GP České Republiky

Daniel Pedrosa, Randy de Puniet a Valentino Rossi vítězí v naší Velké Ceně. Český národ slavit body nemohl, ale viděl krásné závody.

125 ccm:
Z vítězství v závodě nejslabší třídy se radoval španělský jezdec Daniel Pedrosa (40:59,354), který dokázal o 3,981 sekundy porazit italského jezdce Stefana Peruginiho. Po problémech se strojem si nakonec pódiové umístnění vybojoval třetím místem Alex De Angelis (10,454) ze San Marina.
Dosti překvapivě se na čtvrtém místě umístnil jezdec továrny KTM, kterým byl mladý Fin Mika Kallio, jenž na páté místo odsunul Héctora Barberu a na šesté Andrea Doviziosa. S odstupem si pro sedmé místo dojel Mirko Giansanti před Gino Borsoiem a Youichi Uiem. Desítku nejlepších uzavřel Gioele Pellino.
Jedenáctý dojel Gábor Talmacsi, dvanáctý Jorge Lorenzo, třináctý Masao Azuma, čtrnáctý Marco Simoncelli a patnáctý Mike di Meglio.
Závod třídy 125 ccm provázelo několik dramatických okamžiků, tím prvním byl pád Lucio Cecchinella v první zatáčce, kdy havaroval těsně před Steve Jenknerem, který následně přejel přes jeho motocykl a spadl také. Tento pád ještě dopadl pro oba dobře. Hůře dopadla havárie Pabla Nieta a Thomase Lüthiho. Ve výjezdu z poslední zatáčky havaroval Pablo Nieto a za ním těsně jedoucí Thomas Lüthi již nestačil uhnout a najel na Nietův motocykl. Následovalo doslova vystřelení Thomasovi Hondy do obrovské výšky zatímco mladý švýcarský jezdec končil v krkolomných převratech. Oba, jak stroj tak jezdec našeho týmu Elit Grand Prix to velice odnesli. Thomas zraněnou rukou, ale především zlomeninou kličky na noze (či nějakého podobného "zařízení" - nejsem lékař a tak tomu moc nerozumím) a motocykl totální devastací, kdy je zničené nejen vše co se hýbe, ale elektronika. Start švýcarské naděje v portugalském Estorilu je vyloučen a tak na obnovený motocykl bude muset usednou některý z jiných jezdců.
Z našich jezdců, kteří do tohoto závodu nastoupili s divokou kartou, se nejlépe vedlo domácímu Igorovi Kalábovi (+1:20,158), který dokončil závod na 24. místě. Na dalším místě za Igorem dojela patnáctiletá Markéta Janáková (1:31,093), která předvedla krásný souboj s Václavem Bittmanem. Tento souboj vrcholil v posledním kole, ale konec mu učinila Schwantzova zatáčka, kde Bittman havaroval a závod tak nedokončil.
V celkovém pořadí je nadále na čele Daniel Pedrosa (162), který si tímto vítěstvím upevnil svou vedoucí pozici před druhým Stefano Peruginim (137) a třetím Andrea Doviziosem (112). Čtvrtý je Alex de Angelis (108) a pátý Lucio Cecchinello (105).
250 ccm:
Vrcholný souboj předvedli Randy de Puniet, Manuel Poggiali a Toni Elías v závodě třídy 250 ccm. Z tohoto souboje vyšel nejlépe právě francouzský jezdec, který v čase 41:45,354 min. zvítězil před druhým Toni Elíasem (0,527) a třetím Manuelem Poggialim (0,951).
Čtvrté místo prakticky celý závod s mírným odstupem držel Roberto Rolfo, jenž toto místo také přivezl až na cílovou čáru. Pátý dokončil závod Sebastian Porto před šestým Fonsi Nietem, sedmým Franco Battainim a osmým Sylvainem Guintolim. Deváté místo přivezl do cíle osamělí Naoki Matsudo před desátým Héctorem Faubelem.
Jedenáctý skončil Hugo Marchand, dvanáctý Eric Bataille, třináctý Dirk Heidolf, čtrnáctý Chaz Davies a patnáctý Christian Gemmel.
Silné zastoupení v této třídě měla naše zem. O doslova šok se nejel českým fanouškům postaral Radomil Rous, který na Aprilii týmu Campetella Racing dojel jedenáctý v kvalifikaci. Již pouze toto ukázalo, že s kvalitním materiálem je Raduna opravdový jezdec této třídy a slova jistého, mladého jezdce, který pronesl v chorvatské Rijece, že Rousovi to natře kdy bude chtít, byli pouze slova mladické nerozvážnosti. Do závodu však Raduna velice špatně odstartoval, když najížděl první zatáčku jako jeden z posledních jezdců. Celou situaci mi popsal jeden z českých zástupců, který se pohyboval v těchto chvílích právě v prostoru okolo Raduny.
Rous byl dlouhý již v úvodní zatáčce, na výjezdu z této zatáčky však výkonem svého stroje předjel poslední jezdce, ale přehnal nájezd do první zatáčky, do které šel moc rychle. Prudké brždění přední brzdou zvedlo zadní kolo nahoru. Motocykl Radka Rouse jel po předním kole vychýlen no strany. Po dosednutí zpět na obě kola Raduna kontaktoval Erwana Nigona a oba havarovali. Závod tak pro obrovské, české překvapení kvalifikace skončil již po jednom kilometru u tribuny "A". Nicméně byl to právě Rous, který si zaslouží jedno z největších uznání brněnského víkendu, když ukázal, že se strojem nejlepších borců může právě s těmito borci závodit a bojovat o světové body.
Dalším našim zástupcem byl člen týmu Elit Grand Prix - Jakub Smrž. Ten do závodu odstartoval solidně. Chvilku se potýkal s problémem přilnavosti pneumatik, ale posléze dokázal dojet skupinu bojující o světové body. V této skupině si počínal v dalším průběhu závodu velice aktivně a zejména jeho snahou dojela skupinka ve složení Dirk Heidolf, Eric Bataille, Christian Gemmel a právě náš jezdec, třináctého Chaze Daviese. Jakub ho okamžitě předjel, ale přišel nájezd na stadión a s ním i pád ve druhé, pravé zatáčce z třináctého místa.
Do závodu nastoupil poprvé v kariéře také mladý, šlapanický Michal Filla, který nejprve ohlášenou Aprilii z týmu Sabre Sport vyměnil za Yamahu, tedy stroj, jenž zná z domácího a evropského mistrovství. Yamahu, se kterou jel Michal v Brně však tomuto jezdci půjčil Jarno Janssen, který se s tímto strojem jinak účastní svého holandského a také evropského mistrovství. Michal předvedl v kvalifikaci krásný výkon, když si své brněnské maximum zlepšil na 2:08,960. Závod poté přinesl nejen splnění životního snu, ale zejména solidní jízdou i krásné 19. místo v cíli.
Lukáš Pešek dojel opět na nebodovaném místě, když mu tentokrát patřilo 17. místo a tedy pouhé dvě pozice před Michalem Fillou.
V celkovém pořadí šampionátu si své vedení udržel Manuel Poggiali (145), ale za svými zády má nyní ještě více zahuštěno, když druhý Fonsi Nieto má 136 bodů, třetí Roberto Rolfo 135, čtvrtý Randy de Puniet 130 a pátý Toni Elías 126.
MotoGP:
Prozatímní závod roku předvedli jezdci třídy MotoGP. Vrcholnou ukázku jízdy na jednostopém stroji předvedli zejména vítězný Valentino Rossi (44:18,907), druhý v cíli Sete Gibernau (0,042), třetí v cíli Troy Bayliss (0,668), ale i například Loris Capirossi, který však skončil s porouchaným motocyklem opřeným o svodidla.
Čtvrté místo v berněnském závodě získal Carlos Checa, před zklamaným Maxem Biaggim. Naopak velice spokojený byl v cíli šestý Nicky Hayden. Sedmou pozici vybojoval Alex Barros, který za svými zády zanechal Japonce Tohru Ukawu. Desítku nejlepších doplnili Makoto Tamada a Marco Melandri.
Jedenáctý dokončil závod Olivier Jacque, dvanáctý Colin Edwards, třináctý Moriyuki Haga, čtrnáctý Shynia Nakano a patnáctý Ryuichi Kiyonari.
V celkovém pořadí nadále vede Valentino Rossi (212) před Sete Gibernauem (178) a Maxem Biaggim (141). Čtvrté místo si i přes nedokončený závod udržel Loris Capirossi (97), i když pátý Troy Bayliss (96) na něj nyní ztrácí pouhý bod.
Šampionát Grand Prix nyní pokračuje za dva týdny v portugalském Estorilu.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist