GP Pacifiku - neděle

Héctor Barbera, Toni Elías a Max Biaggi vítězí v Grand Prix Pacifiku na okruhu v Motegi. Z našich nejlepší Jakub Smrž.

125 ccm:
Héctor Barbera se radoval podruhé ve své kariéře z vítězství v závodě třídy 125 ccm (41:54,483), když dokázal za svá záda v závěrečných kolech odsunou druhého Casey Stonera (+0,164) a třetího Andrea Doviziosu (+0,304). Čtvrtým místem dokázal Stefano Perugini snížit alespoň trochu svůj odstup v celkové klasifikaci na vedoucího Dani Pedrosu. Pátý skončil po špatném začátku německý jezdec Steve Jenkner.
Na šestém místě dokončil závod Daniel Pedrosa, který dlouho vedl, když jeho náskok v jednu chvíli dosahoval již čtyř sekund. Od patnáctého kola však Pedrosa díky poruše svého záložního stroje (ten první zhasnul pro poruchu již v ranním Warm Upu) začal ztrácet a nakonec byl nejen dojet skupinou jezdců a předjet, ale propadal se dále. Při záběrech TV na Pedrosu po dojezdu do boxů bylo vidět, jak mechanici ukazují na páčku přední brzdy, která se zdála být utržená (či uvolněná). V cíli tedy uhájil Pedrosa s vypětím sil alespoň šesté místo, před dotírajícím, nakonec sedmým, Mikou Kalliem. Osmou pozici vybojoval s další ztrátou Pablo Nieto, devátý dojel Alex De Angelis a desátý Thomas Lüthi, jezdec našeho týmu Elit Grand Prix.
Na jedenáctém místě dokončil závod Mirko Giansanti před dvanáctým Alvaro Bautistou a třináctým Masao Azumou, tedy domácím jezdcem, jenž včera oznámil ukončení kariéry po skončení této sezóny. Bodovaná místa doplnili čtrnáctý Gábor Talmacsi a patnáctý Simone Corsi.
V celkovém pořadí je i nadále v čele šampionátu Dani Pedrosa (198), který má naní na druhého Stefano Peruginiho (159) náskok 39 bodů, třetí místo uhájil Alex De Angelis (147), ale již pouze o jeden bod před čtvrtým Andrea Doviziosem (146). Pětici nejlepších doplňuje Pablo Nieto (132).
250 ccm:
Již na konci prvního kola se dostal do vedení Toni Elías, který následně všem jezdcům poodjel a nikým neohrožován si dojel pro další vítězství v závodech třídy 250 ccm (43:57,125). Velký souboj se odehrával o druhé místo, kde jako první vypadl po ošklivě vyhlížejícím Highside Sebastian Porto. O druhé místo si to tak v posledních kolech tvrdě rozdali Roberto Rolfo a Manuel Poggiali. Nakonec byl úspěšnější Roberto Rolfo (+1,483) na stroji Honda, před třetím Manuelem Poggialim (+2,159) na tovární Aprilii.
Čtvrté a páté místo patřilo domácím "kartařům" v pořadí čtvrtý Yuki Takahashi, pátý Hiroshi Aoyama. Šesté místo obsadil na kotníku zranění Randy De Puniet, který startoval po své havárii v kvalifikaci. Sedmou pozici obsadil Naoki Matsudo, osmou v posledních závodech opět vadnoucí Fonsi Nieto. Desítku doplnili devátý Alex Debon a desátý Chojun Kameya.
Jedenácté místo a tím další ze svých úspěchů zaznamenal mladý Chaz Davies, dvanáctý dojel Christian Gemmel a třináctý Alex Baldolini. Čtrnácté místo bral Dirk Heidolf a patnácté Masaki Tokudome.
Jako první se z naší trojice jezdců vyřadil Lukáš Pešek, který byl již v prvním kole dlouhý do jedné ze závěrečných zatáček. Po havárii sice svůj stroj ještě osedlal, ale pouze pro dojetí do boxu ke svým mechanikům. Jako druhý byl ze závodu vyřazen Jaroslav Huleš, který čtrnáct kol před cílem odstoupil pro poruchu tradičně špatně připraveného motocyklu. Jarda se v té době pohyboval na 21. místě. Jediný a tedy nejúspěšnější z Čechů, který viděl cílovou šachovnici, byl jihočeský Jakub Smrž (+1:21,680), jenž dokončil osamělý závod na 18. místě. Kuba tak vytěžil ze slabého stroje týmu Arie Molenaara maximum, které by v jiném státě znamenalo pro holandský tým zisk světových bodů.
V celkovém hodnocení šampionátu vede i nadále Manuel Poggiali (206). Druhý je Roberto Rolfo (188) a třetí Toni Elías (176). Čtvrté místo patří Randy De Punietovi (172) a páté Fonsi Nietovi (151). Z našich jezdců je nejlepší na 24. místě Jakub Smrž se 12. body, třicátý je Jaroslav Huleš (1). Lukáš Pešek opět nedokázal získat ani bod a tak není veden v celkovém pořadí letošní sezóny.
MotoGP:
Říman Max Biaggi, žijící v Monte Carlu, zvítězil ve Velké Ceně Pacifiku, když prakticky (od třetího kola) celý závod vedl. Za 43:57,590 minuty se tak mohl Biaggi radovat nejen z vítězství, ale především ze skalpu svého největšího rivala Valentina Rossiho, který dnes dokončil závod na druhém místě se ztrátou 3,754 sekundy. Valentino Rossi totiž byl v nájezdu do první zatáčky sedmého kola dlouhý a po výletu ve štěrku se propadl až na deváté místo za Malandriho. Následující jízdou, při které vytvořil také nový rekord okruhu, se dokázal vrátit alespoň na druhé místo a porazit tak svého největšího konkurenta v boji o letošní titul - Sete Gibernaua.
Velký souboj se odehrál o třetí místo. Tento souboj vrcholil v posledním kole při sjezdu k cíli. Zde totiž při brždění z Top Speed vrazil Makoto Tamada do Sete Gibernaua, který situaci sice ustál, ale s výletem do ochranné zóny. Tamada tak projel cílem jako třetí (+4,864) před čtvrtým Nicky Haydenem, jenž vytěžil z kolizní situace mezi Tamadou a Gibernauem. Nutno však podotknout, že americký jezdec předvedl vynikající závod, kdy po celou dobu bojoval s již zmíněnými jezdci o pódiové umístnění. Při pohledu na jízdu Kentucky Kida bylo vidět, že se z něj stává nová hvězda mezi "driftaři".
Jako pátý přijel do cíle se ztrátou notně rozladěný Sete Gibernau. Uvidíme zda celá záležitost nebude mít nějakou dohru u kulatého stolu FIM.
Po prvních pěti strojích Honda v cíli závodu se objevila v cíli nejlepší Yamaha až na šestém místě. Tento stroj sedlal další z italských Mistrů Světa Marco Melandri. Sedmý dokončil závod Alex Barros před osmým Tohru Ukawou a Lorisem Capirossim na stroji Ducati Desmosedici. Desítku nejlepších uzavřel Shinya Nakano, který si před závodem kladl velké cíle.
Jedenáctý dojel Akira Ryo, jenž se tak stal nejlepším jezdcem na stroji Suzuki, ovšem ani Ryo s motocyklem pro rok 2004 nepřesvědčil o konkurenceschopnosti připravovaného modelu továrny Suzuki. Dvanáctý dokončil závod zřejmě loučící se s MotoGP Ryuichi Kiyonari, třináctý dojel Noriyuki Haga na stroji Aprilia RS3 Cube a čtrnáctý Olivier Jacque. Patnáctým místem získal Nobuatsu Aoki historicky první bod pro čtyřtaktní stroj Proton KR V5.
Za zmínku ze samotného závodu stojí start a s ním spojená první zatáčka, ve které společně havarovali Troy Bayliss, Carlos Checa, John Hopkins a Colin Edwards II. Zatímco Bayliss, Checa a Hokins již dále nepokračovali, Edwards ještě uvedl stroj do chodu a pokračoval v závodě, ve kterém si nakonec přijel pro osmnácté místo.
Na doplnění je potřeba ještě uvést nejlepší stroj Kawasaki v cíli závodu, kterým se na sedmnáctém místě mohl "pyšnit" Andrew Pitt, prototyp Moriwaki MD 211VF skončil v rukou Tamaki Serizawy na devatenáctém místě a David De Gea se strojem Harris WCM dokončil závod jako dvacátý a zároveň poslední.
V celkovém pořadí vede Valentino Rossi (282), kterému tak stačí k titulu Mistra světa získat během posledních tří závodů pouhých 16 bodů. Druhé místo se ztrátou šedesáti bodů hájí Sete Gibernau (222), třetí je Max Biaggi (199), čtvrtý Loris Capirossi (130) a pátý, dnes nebodující, Troy Bayliss (112). Aktuální výsledky z Motegi naleznete v sekci VÝSLEDKY.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist