GP Japonska - 2. kvalifikace

V první kvalifikaci třídy 125 ccm se moc nezrychlovalo, zato se velmi často padalo. Makoto Tamada získal po vynikajícím posledním kole Pole Position ve třídě MotoGP. Ve třídě 250 padl dlouholetý rekord kola.

125 ccm
Andrea Dovizioso získal Pole Position pro zítřejší závod, a to i přestože dnes nedokázal zlepšit svůj včerejší čas. Vítězem kvalifikace se tak stal zásluhou včerejšího času 1:58,385. Na druhém místě skončil Roberto Locatelli, který se dnes zlepšil na 1:58,427. Třetí místo patří Casey Stonerovi, jenž stejně jako mnoho dalších jezdců nedokázali dnes vylepšit své časy. Casey se také stal prvním z mnoha obětí, které se během dramatické kvalifikace dostali nedobrovolně na zem. První řadu zítra doplní španělský jezdec Héctor Barbera, který zásluhou včerejších 1:59, 416 skončil na čtvrtém místě.
Do druhé řady se postaví Mika Kallio, celkově pátý v kvalifikaci, společně se šestým Jorge Lorenzem, sedmým Gáborem Talmacsim a osmým Lukášem Peškem, jenž dnes zajel čas 2:00,317, což bylo také pomalejší než jeho včerejší výkon. Lukáš Pešek skončil v závěru kvalifikace také v kotrmelcích, když jeho pád přišel v místě, kde v loňském závodě skončil již během úvodního kola.
Třetí řadu vytvoří devátý Pablo Nieto, který byl společně s Locatellim jediný jezdec z konečné první desítky, který dokázal dnes zlepšit svůj čas. Dalším ve třetí řadě bude desátý Simone Corsi, jedenáctý Marco Simoncelli a dvanáctý Fabrizio Lai.
Markéta Janáková dnes také nedokázala zlepšit svůj čas, který však v ranním tréninku překonala o více jak jednu sekundu. Markéta tak do závodu odstartuje z posledního, 39. místa.
Nebezpečně vypadající pád nám předvedl Thomas Luthi z týmu Elit Grand Prix Racing. Mladý jezdec našeho týmu skončil v kvalifikaci na celkovém devatenáctém místě a tak do závodu odstartuje až z páté řady, zatímco jeho týmový kolega Dario Giuseppetti se postaví ještě o dvě řady dále, když mu patří konečné 27. místo.
Závod této třídy startuje zítra ve 4:15 našeho času.
MotoGP
Doslova kolo snů předvedl Makoto Tamada ve druhé kvalifikaci na Grand Prix Japonska. Tamada svým posledním kolem dokázal zajet nový absolutní rekord okruhu v Motegi, který má nyní hodnotu 1:46,673. Tímto vynikajícím výsledkem dokázal Tamada získat Pole Position nejen pro sebe, ale i pro továrnu Honda, které okruh patří a pro výrobce japonských pneumatik Bridgestone, který má svého jezdce i na druhém místě kvalifikace. Tímto jezdcem je totiž John Hopkins, který sice dnes svůj včerejší čas nezlepšil, přesto si udržel pozici v první řadě zítřejšího startu závodu třídy MotoGP. Z první řady odstartuje také nakonec třetí Valentino Rossi, jenž dnes však nepodal zrovna výkon hodný vedoucímu jezdci celkového pořadí šampionátu MotoGP. Rossi totiž dnes nedokázal čelit nástrahám těžkého okruhu a proměnlivým klimatickým podmínkám, v samotném pořadí dnešní kvalifikace skončil dokonce až na třináctém místě, když za svým včerejším časem zaostal o více jak sekundu..
Ze druhé řady do závodu odstartuje celkově čtvrtý Max Biaggi, kterého v této řadě doplní Colin Edwards společně s Marco Melandrim. Třetí řadu vytvoří Loris Capirossi na nejlépe umístěném stroji Ducati, druhý jezdec Suziki - Kenny Roberts a první z továrního týmu Hondy - Nicky Hayden. Do čtvrté řady se postaví Haydenův týmový kolega Alex Barros, Rossiho kolega Carlos Checa a lepší z dvojice továrny Kawasaki - Shinya Nakano. Čtvrtou řadu vytvoří Sete Gibernau, který si v Motegi počíná ještě hůře než Valentino Rossi. Gibernau se na okruhu stále hledá, motocykl dle jeho slov nefunguje tak jak by mě (stále řeší stejný problém jako v Estorilu). Vedle Gibernaua bude zítra stát Tohru Ukawa a Norick Abe.
Nejlepším jezdcem na motocyklu Aprilia se stal Jeremy McWilliams, kterému však patří až 20. pozice, Olivier Jacque s motocyklem Moriwaki se kvalifikoval na 21. místě a Nobuatsu Aoki s Protonem KR byl ještě o jednu pozici horší. Youichi Ui s motocyklem Harris WCM se stal jediným jezdcem, který nedokázal pokořit kvalifikační limit 107 procent od velmi rychlého Tamady.
Závod této třídy startuje zítra v 7:00 našeho času.
250 ccm
Daniel Pedrosa dnes v poslední kvalifikaci zajel čas 1:52,137. Tímto časem nejenže získal Pole Position pro zítřejší závod a překonal kvalifikační rekord Fonsi Nieta z roku 2002, ale i dokázal po několika letech vymazat hodnotu nejrychlejšího kola s motocyklem třídy 250 ccm, když překonal čas, který dokázal zajet Shinya Nakano v závodě této třídy v roce 2000. Na druhém místě se dnes umístil domácí borec Horishi Aoyama, který skvěle zužitkoval jízdu za Sebasem Portem. Třetím nejrychlejším jezdcem kvalifikace se stal Randy De Puniet, kterého následoval čtvrtý Toni Elías.
Do druhé řady se zítra postaví nakonec pátý Sebastian Porto, jenž dnes nedokázal zlepšit svůj včerejší vítězný výkon. Dále bude ve druhé řadě stát šestý Yuki Takahashi, sedmý Alex De Angelis a osmý Anthony West. Třetí řadu poté vytvoří Franco Battaini, Manuel Poggiali, Fonsi Nieto a Roberto Rolfo.
Náš Jakub Smrž se dnes zlepšil na 1:54,811, do závodu odstartuje opět z 21. pozice. Radomil Rous se také zlepšil, jeho čas 1:56,949 však stačil až na 32. místo.
Závod této třídy startuje zítra v 5:30 našeho času.

Aktuální výsledky z Motegi naleznete v sekci VÝSLEDKY.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist