Další zprávy o Katovi

Další aktuální zprávy okolo japonského jezdce Daijira Kata.

Uplynuly další hodiny od strašného nedělního dne, kdy celým motocyklovým světem otřásla tragická a především záhadná nehoda japonského jezdce MotoGP Daijira Kata. Podívejme se nyní co se za posledních 24 hodin přihodilo v celé záležitosti nového.
Nejprve samozřejmě pohled na samotný zdravotní stav japonského jezdce, který se již včera drobně zlepšil, ale i nadále byl Daijiro v kómatu. Samotný Dr. Claudio Costa dnes prohlásil, že Daijiro překvapuje lékaře svým zlepšením. "Dýchat mu stále pomáhá stroj, ale jeho tep, který se poslední neděli zastavil, je nyní spolehlivý", říkal Costa. "Jeho krevní tlak byl po nehodě extrémně nestálý, ale nyní se stabilizoval. Daijirův mozek pracuje a posílá do monitorů signály o životních funkcích." Dále Costa opět velice krásně vystihl dojetí nad touto tragédií nejbližšími lidmi okolo Daijira, když řekl: "slzy přátel, Fausta Grasiniho, rodinných příslušníků i motocyklistů po celém světě zalévají rostlinu naděje stále silněji."
Otec Daijira, pan Takahashi Kato řekl japonskému deníku Tokyo Chunichi Sports, že krevní tlak Daijira se nyní zvedl na 150 a jeho puls je skoro 100. "Pokud se dokáže Daijiro udržet na této zlepšující se úrovni, může začít obíhat krev v poničené části hlavy", říkal pan Takahashi Kato.
Ve španělském tisku se již začalo spekulovat, že by jejich jezdec (myslím tím španělský) Sete Gibernau mohl již pro Grand Prix ve Welkomu získat Daijirův stroj jenž je jeden ze čtyř plně továrních motocyklů Honda RC 211V ve startovním poli třídy MotoGP (kromě Kata jezdí na letošním typu tohoto stroje ještě Rossi, Hayden a Ukawa - všichni ostatní mají zlepšené loňské modely). Samotný Sete Gibernau však okamžitě vyvrátil spekulace španělských novinářů a start na Daijirově motocyklu zcela vyloučil. "Kvůli respektu k Daijirovi nepožádám o jeho motocykl a ani požádat nechci", říkal Gibernau. "Já mám velký respekt vůči Daijirovi a neočekávám, že by mi Honda dala Daijirův stroj. Vím, že život jde dál, ale můj respekt a náklonnost k Daijirovi znamená, že dokonce na to ani nemyslím," říkal španělský jezdec jenž v době pádu jel hodně blízko Daijira Kata (jel dle svých slov vpravo za ním).
Další z jezdců, kteří byli v těsné blízkosti Daijirova pádu je španělský pilot Carlos Checa jenž nyní tráví dny volna v kalifornském Monterey, tedy poblíž známého okruhu Mazdy Raceway Laguna Seca kde se pravidelně v červenci jezdí závody světových Superbiků. Checa je u Montery na pozvání Wayne Raineyho, který ho dle slov Carlose Checy již několik let přemlouval k návštěvě svého domu. "Strašnou nehodou Daijira Kata jsem rozzlobený a zároveň rozpačitý," říkal Checa z míst, kde v minulosti absolvoval několik Velkých Cen, tedy z Monterey. "Nyní když každý mluví o bezpečnosti měli by se jezdci spojit a bránit naše práva. Smutná a špatná pravda je, že nedržíme spolu a nikdy jsme nedrželi, vždy si to jen uvědomíme po tragédii. Doufám, že se to změní. Že si uvědomíme, že je nutné pracovat společně i když na okruhu jsme soupeři", říkal Checa jenž na návštěvě u Wayne Raineyho zůstane ještě přes celé Velikonoce.
Dalším kdo hovořil o Daijirovi byl jeho japonský kolega Tohru Ukawa. "Ačkoliv mi dovolili vejít do místnosti k Daijirovi, raději bych ho v těchto podmínkách neviděl. Jsem velice smutný, neustále se za něj modlím aby se co nejdříve uzdravil."
Své pocity zveřejnil také bývalý jezdec třídy GP 125 ccm Nobby Ueda jenž také navštívil Daijira přímo v nemocnici. "Ihned jak jsem v neděli skončil svou roli komentátora televizního vysílání jel jsem do nemocnice a tam jsem mluvil se členy Daijirovi rodiny. Je neuvěřitelné, že se takováto nehoda může stát", řekla motocyklová legenda, která často sama navštěvovala nemocniční zařízení. Ueda stejně jako Ukawa prohlásil, že se modlí, aby Daijiro svou největší bitvu vyhrál.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist