Bude Carlos Checa potrestán?

Carlos Checa dnes společně s Marco Melandrim havaroval, španělský jezdec byl viníkem této havárie, bude stejně jako John Hopkins a Makoto Tamada v Motegi potrestaný v Sepangu i španělský jezdec?

Podle týmu Proton KR byl viníkem dnešní havárie mezi týmovými jezdci Fortuny Yamaha španělský jezdec Carlos Checa, který vrazil do Itala Marca Melandriho. Oba jezdci lehce havarovali a později pokračovali v kvalifikaci.
"Nezábavnější bylo dnes sledovat Carlose Checu, který vyřadil svého vlastního týmového kolegu Marca Melandriho," říká Jeremy McWilliams z týmu Proton KR. "Jsem zvědavý, jestli budou platit stejné regule jako v případě diskvalifikacích v Motegi. Nebo můžete vyřadit svého vlastního týmového spolujezdce a nebýt za to penalizován?"
Jeremy McWilliams pochopitelně naráží především na spornou diskvalifikaci Johna Hopkinse, kterého za zapříčinění havárie v první zatáčce v Motegi diskvalifikovala FIM a Dorna z malajsijského závodu. Hopkins před týdnem vrazil právě do Checy, který se zasazoval následně o potrestání amerického jezdce. Nyní vrazil do jezdce Checa a tak bude zajímavé pozorovat, zda pravidla pro MotoGP jsou stejná pro všechny jezdce a tedy jsou férová a spravedlivá, či zda pro španělské jezdce platí jiná pravidla o bezohledné jízdě.
K celému problému se vyjádřil dnes i Carlos Checa, který se především omluvil svému kolegovi. "Nejdříve ze všeho bych se chtěl Marcovi omluvit," říká Carlos Checa, který poslal k zemi Melandriho, jenž jel pomalu po trati po výjezdu z boxů. "Jel jsem na závodních pneumatikách a měl jsem dobrý rytmus. Uviděl jsem před sebou pomalejší jezdce, kteří ještě více před mým strojem zpomalili. Marco byl jedním z nich. Nečekal jsem, že pojede v mé stopě, myslel jsem si, že mě viděl již několik zatáček před tímto místem. Neviděl mě a já se mu již nedokázal vyhnout. Naštěstí je nezraněn a může zítra získat nějaké štěstí."
Na slova Carlose Checy reagoval pochopitelně i Marco Melandri. "Jel jsem před Carlosem a nevěděl jsem, že se blíží. Než jsem si zvědomil, že jede, tak jsem byl na zemi. Nejdříve jsem si myslel, že mám opět zraněné rameno, které jsem si poškodil letos v únoru v Estorilu a od té doby se projevuje. Nyní se však již zdá, že je vše v pořádku. Jsem si jistý, že to do zítřejšího závodu bude vše opět dobré."
V japonském Motegi se John Hopkins také všem omluvil, přesto byl tvrdě potrestán. Carlos Checa byl dnes v podobné situaci, kdy zezadu vrazil do Melandriho a to za přítomnosti dalších jezdců. V Motegi byli John Hopkins a Makoto Tamada diskvalifikovaní z porušení pravidel - článku 2. 21. 2. - Jezdci musí jezdit zodpovědně, tak aby nezpůsobili nebezpečí svým konkurentům nebo ostatním účastníkům a to jak na okruhu, tak i na boxové komunikaci.
V Motegi Carlos Checa všem nahlas říkal, že si při sražení od Hopkinse mohl zlomit například nohu nebo ruku, když se Hopkins veřejně omlouval, nechtěl Checa hodnotit trest z důvodu svých pocitů. Nyní se zřejmě bude muset Checa zodpovídat nejen za neslušné chování k traťovému komisaři, který mu při včerejší (páteční) havárii chtěl pomoci s motocyklem, ale i z dnešního kontaktu se svým týmovým kolegou.
Dorna se k situaci ještě nevyjádřila, FIM dala již vědět, že se s tímto novým případem bude podrobně seznamovat.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist