Drag Day – Hoškovice

Czech Drag Serie - Mistrovství ČR dragsterů 2006 - V sobotu 2. září se konal na letišti v Hoškovicích poslední závod Czech Drag Serie – Mistrovství ČR dragsterů 2006.

Všichni se mě ptali, jaké mám objednané počasí. „Jako vždy – krásné“. Nevím, asi nám nahoře někdo drží palce, ale po několikatýdenním běsnění počasí byla sobota 2. září opět prvním, krásným dnem. Sluníčko a hlavně bez větru.
V pátek se od poledních hodin postupně zaplňovalo depo. Večer už bylo plné. Ráno začaly v 7 hod. technické přejímky a přejímky do tříd Public Bikes. Do závodu bylo přihlášeno 40 jezdců. Ve třídě Public Bikes do 750 ccm startovalo 6 jezdců, nad 750 ccm 8 jezdců, ve třídě US Cars závodilo celkem 9 aut. Čas mezi kvalifikacemi a hlavním závodem byl vyplněn jízdami tříd Public a US-Cars. Svou kaskadérskou show předvedl Pavel Vik a David Bryknar po druhém pokusu překonal rekord v jízdě za automobilem a zapsal si tak svůj výkon 268km/h do Guinnessovy knihy rekordů. Diváky určitě pobavil i průjezd cca 50ti „mopedistů“, kteří po společném startu projeli závodní dráhou a zmizeli v oblacích dýmu. Hlavní závod začal představením jezdců. Ve všech třídách byly výkony natolik vyrovnané, že o vítězství rozhodovaly i setiny vteřiny. A protože to byl poslední závod serie a to znamená i poslední možnost k získání bodů, jezdci své stroje vůbec nešetřili.
Jezdci MČR odjeli dopoledne 3 kvalifikační jízdy. Ve třídě Street 10,5 překvapil Jan Ječný, který si poprvé vyzkoušel závody na jednorázovou licenci a nakonec tuto třídu vyhrál. Tomáš Houška se ve třídě Modified Street Twin kvalifikoval druhým nejlepším časem, ale v závodě ukázal, že si titul Mistra ČR v této třídě zaslouží.
Honza Kouba měl v podstatě už před Hoškovicema titul Mistra ČR jistý. Ale nedal to nijak najevo. Trošku ho zlobilo řazení, a tak přenechal první místo v závodě tentokrát Milošovi Bernátkovi. Finálovou jízdu zajel sice s lepším časem, ale reakci na startu měl Miloš lepší. Haničce Hlaváčové letos Anežka Svobodová ujížděla a v Hoškovicích opět vyhrála.
Ve třídě Competition byla první tři místa v celkovém pořadí bodově tak vyrovnaná, že výhra v tomto závodě byla pro každého velkým cílem. Marek Richter postupoval do závodu s časem 8,2s (!), Pavel Bajer 8,5s, Jirka Včelák 8,6s, Michal Ponca 8,9s a Otta Knebl, kterého zlobil řetěz tak, že se mu v poslední kvalifikaci přetrhl, s časem 9,0s. Tyto časy určily pořadí do vyřazovacího pavouka. Richter jel výhodu „bye“, Ponca vyřadil Včeláka a Knebl vyřadil Bajera – když Pavel vjel do „červené“. Finále jel Knebl – Richter. Vyrovnaná jízda obou jezdců s časy 8,65s a 8,67s. Markova lepší reakce na startu rozhodla. Zvítězil a upevnil si tak svojí pozici Mistra ČR.
Ve třídě Public Bikes nad 750 ccm zvítězil Pavel Kettner na Kawasaki ZX12 - čas 9,8, rychlost 235km/h, Public Bikes do 750 ccm – Jirka Tumlíř na Suzuki 750 – čas 10,8, rychlost 212 km/h. Skvělou podívanou připravilo i 9 jezdců US-Cars s vozy Corvette, Pontiac, Chevrolet Camaro, Ford Mustang a krásná Cobra – Superformace přeplňovaná N2O, se kterou Martin Chlum s časem 11,52s a rychlostí 196 km/h obsadil první místo. Radek Grill s Corvette Z06 ho těžce dojížděl – čas 11,72 a rychlost 198 km/h na ¼ míle.
Závod skončil. Nejen hezké počasí, ale hodně diváků, perfektní výkony jezdců - jak profesionálů, tak amatérů - zajímavý doprovodný program, to všechno vytvořilo perfektní atmosféru na letišti v Hoškovicích.
Chtěla bych poděkovat všem, kteří do Hoškovic přijeli. Divákům, kteří přijeli podpořit jezdce, jezdcům, za jejich perfektní výkony. Velký dík patří klukům z Motocyklového klubu BARON Mladá Boleslav, kteří od čtvrtka závody připravovali.
Největší dík patří všem partnerům, kteří tento závod podpořili a bez kterých by se tyto velice zajímavé, adrenalinové závody jen těžce uspořádali.
Výsledky:
Street 10,5
1.- Ječný Jan
2.- Kubera Pavel
3.- Smrčka František
Street Twin 12,0
1.- Lán Lubomír
2.- Košnar Ondřej
3.- Havlík Robert
Modified Street Twin
1.- Houška Tomáš
2.- Smrčka František
3.- Snítilý Pavel
Super Street Bike
1.- Bernátek Miloš
2.- Kouba Jan
3.- Kašpar Petr
Junior Dragster
1.- Svobodová Anežka
2.- Hlaváčová Hana
3.- Brokeš Kryštof
National Dragster
1.- Hejduk Karel
2.- Těšínský Radek
3.- Beer Werdan Pavel
Competition Dragster
1.- Richter Marek
2.- Knebl Otto
3.- Ponca Michal
Public Bikes do 750 ccm
1.- Tumlíř Jiří
2.- Vodička Petr
3.- Nový Vojtěch
Public Bikes nad 750 ccm
1.- Kettner Pavel
2.- Mach Martin
3.- Gola Víťa
US-Cars
1.- Chlum Martin
2.- Grill Radek
3.- Mayer Jaroslav
Yvona Kneblová




Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist