Ducati Corse odhalilo své plány

Tým Ducati Corse odhalil včera své plány ohledně čtyřtaktního šampionátu World Superbike, kde končí v týmu Hodgson i Xaus, ale i ohledně World Supersport, kam se tým po třech letech vrací.

Tým Ducati Corse včera potvrdil svou účast v Mistrovství Světa Superbike i v roce 2004, kterého se opět zúčastní v plném složení a s továrním týmem. Se stroji Ducati 999 týmu Ducati Fila nastoupí v roce 2004 britský jezdec James Toseland a Francouz Régis Laconi. Znamená to, že jak Neil Hodgson, tak Ruben Xaus zřejmě definitivně opouštějí světový šampionát třídy Superbike.
Régis Laconi (28 roků) je z francouzského St. Dizier a momentálně mu patří třetí pozice v celkovém hodnocení šampionátu, když mimo jiné letos startoval jednou z Pole Position a získal společně se dvěma nejrychlejšími koly pět pódií. Régis je také jeden z mála jezdců, kteří zaznamenali vítězství v závodě World Superbike i Grand Prix. Francouz bude mít v příštím roce velkou možnost navázat na rok 1990, kdy se stal Mistrem Světa Superbike jeho legendární krajan Raymond Roche.
"Jsem hrozně šťastný, že pojedu příští rok na továrním motocyklu Ducati. Na tuto příležitost jsem čekal hrozně dlouho," říkal Laconi při oznámení složení týmu Ducati Fila. "Velmi jsem se letos snažil s Ducati NCR vyhrát alespoň jeden závod, ale příští rok bude všechno jinak. Nemohu se toho dočkat, těším se na zahájení práce. Nyní se však ještě musím soustředit na víkendový závod v Magny-Cours."
V současnosti čtvrtý jezdec šampionátu James Toseland (23 roků) z britského Sheffieldu, který se radoval letos ze svého prvního vítězství (Oschersleben), se stane týmovým kolegou Laconiho. Toseland je další z jezdců, kteří do továrního týmu Ducati přestupují z týmu GSE Racing a i on se těší, jak po vzoru Troye Baylisse a Neila Hodgsona získá po přestupu z GSE světový titul.
"Úmíral jsem, že jsem nemohl všem říct toto tajemství," říká Toseland. "Je smutné slyšet, že můj aktuální tým odstupuje ze světového šampionátu (HM Plant Ducati odchází do britských superbiků), ale právě jim patří můj velký dík za to, že jsem se dostal do továrny Ducati. Po Troyu a Neilu jsem třetí jezdec, který odchází do továrního týmu a chtěl bych tam hodně dosáhnout. Je naději i na titul. Měl jsem letos několik dobrých závodů, ale mé první vítězství v Oscherslebenu bylo ze všeho nejlepší. Nyní se již mohu soustředit na tento víkend a pak již pouze na příští sezónu."
Co bude se současnými jezdci Ducati Fila? Neil Hodgson pojede příští rok šampionát MotoGP, to je dnes jistota. Ruben Xaus však stále neví co bude dělat. Každopádně kontrakt mezi tímto španělským jezdcem a Ducati Corse vyprší na konci tohoto roku a podle šéfa superbikového oddělení Ducati Corse pana Paola Ciabattiho určitě nebude Xaus v šampionátu World Superbike. "Po třech letech v Mistrovství Světa Superbike vyjádřil španělský jezdec touho prozkoumat s námi možnost startu v jiném šampionátu," říká Ciabatti. "Stále diskutuji s Rubenem a jeho manažerem. Doufáme, že najdeme uspokojivé řešení pokračování jeho kariéry."
Ruben Xaus je adeptem na místo vedle Neila Hodgsona v týmu Luise D´Antína v MotoGP, kde však má i jinou, blíže nespecifikovanou nabídku. Pokud Španělovi nevyjde angažmá v MotoGP, lze usuzovat, že továrna Ducati nasadí tohoto jezdce do amerického šampionátu AMA U. S. Superbike kde chce italská továrna konečně uspět (z důvodu lukrativního trhu potřebuje zoufala nějaký sportovní úspěch).
Ducati Corse také oznámilo, že v příští sezóně se po třech letech oficiálně vrátí do seriálu World Supersport, kde s novým strojem Ducati 749R nastoupí italský mladík Lorenzo Lanzi (21 roků).
Lanzi, pocházející z italské Ceseny, stále bojuje o titul evropského šampióna ve třídě Superstock, když v týmu ROX Ducati sedlá továrnou podporovaný stroj 999S. "Jsem touto příležitostí opravdu nadšený," říká Lanzi. Po roce bez závodění (2002) se vše začalo letos vyvíjet zcela pozitivně. Začal jsem jezdit v evropském šampionátu Superstock a nyní budu součást továrního týmu pro Mistrovství Světa Supersport. Jednoduše je to naprosto fantastické."

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist