Fortuna Yamaha a víkend v Riu

Velice těžký víkend prožil tovární tým japonské Yamahy v brazilském Riu, kde Carlos Checa a Marco Melandri získali další světové body.

Jeden z nejtěžších závodů letošní sezóny absolvoval v brazilském Riu tovární tým Fortuna Yamaha se svými jezdci Carlosem Checou a Marco Melandrim, kteří bojovali aby se stali v samotném závodě členy elitní desítky.
Španělský jezdec Carlos Checa se kvalifikoval na desátém místě. Do samotného závodu na okruhu Nelsona Piqueta dobře odstartoval, ale nakonec nabyl schopen postupovat během úvodních kol vřed. Carlos jezdil dlouho na desáté pozici, ale v závěru závodu dokázal předjet australského jezdce Troye Baylisse a skončil pouhých 0,283 sekundy za dalším jezdcem na stroji Yamaha YZR M1 Shinyou Nakanem z Japonska.
"Zřejmě jsem neudělal to, v co jsem tento víkend doufal, ale přesto jsem učinil během celého víkendu postupné zlepšení," říkal v sobotním podvečeru Carlos Checa, který absolvoval v Riu svou 120. Grand Prix v nejprestižnější třídě. "Můj hlavní problém během celého víkendu byla stabilita a nastavení podvozku. Soustředil jsem se v závěru na Baylissům motocykl a připravoval jsem se na jeho předjetí, což se mi také na konci podařilo. Nyní se vracím na krátkou chvilku do Evropy, kde chci trochu relaxovat před odletem k dalšímu závodu v Japonsku."
Zlepšení oproti kvalifikaci předvedl mladý, italský jezdec týmu Marco Melandri, který skončil v tomto závodě na jedenáctém místě, což byl oproti kvalifikaci posun o pět míst kupředu. Závodní den nabídl Melandrimu částečný pokrok v jeho učení na novém stroji, se kterým se Marco začíná rozumět stále víc a víc.
"Uvážím li, tak mohu být dnes rozumně spokojený," hodnotil svůj výkon mladý Ital. "Závod jsem zahájil celkem špatně a po několika kolech jsem přišel i o přilnavost zadního kola. Je to divné, normálně se sto stane při výjezdu ze zatáček, ale tentokrát se to projevovalo při průjezdu zatáčkami. Pocit z motocyklu jsem měl přesto lepší než včera. Po asi sedmy kolech jsem ztratil přilnavost i na přední kolo. Posledních pět kol jsem absolvoval s velkým rizikem a ztratil jsem svou důvěru. Na konci závodu jsem ztratil hodně času a zajížděl pomalá kola."
Těžký víkend kvůli nedostatku přilnavosti potvrdil i šéf týmu Davide Brivio. "Měli jsme více potíží než všichni ostatní. Zkoušeli jsme vše ve změnách nastavení, abychom uklidnili jezdce," naznačuje Brivio. "Na začátku závodu byli oba jezdci schopní jezdit stejné časy jako nejlepší, postupně však zpomalovali. Carlos jel velmi dobře a podařilo se mu předjet Baylisse. Oba jezdci učinili to nejlepší co mohli."

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist