,672). Ze druhého místa a tím z dosavadního nejlepšího výsledku své začínající kariéry se radoval Thomas Lüthi, který za vítězem zaostal pouze o 0,137 sekundy. Stupně vítězů doplnil Alex de Angelis (0,315). Jako čtvrtý projel cílem Steve Jenkner, jenž se v posledních kolech již pouze vozil za vedoucí trojicí, na kterou po pádu Pablo Nieta nedokázal zaútočit.
S vetší ztrátou dokončil závod na pátém místě italský Stefano Perugini před domácím Jorge Lorenzem a Finem Mikou Kalliem. Osmé místo vybojoval Gino Borsoi, deváté Gábor Talmacsi a desáté Roberto Locatelli, který tak přivezl do cíle stroj KTM poprvé mezi elitní Top Ten.
Jedenácté místo si v Catalunyi připsal Gioele Pellino před Mirko Giansantim a Mike di Megliem, který si tak dojel pro své první letošní body. Čtrnáctým místem završil Arnaud Vincent úspěšný den pro rakouskou KTM, když dokázal jen těsně odsunout na patnácté místo Simone Corsiho.
V celkovém pořadí se na čele udržel Dani Pedrosa (116 bodů), který díky Cecchinellově (91) odstoupení získal na tohoto jezdce, kterému patří druhá pozice, solidní náskok 25. bodů. Třetí pořadí celkové klasifikace patří Steve Jenknerovi (73), čtvrté v neděli nebodujícímu Andrea Doviziosovi (67) a páté Stefano Peruginimu (65). Druhé místo vyneslo Thomase Lüthiho (39) do elitní desítky, když mu patří právě desáté místo.
250 ccm:
Závod čtvrtlitrů zažil své největší překvapení těsně po své polovině, když náhle pro poruchu odstavil vedoucí muž celkové klasifikace Manuel Poggiali svůj tovární stroj Aprilia a závod pro něj tak skončil.
Za této situace se souboj o vedení zúžil na dvojici Fonsi Nieto – Randy de Puniet. V závěru se několikrát vyměnilo pořadí, aby nakonec vítězně projel cílem Randy de Puniet (41:59,893), který se tak mohl radovat ze svého prvního vítězství. Druhé místo patřilo domácímu Fonsi Nietovi, který zaostal za vítězem o pouhých 0,244 sekundy. Třetí místo s nepatrným odstupem přivezl do cíle šťastný australský jezdec Anthony West (+2,641).
Po katastrofálním startu přijel na čtvrté pozici domácí Toni Elías, který se sice snažil perfektní a rychlou jízdou dotáhnout čelo závodu, ale nakonec se musel spokojit právě se čtvrtou pozicí když na bronzové místo mu chybělo pouhých 1,688 sekundy. Páté místo přivezl do cíle pro tým Yamaha Kurz japonský jezdec Naoki Matsudo. O vyrovnanosti nejlepších svědčí i rozdíl pouhých 7,896 sekundy v cíly závodu.
Souboj o šesté místo vyhrál Franco Battaini před sedmým Sebastianem Portem. Osmé místo získal Sylvain Guintoli před devátým Roberto Rolfem a desátým Joane Olivem. Jedenáctý dokončil závod Alex Debon před dvanáctým Klausem Nöhlesem, jenž v týmu Aprilia Germany zaskočil za Dirka Heidolfa. Tři body za třinácté místo vybojoval Johan Stigefelt před Erwanem Nigonem, poslední bod si zajistil německý jezdec Christian Gemmel.
Náš Jakub Smrž se dostal postupně až na bodované místo, jenže přišla chyba v posledním kole, po které následoval pád a konec nadějí. Jakub Smrž tak závod nedokončil. Poprvé ve své kariéře však viděl cílovou vlajku v závodě Grand Prix mladý Lukáš Pešek, který dokončil závod po ztrátě ve třetím kole na šestnácté pozici čimž navázal na umístnění jezdce, kterého nahrazoval Jardy Huleše.
V celkovém pořadí i přes odstoupení v tomto závodě vede Manuel Poggiali, který má 88 bodů. Obrovská tlačenice vznikla na druhém místě, kde mají tři jezdci shodně 81 bodů. Zásluhou dvou vítězství je na druhém místě oni Elías před nedělním vítězem Randy de Punietem a Fonsi Nietem. Na pátém místě je poté Roberto Rolfo se 76. body. Jakub Smrž se propadl o další pozici, když mu nyní se třemi body patří 25. místo.
MotoGP:
Velký den pro Ducati, velký den pro Lorise Capirossiho, který si konečně může dát svou oblíbenou zmrzlinu.
V závodě nejsilnější třídy zvítězil a pro továrnu Ducati po letech opět vítězství zařídil, italský jezdec Loris Capirossi (44:21,758). Jako druhý projel cílem Valentino Rossi (3,075), který sice patnáct kol vedl, ale v šestnáctém kole nejprve po drobné chybě přenechal svou pozici Capirossimu. V dalším kole přišla fatální chyba Rossiho, který byl příliš dlouhý v jedné ze zatáček, když se dostal až do štěrkové zóny. Vše ovšem ustál a co nejrychleji se vrátil zpět na trať. Následovala opravdu senzační stíhačka ze šestého místa, která se musela líbit i odpůrcům tohoto italského Mistra Světa. Během zbývajících osmy kol nejenže Rossi zlikvidoval velkou ztrátu na pátého Nakana, ale šel i přes jezdce celé skupiny hodících Capirossiho, kterým dokázal ještě i drobně ujet.
Za druhým Rossim se ze třetího místa radoval domácí jezdec Sete Gibernau (+4,344), který na čtvrté místo odsunul svého krajana Carlose Checu a na páté japonského pilota Shinyu Nakana. Šestý dokončil závod nejsilnější třídy další z japonských jezdců – Tohru Ukawa, který však měl již dosti značnou ztrátu. Sedmé místo patřilo Makoto Tamadovi před osmým Alexem Barrosem a devátým Nicky Haydenem. Desítku nejlepších uzavřel Australan Troy Bayliss.
Jedenácté místo patří Ryuichi Kiyonarimu, který se začíná se strojem Honda RC 211V dobře sžívat. Dvanáctý dojel opět Japonec – Noriyuki Haga před třináctým Marco Melandrim. Až na čtrnácté místo se propadl dlouho třetí a po chybě havarující Max Biagi, který si tak připsal další duševně nezvládnutý závod. Pro poslední bod si dokroužil John Hopkins na jediném stroji Suzuki v nedělních závodech.
V celkovém pořadí šampionátu i nadále vede Valentino Rossi (135), který opět zvýšil svůj náskok. Druhý v celkovém pořadí je Sete Gibernau (88) před třetím Maxem Biaggim (85) a čtvrtým Lorisem Capirossim (61). Pětici nejlepších uzavírá Alex Barros (54).
Šampionát silničního motocyklového Grand Prix pokračuje za dva týdny na legendárním okruhu v holandském Assenu.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist