GP Malajsie - sobota

Jorge Lorenzo, Toni Elías a Valentino Rossi mají Pole Position. Naši borci propadli do třetí desítky.

125 ccm:
Španělský mladík Jorge Lorenzo z továrního týmu Derbi se poprvé ve své kariéře pilota Grand Prix raduje z vítězství v kvalifikaci, když dnes dokázal odsunout všechny své soupeře. Na druhém místě kvalifikace nejslabší třídy se umístnil Lorenzův krajan Daniel Pedrosa, který však za svým loňským časem zaostal o víc jak jednu sekundu. Velké překvapení je na třetím místě, kde se umístnil finský jezdec Mika Kallio, který tak pro rakouskou KTM získal první postavení mezi nejlepšími čtyřmi jezdci kvalifikace a do závodu tak odstartuje z nejlepší řady, tedy z té první. První řadu poté doplní australský jezdec Casy Stoner, který tak dal zapomenout na svůj včerejší pád, po kterém zůstal již v boxech a ve výsledkové listině pátečního dne figuroval na absolutně posledním místě.
Do druhé řady se postaví opět z prvního místa sesazený Steve Jenkner z Německa, vedle něhož bude stát "náš" švýcarský jezdec Thomas Lüthi, který v závěru kvalifikace přišel o první řadu, když jeho jméno stálo šest minut před koncem na třetím místě. Závěrečné kolo trojice Dovizioso-Nieto-Perugini, které tato trojice absolvovala společně, přineslo pro všechny zlepšení svých kvalifikačních výkonů a tak se do druhé řady za Lüthiho postaví Pablo Nieto, vedle kterého bude stát Andrea Dovizioso. Stefano Perugini nakonec získal "až" třetí řadu, když ho na devátém místě dělí od sedmého Nieta pouhých 0,149 sekundy. Desáté místo si vyjel Stefano Bianco s továrním strojem Gilera, který odsunul na jedenáctou pozici Mirka Giansantiho a na dvanáctou Masao Azumu.
250 ccm:
Novým nejrychlejším kolem okruhu Sepang získal Toni Elías své další Pole Position pro start závodu, když dnes zvítězil v kvalifikaci "naší" třídy 250 ccm. Druhý se stejně jako včera stal Manuel Poggiali. Na třetí místo se propracoval loňský vítěz závodu Fonsi Nieto ze Španělska. První řadu doplní po vynikajícím výkonu japonský jezdec Naoki Matsudo.
Pátý skončil v dnešní části nelepšící se Randy De Puniet, který tak za svými zády udržel šestého Franco Battainiho. Sedmý dojel přes pád z úvodu kvalifikace (dnes bylo opět velké množství pádů ve všech třídách) Sebastian Porto před osmým Sylvainem Guintolim. Třetí řadu odsadí zítra Anthony West, Roberto Rolfo, Alex Debon a jeho jmenovec Baldolini.
Z našich reprezentantů se dnes lépe dařilo Jardovi Hulešovi, který sice skončil na pro tým Elit Grand Prix "ve třídě 250 ccm obvyklém" 21. místě, ale během samotné kvalifikace působil také na sedmnáctém místě. Druhému zástupci české jezdecké školy, tedy Lukáši Peškovi, se dnes nedařilo, když byl například ráno poražen i Němkou Katjou Poensgen (která ostatně v Sepangu jezdí zajímavě dobře - že by se projevovalo nastavení motocyklu z minulého týdne, které pro Katju připravil Jakub Smrž?). V odpolední části programu nedokázal mladší z našich jezdců zlepšit svůj čas a tak se propadl na 22. místo.
MotoGP:
Doslova fantastický čas zajel Valentino Rossi během kvalifikace nejsilnější třídy, když nejenže získal Pole Position pro zítřejší závod, ale také o víc jak dvě sekundy zlepšil loňský kvalifikační výkon Alexe Barrose. Přes sestřelení svým týmovým kolegou si dobře počínal Carlos Checa, který si závěrečným finišem zajistil druhé kvalifikační místo. Třetí skončil Makoto Tamada, který tak opět potvrdil svůj nástup do světové špičky i v této kategorii. Čtvrtý a tedy poslední v první řadě skončil Max Biaggi.
Pátý kvalifikační čas zajel Shinya Nakano, před šestým Lorisem Capirossim a sedmým Sete Gibernauem. Osmou pozici v závěru vybojoval Tohru Ukawa, který tak ze druhé řady vytlačil nakonec devátého Nicky Haydena. Desátou pozici získal opět solidně jedoucí Kenny Roberts se strojem Suzuki. Třetí řadu doplní jedenáctý Troy Bayliss a dvanáctý Alex Barros.
Na třináctém místě skončila nejlepší Aprilie, dnes vedená Colinem Edwardsem, nejlepší Kawasaki se umístnila zásluhou Garry McCoye, jenž se alespoň trochu porval s nástrahy jeho neoblíbeného motocyklu, na šestnáctém místě, osmnáctý je Proton v rukou Jeremy McWilliamse a opět dvaadvacátý Harris WCM s Davidem De Geou. Aktuální výsledky ze Sepangu naleznete v sekci VÝSLEDKY.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist