GP Španělska - MotoGP

Valentino Rossi přesvědčivě zvítězil v dalším závodě Mistrovství Světa třídy MotoGP.

Ve zcela jasnou záležitost proměnil Valentino Rossi závod nejprestižnější třídy a po 46:50,345 minutách si připsal nejen další vítězství, ale i velice důležitých 25 bodů do celkové klasifikace. Druhý skončil dnes Max Biaggi (+6,333) jenž však během celého závodu pouze z povzdálí koukal na motocykl Valentina Rossiho. O třetí místo po dobrém začátku bojovali jezdci továrny Ducati Loris Capirossi a troy Bayliss. Obe v prvních kolech chvilku vedli závod, ale později se propadli právě na třetí a čtvrté místo. Troy vedl v prvním kole po předpokládaném raketovém startu jenž ho do čela vynesl ještě před první zatáčkou, Loris naopak vedl od poloviny prvního kola až do své chyby ve čtvrtém kole kdy ho předjel pozdější vítěz Valentino Rossi.
O třetím místě Troye Baylisse nakonec rozhodl zbytečný pád Lorise Capirossiho, který tak pro svého kolegu uvolnil místo na stupních vítězů, na kterých se Bayliss objevil v Grand Prix poprvé ve své kariéře. Jeho odstup od vítězného Rossiho však již byl propastných 12,077 sekundy.
Souboj o čtvrté místo nakonec pro sebe rozhodl Tohru Ukawa, který na páté místo odsunul Alexe Barrose a na šesté svého krajana Makoto Tamadu, který na neznámém okruhu zajel opravdu solidní závod a potvrdil tak své kvality špičkového jezdce.
Náznak vzestupu kdysi úspěšné továrny Suzuki naznačil svým sedmým místem americký jezdec John Hopkins jenž porazil osmého Shinyu Nakana, devátého Nobuatsu Aokiho a desátého Oliviera Jacqua. Jedenáctý skončil Noriyuki Haga na Aprilii RS3 Cube a úspěch tříválců Proton KR potvrdil svým dvanáctým místem Jeremy McWilliams. Třináctý dokončil závod Kenny Roberts před čtrnáctým Colinem Edwardsem. Pro první letošní bod si v podání Andrew Pitta dojela japonská továrna Kawasaki.
Zklamanými hrdiny byli především havarující Capirossi nebo pro stejný důvod odstoupivší Sete Gibernau s Nicky Haydenem jenž svůj stroj rozmetal na několik dílů. Sklamáný je však jistě i Garry McCoy, který si nechal naděli opět jedno kolečku.
V čele šampionátu je i nadále Valentino Rossi (70). Na druhém místě je nyní Max Biaggi (56) před třetím Troyem Baylissem (40). Na čtvrté místo klesl dnes nebodující Sete Gibernau (38) a pátý je Alex Barros (30).
V pořadí týmů vede tým Repsol Honda (88) před ponsovým Camelem Pramac Honda (79) a továrnou Ducati v podání týmu Marlboro (56). Mezi výrobci je s plným bodovým ziskem nejlepší japonská Honda (75) před italskou Ducati (45) a konkurenční Yamahou (30).
Mistrovství Světa pokračuje za 14 dní na francouzské legendě - okruhu Bugatti v Le Mans.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist