Cena města Jičína – pozvánka na závody

Tenhle víkend bude určitě ve znamení světových superbiků, které se pojedou na Masarykově okruhu v Brně, ale pokud preferujete klasické motocykly, neměli byste vynechat Cenu města Jičína, která se uskuteční nedaleko atraktivního prostředí Českého ráje. Velké množství historických motorek doplní i atraktivní sajdkáry a ostré závody stopětadvacítkových „dakšnů“ a také klání upravených strojů Jawa 50.

Kapitoly článku

Pamětníci jistě rádi vzpomínají na skvělé souboje, které se v historii odehrávaly na původním přírodním okruhu vedoucím samým srdcem Prachovských skal a jichž se účastnili i piloti známí z okruhů světové Grand Prix. Před pěti lety se v jičínském Automotoklubu Český ráj rozhodli tuto tradici obnovit a pro svůj podnik si vybrali městský okruh o délce 3300 metrů, který sice není svým profilem nijak zvlášť technický (má jen pět pravých a dvě levé zatáčky), ale je atraktivní umístěním nedaleko centra Jičína. Pro letošní rok pořadatelé připravili jedenáct závodů, z nichž je většina ve veteránských kubaturách, ale na své si přijdou i milovníci současných motorek.

V pátek proběhnou technické a administrativní přejímky a i když se nebudou zatím na trati odehrávat žádné souboje, tak v případě, že přijedete už před začátkem víkendu, nudit se nebudete – vždyť u závodů historických motorek je podrobná prohlídka těchhle skvostů v depu stejně zajímavá jako klání na trati. Celou sobotu se bude trénovat a nedělní akci kolem půl deváté zahájí warm-upy, pak už program s krátkou pauzou na oběd pofrčí až do pozdních odpoledních hodin.

Těžko říct, jaká třída nabídne nejlepší podívanou, vždyť každý fanoušek preferuje něco jiného. Jako první se ve společném závodě kategorií B, C a E představí předválečné skvosty Rudge, Matchless, Norton či NSU, s nimiž pojedou stoje třídy L, což jsou kolibříci o objemu padesáti kubíků. Ve společných kláních tříd F a H stejně jako kubatur K a J pojedou převážně dvoutaktní mašiny tuzemské výroby, tedy Jawy a ČZ, okořeněné japonskými čtyřtakty Honda, Yamaha, italskými stroji Aermacchi či britskými Triumph a Norton. K vidění budou i motocykly ESO, které kdysi patřily ke skvostům naší produkce.

Pořádným fofrem už pojedou motocykly společných závodů tříd S a V, stejně jako R a U, kde budou nejspíš dominovat pekelně ostré speciály Yamaha. Kategorie T bude tak obsazená, že pojede samostatný závod a pojedou v ní buďto dvoutaktní „dvacky, případně čtyřtaktní čtvrtlitry – v podstatě předchůdce současných nejslabších tříd světové Grand Prix. V závodě tříd W a X budou k vidění motocykly třídy Clubsport, což budou velké čtyřtaktní superbiky do objemu jednoho litru.

Následovat bude klání strojů postavených na základě populárních motocyklů Jawa 50, které bývají nedílnou součástí Ceny města Jičína. Pokud jste ještě tyto závody neviděli, budete určitě překvapeni, jakých výkonů jsou schopné speciály vycházející z původních fichtlů! Ještě větší fofr určitě bude třída produkčních stopětadvacítek Sportproduction 125, kde se utká pětadvacet pilotů na dvoutaktních pilách Aprilia 125 RS a Cagiva Mito. Tentokrát bude o výsledku rozhodovat pořadí v cíli a ne jízda na pravidelnost, tak jako tomu bude v případě veteránů. Favoritů je zde nepočítaně, ale o přední příčky se určitě budou prát například David Polák, Petr Kolář, Marek Zima nebo Lukáš Fikker. Celý program uzavře třída sajdkárů, které snad nikoho nemůžou nechat chladným – vždyť pohled na akrobatické kousky těchhle motocyklových kaskadérů patří vždycky k nejatraktivnější podívané, a v Jičíně se sejde dvacet sajdkárových posádek!

Stejně jako tomu bylo v předešlých letech, tak i letos bude určitě Cena města Jičína patřit k ozdobám motoristických klání v tomto regionu – pokud se chystáte do Jičína vyrazit, bližší informace k závodu najdete na webu AMK Jičín.

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)
Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Carlo888 přispěl 2 Kč
gorkin přispěl 2 Kč
KARING přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist