Frank Mrazek v BMW Cupu

Frank Mrazek nastoupí v sobotu k závodu BMW Boxer Cupu, který je součástí víkendové Grand Prix České republiky.

Strohou zprávou by se dalo napsat - Frank Mrazek absolvuje závod BMW Motorrad Boxer Cup na okruhu v Brně, který se jede u příležitosti Grand Prix České republiky, František Mrázek si však obyčejnou, strohou zprávu nezaslouží. Každý motocyklový fanoušek by měl ihned vědět, že si nesmí nechat ujít tento závod, vždyť se ho zúčastní jedna z naších legend, která slavila úspěchy nejen u nás, ale i v daleké Americe.
František Mrázek se narodil 8. května 1936 v Brně. Svůj první závod v Mistrovství Republiky absolvoval 24. srpna 1958, když se s motocyklem Jawa 350 postavil na start Velké Ceny Československa, tehdy ještě pouze mezinárodního závodu. Hned následující rok již získal své první pódiové umístění, když s motocyklem ČZ 125 OHC dokončil závod ve Štramberku na třetí pozici. Čtyři druhá místa v roce 1962 z pěti startů ve třídě 350 ccm vynesla Františka na mistrovský trůn, když za svými zády zanechal i tovární jezdce tehdy špičkové Jawy Gustava Havla.
"Továrně jsme tehdy dělali pouze křoví," vzpomíná Frank na svůj závodní život před emigrací. "Od továrny jsme dostávali jen paběrky, všechno tlačili do jiných jezdců. V roce 1965 jsem se rozhodl emigrovat a usadil jsem se v Kanadě."
Zde začíná další jezdecká kariéra Franka Mrazka. Nejprve však musel hodně vytrpět, na závody tehdy nebylo ani pomyšlení. "Pracoval jsem za 65 dolarů na týden, vařil jsem čokoládu," říká František Mrázek. "Jednou jsem se potkal s mým kamarádem a tehdejším závodníkem Michelle Duffem a on se mě ptal na čem závodím. Říkám mu, že si to nemůžu dovolit. On mi nakonec pomohl s koupí továrního motocyklu Yamaha 250. Já na tom motocyklu začal závodit. Jel jsem závod dvěstěpadesátek a vyhrál ho, říkám jim chci jet i 350. Pustili mě a já to vyhrál, povídám jdu i do 500. Oni na to neblázni to nemůžeš, já nastoupil a vyhrál. Byla to taková doba, jezdil jsem každý víkend závody a 4-5 jich za víkend vyhrál."
František Mrázek od svého závodního debutu, který zažil v roce 1950, absolvoval 1877 závodů, ve kterých stanul celkem 1 269 krát na nejvyšším stupínku cílového pódia. Vedle titulu českého šampióna z roku 1962 se stal celkem dvacetkrát Mistrem Kanady a celkem dvanáctkrát Mistrem USA. V roce 1976 ho američtí novináři zvolili jezdcem roku North American International Champion a U.S.A Endurance Champion, o dva roky později se stal jezdcem USA, když obdržel tamní prestižní cenu International Superbike Rider of the Year U.S.A.
S motocykly BMW se poprvé Frank Mrazek setkal v Severní Americe, kde na nich jezdil vytrvalostní závody. Již před začátkem této sezóny projevil dnes 68 roků starý jezdec zájem absolvovat celý šampionát BMW Boxer Cupu, tehdy to ještě nevyšlo. Nyní však obdržel pan Mrázek VIP kartu pro start v Brně. Na celé akci má velký podíl pan Miloš Vránek, majitel brněnské firmy RENOCAR, oficiálního zástupce firmy BMW pro Brno a daleké okolí. Firma RENOCAR zajistila panu Mrázkovi motocykl BMW R 1100S, se kterým se však poprvé uvidí až ve čtvrtek, tedy pouhý den před kvalifikacemi BMW Boxer Cupu.
"Je mi 68 let, ale cítím se stále mladý, mám mladou ženu, jdu do všeho naplno," říká Frank. "Teď jsem například koupil tovární motorku Triumph, je to originál továrna, nádherný veterán. Začnu s ním závodit. Poprvé jsem s ním jel teď v Brně. Zatím se s ním seznamuji, je to motorka, za kterou by byl barák. Všichni ke mě chodili a koukali se na to, nikdo nechápal, jak můžu s takovým skvostem závodit. Já nejsem sběratel, nemůžu mít doma motorku a nezávodit na ní."
Tolik krátce o Františku Mrázkovi, Čecho-Kanaďanem, který se o víkendu představí doma v Brně v závodu BMW Boxer Cupu. Přijďte ho podpořit, zaslouží si to!

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist