Daijiro Kato - MotoGP legendou

Daijiro Kato, který zemřel po tragické nehodě na okruhu Suzuka, vstoupil dnes do exkluzivního klubu legend MotoGP, když byl uveden do Síně slávy.

Tisková zpráva - Dorna Sports
Daijiro Kato bude navždy připomínán jako jeden z nejlepších jezdců závodní historie třídy 250 ccm a jako vynikající jezdec třídy MotoGP. Jako legenda vstoupil dnes v japonském Motegi do "Síně sláva".
Japonská hvězda v roce 2001 vyjrála šampionát třídy 250 ccm ve velkém stylu, když zvítězila v jedenácti, ze šestnácti závodů. Toto je zároveň i absolutní rekord této třídy, stejně jako celkový zisk bodů Daijira Kata v tom roce - 322.
Statistiky tohoto jezdce ze třídy 250 ccm mluví sami za sebe. Daijiro nastoupil k 37. závodům, z čehož 17 vyhrál. Stal se tak společně s Tetsuyou Haradou nejúspěšnějším, japonským jezdcem všech dob. Když v roce 2002 přestoupil do třídy MotoGP, získal titul "Nováčka roku" a etabloval se jako největší japonská naděje na zisk prvního titulu pro jeho zem v této třídě.
Daijiro Kato tragicky zemřel 20. dubna 2003 po nehodě v úvodním kole letošního šampionátu. Příčina jeho nehody doposud nebyla vypátrána.
Kato se stal šestnáctou legendou MotoGP, která vstoupila do Síně slávy, jenž byla vytvořená k poctě nejslavnějším jezdcům, kteří tvořili historii nejstaršího motorsportového Mistrovství Světa, když svůj první ročník absolvovali motocyklisté již v roce 1949.
Od roku 2000 jsou výjimeční jezdci z Grand Prix uváděni do Síně slávy jako legendy MotoGP.
Ceremonie vstupu probíhá vždy u příležitosti pořádající Grand Prix a každý člen obdrží speciální, stříbrnou paketu.
Doposud byli do tohoto exkluzivního klubu uvedení tito členové: Mick Doohan, Giacomo Agostini, Angel Nieto, Mike Hailwood, Kenny Roberts, Kevin Schwantz, Wayne Rainey, Carlo Ubbiali, Freddie Spencer, Anton Mang, Wayne Gardner, Barry Sheene, Geoff Duke, Phil Read a John Surtees.
Daijiro Kato - MotoGP legenda
Datum narození: 4. 7. 1976
Místo narození: Saitama
První GP: 1996 (JPN-250)
První pódium GP: 1996 (JPN-250)
První vítězství GP: 1997 (JPN-250)
GP vítězství: 17
GP druhá místa: 5
GP třetí místa: 5
GP pódium: 27
Počet titulů Mistra Světa: 1

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist