GP Austrálie 250 ccm

Roberto Rolfo vítězí v závodě třídy 250 ccm. Jaroslav Huleš dokončil na vynikajícím osmém místě!

Závod, který se jel zpočátku na mokru a k závěru na osychajícím asfaltu, nelze začít jinak, než že náš jezdec po více jak 31. letech získal umístnění v první desítce výsledkové listiny třídy 250 ccm! Dlouho to vypadalo, že se tímto zápisem do tabulek prezentuje mladý Lukáš Pešek, který předvedl vynikající zejména první kola závodu, kdy jezdil dokonce na sedmém místě. Nakonec umístnění mezi Top Ten závodu získal zkušenější Jaroslav Huleš, který naopak předvedl slabý začátek, ale o to lepší konec, ve kterém si dojel nejen pro nejrychlejší kolo závodu, ale i pro doslova fantastické osmé místo.

Jarda nejprve hledal správný rytmus na mokrém asfaltu a postupně propadal startovním polem až na dvacátou pozici, pak ale začal tahat a předjíždět jednoho jezdce za druhým. O tom, že jihočeský jezdec nic nevzdával dosvědčuje například i pozice, kdy se dostal za Stigefelta, na kterého měl v tu chvíli ztrátu více jak osm sekund. Bojoval a i s pomocí nejrychlejšího kola ho dojel a v předposledním kole i předjel. Jarda však zbraně nesložil a dále zaútočil na jezdce před svým strojem. V posledním kole uštval Lukáše Peška, jenž havaroval, ale i dojel vedoucího jezdce šampionátu Manuela Poggialiho, kterého doslova v posledních zatáčkách také předjel a získal vynikající osmé místo.
V dramatickém závodě zvítězil stylem start-cíl Roberto Rolfo (45:14,993), který odolal zrychlování nakonec druhého Anthony Westa (+14,040). Souboj o třetí místo vrcholil v posledních kolech, kdy si to rozdávali Fonsi Nieto a Randy de Puniet, který při tomto souboji nejdříve trefil letícího racka a posléze i havaroval (v dalším kole). Z třetího místa se tedy mohl radovat Fonsi Nieto. Čtvrtý dokončil závod Franco Battaini, který však jednou řešil problém spojený s havárií, páté místo získal Alex Debon. Šestou pozici si vybojoval Naoki Matsudo a sedmou Erwan Nigon.
Osmý dokončil závod již zmíněný Jaroslav Huleš a až devátý Manuel Poggiali. Desítku nejlepších uzavřel Johan Stigefelt. Na jedenáctém místě dokončil závod Toni Elías. Na dvanáctém místě skončil po havárii v posledním kole Lukáš Pešek, třináctý dojel Dirk Heidolf, který však měl již jedno kolo ztráty. Poslední body získali čtrnáctý Hugo Marchand a patnáctý Chaz Davies, tedy jezdci, kteří v závodě také jednou havarovali.
Našim jezdcům za výborný výkon gratuluji.
V celkovém pořadí stále vede Poggiali (233), druhý je nyní Roberto Rolfo (226) a třetí Toni Elías (206), který přišel o možnost získat světový titul. Čtvrtý je Randy De Puniet a pátý Fonsi Nieto (oba 183). Nejlepší z našich je stále Jakub Smrž (12), který je na 24. místě, hned za ním je již Jaroslav Huleš (10) a Lukáš Pešek (4) se zařadil na 30. místo.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist