GP Austrálie - pátek

Dvě vážná zranění, jedno skvělé umístnění českého jezdce a vítězství Lorenza, Porta a Rossiho přinesl páteční den na Phillip Islandu.

125 ccm:
Jorge Lorenzo se radoval z vítězství v první kvalifikaci na Grand Prix Austrálie, když na druhé místo odsunul Héctora Barberu a na třetí Marco Simoncelliho, který byl jedním z největších překvapení. Čtvrtý skončil dnes Casey Stoner, pátý Andrea Dovizioso, šestý Stefano Perugini, sedmý Steve Jenkner a osmý Mika Kallio. Desítku nejlepších uzavřeli Lucio Cacchinello a Mirko Giansanti. Zástupce českého týmu, švýcarský jezdec Thomas Lüthi, skončil na jedenáctém místě.
Kvalifikace se nezúčastnil letošní Mistr Světa Dani Pedrosa, který měl v ranním tréninku pád v zatáčce Honda v oblasti Lukey Heights a zlomil si oba kotníky. Pedrosa byl helikoptérou přepravený okamžitě do nemocnice v Melbourne, kde zjistili, že zatímco fraktura pravého kotníku je relativně jednoduchá, fraktura kotníku levého je komplikovanějšího rázu a bude se muset řešit chirurgickým zákrokem. Pedrosa bude nyní minimálně čtyřicet dní mimo motocyklového dění, což zapříčinilo, že v letošní sezóně končí se závody Grand Prix.
250 ccm:
Sebastian Porto zvítězil v první části kvalifikace čtvrtlitrů před druhým Franco Battainim a třetím Toni Elíasem. Čtvrtý byl Elíasův kolega Fonsi Nieto, pátý Randy De Puniet a šestý největší favorit na letošní titul - Manuel Poggiali. Sedmé místo získal Roberto Rolfo a osmé Sylvain Guintoli. Na devátém místě se k naší radosti umístnil Jaroslav Huleš, který tak potvrdil, že se mu v Austrálii mimořádně daří. Desítku nejlepších uzavřel Naoki Matsudo. Lukáš Pešek dokončil kvalifikaci na 22. místě.
MotoGP:
Valentino Rossi zvítězil v páteční části kvalifikace třídy MotoGP, když posledním kolem odsunul na druhé místo Lorise Capirossiho a na třetí Troye Baylisse. Čtvrtý skončil Max Biaggi před pátým Sete Gibernauem, šestým Nicky Haydenem, sedmým Carlosem Checou a osmým Garry McCoyem, který byl dalším překvapením kvalifikace. Deváté místo si předběžně zajistil Jeremy McWilliams a desáté Tohru Ukawa.
V jednou přerušené kvalifikaci po havárii Marca Melandriho jsme již neviděli Nobuatsu Aokiho, který skončil v melbourneské nemocnici s podezřením na zranění krční páteře po havárii v ranním tréninku.

Kompletní výsledky dnešní kvalifikace naleznete v sekci VÝSLEDKY.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist