Daytona - pátek (3)

Stále prší a okruh je uzavřen. Je čas na několik statistických údajů.

V Daytoně řádí bouře a tak když se nejezdí, podívejme se alespoň na pár čísel a jmen.
Pohled do oficiálních statistik závodu Daytona200 ukazuje několik zajímavých údajů. Dnes se zastavím u vítězství nováčků.
Oficiálně je uváděno, že slavný závod vyhrálo pouze sedm jezdců při svém prvním startu, i když vítězství toho sedmého je nejen podle mě trochu pochybné. Prvním nováčkem, který zvítězil v hlavním závodě byl pochopitelně Ed Krezt senior, který slavil vítězství v prvním roce konání tohoto závodu, tedy v roce 1937. Do té doby se totiž motocyklové závody jezdili na 200 – 300 mílovém okruhu jenž vedl přes Savannah, Georgii a Jacksonville. Druhým komu se podařilo zvítězit ihned při svém prvním startu byl o rok později Ben Capanale, kterého následoval v roce 1949 Dick Klamforth a v roce 1955 Brad Anders.
Dále se již dá hovořit o celkem moderní době, kdy jako prvnímu ze známých Evropanů a celkově pátému jezdci, se podařilo hned na úvod zvítězit finskému legendárnímu jezdci, velmi oblíbenému v naší tehdejší komunistické zemi, Jarno Saarinenovi a to v roce 1973. Pak přišel rok 1974 a s ním také přistání speciálního letadla na americkém kontinentu. Tímto letadlem přiletěli fanatičtí fanoušci legendy největší, velkého Giacoma Agostiniho jenž v roce 1974 startoval se strojem Yamaha TZ 700. Za ohromné podpory italských fanoušků, ale i obrovského nadšeného zástupu domácích motocyklových příznivců dokázal Agostini zvítězit ve slavném závodě.
Posledním kdo je ve statistice vítězných nováčků uveden je kanadský pilot Miguel DuHamel, který zde zvítězil v roce 1991. S vítězstvím DuHamela to však není zcela správně uvedeno, neboť Miguel zde startoval již o rok dříve, tedy v roce 1990. Tehdy startoval s polotovárním strojem Suzuki GSX-R750S. Závod samotný však pro DuHamela skončil již v prvním kole, kdy společně se svým tehdejším týmovým kolegou Steve Crevierem havarovali. Crevier pád odnesl zlomeným kotníkem a DuHamel se zraněním na zápěstí. Oba pochopitelně v závodě nepokračovali a tak snad právě proto je DuHamelovo vítězství z roku 1991 zařazeno do statistik vítězných nováčků v Daytoně.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist