GP Francie - MotoGP

Vítězem přerušeného závodu se stal španělský jezdec Sete Gibernau, který tak potvrdil, že vítězství ve Welkomu nebylo náhodné.

Závod nejsilnější třídy MotoGP byl poznamenán přerušením kvůli dešti, který se na okruhem Bugatti v Le Mans spustil během šestnáctého kola závodu. Podívejme se tedy na závod z pohledu dvou částí - první suché a druhé mokré (na 13 kol).
V první suchá části se nejlépe dařilo Valentinu Rossimu, který v sedmém kole předjel vedoucího Alexe Barrose a během několika kol získal třísekundový náskok. Druhý v této části závodu byl tedy Alex Barros ovšem jen těsně následován Tohru Ukawou, Maxem Biaggim a Sete Gibernauem. Za těmito jezdci jela další trojice jezdců v podobě Noriyuki Hagy, Noricka Abeho a Marcy Melandriho. Takovéto pořadí bylo i při restartu závodu.
Při druhém startu však již chybělo i několik jezdců z nichž však zřejmě nejpřekvapivější bylo vyřazení obou jezdců továrny Ducati když Loris Capirossi zastavil v boxech pro poruchu stroje a Troy Bayliss ukončil závod v šestém kole po pádu.
Start druhé části se odehrával již opět za slunečného počasí a tak byla opravdu velká loterie volba správného obutí. Start závodu zcela prokaučovali například oba jezdci Sita Ponse, kteří museli startovat z boxové komunikace a tím si prakticky zavřeli cestu za případným pódiovým umístněním.
Dle nového pravidla se jezdcům již nesčítají časy z obou částí a tak jsme vlastně viděli druhý závod třídy MotoGP. V tomto závodě se ihned od startu vytvořila tříčlenná skupina, ve které byli Valentino Rossi, Sete Gibernau a Alex Barros. Trojice po celých 13 kol bojovala o umístnění, když zpočátku byli aktivní především Barros a Gibernau zatímco Rossi se spokojeně vozil na třetím místě. S postupem závodu začal stupňovat svou aktivitu i právě třetí Rossi. Když závod vrcholil, dostal se do vedení Valentino Rossi, na kterého v posledním kole tvrdě zaútočil Sete Gibernau. Oba jezdci si ještě stačili vyměnit své pozice aby se nakonec ze svého letošního druhého vítězství radoval španělský jezdec Sete Gibernau (24:29,665 - čas pouze druhé části). Druhé místo nakonec obsadil Valentino Rossi (+0,165) před třetím Alexem Barrosem (+1,793).
Déšť a přerušení závodu s následným restartem způsobil několik zajímavých změn oproti první části závodu a tak na čtvrtém místě dokončil závod domácí Olivier Jacque před pátým Maxem Biaggim jenž musel být s tímto umístněním i přes start z boxů spokojený. Šestou pozici obsadil Jeremy McWilliams na jediném dvoutaktním stroji o obsahu 500 ccm v cíli závodu. Sedmé místo patřilo japonskému jezdci Tohru Ukawovi před osmým Noriyuki Hogou a překvapivě devátým Garry McCoyem na Kawasaki, pro kterého to byly první body v letošní sezóně. Desítku nejlepších uzavřel druhý tovární jezdec Aprilie Colin Edwards II.
Jako jedenáctý proťal cílovou čáru tovární testovací jezdec japonské Yamahy Norick Abe před dvanáctým jezdcem pořadí, kterým byl americký jezdec Nicky Hayden. Třináctý byl v cíli nový muž třídy MotoGP Ryuichi Kiyonari, který sice v první části bojoval o předposlední místo s Garry McCoyem, ale stejně jako Australan využil změny klimatických podmínek k dosažení bodového ohodnocení své jízdy. Čtrnácté místo patřilo dalšímu japonskému jezdci Shinyovi Nakanovi před patnáctým Marco Melandrim, který narozdíl od McCoye a dalších jezdců po dešti propadl startovním polem když v první části se držel mezi nejlepšími osmy jezdci.
V celkovém pořadí i nadále vede Valentino Rossi (90 bodů), který si tímto závodem opět zvýraznil svůj náskok před druhým Maxem Biaggim (67). Třetí pozice patří po dnešním vítězství Sete Gibernauovi (63) a čtvrtá pozice Alexu Barrosovi (46). Pětici nejlepších uzavírá Troy Bayliss (40), který však dnes nebodoval.
Mistrovství Světa silničních motocyklů pokračuje za 14 dní na italském okruhu Mugello.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist