AMA V. I. R. - pátek

Na okruhu Virginia International Raceway v americkém Altonu se konaly první tréninky a kvalifikace na další díl šampionátu AMA U. S. Superbike. Velmi dobře si počínal i jediný český zástupce Vincent Haskovec.

AMA Pro Honda Oils Supersport
Třída šestistovek měla na programu pátečního dne dva volné tréninky, ve kterých dominoval i přes svůj zle vyhlížející pád vedoucí jezdec šampionátu Jamie Hacking z Británie startující na továrním stroji Yamaha YZF R6. Jako druhý se v tréninku umístnil Američan Tommy Hayden, tento starší bratr Nickyho (Repsol Honda) startuje naopak na továrním stroji Kawasaki ZX-6RR. Třetím v úvodním dnu byl týmový kolega vítězného Hackinga, Australan Aaron Gobert, před dalším jezdcem továrního týmu japonské Yamahy mladým Jasonem DiSalvem. Úspěch továrního týmu Yamahy podtrhl ještě Damon Buckmaster, který dokončil trénink na pátém místě a tým Graves Motorsports tak měl všechny čtyři jezdce mezi první pěticí.
AMA Lockhart-Phillips USA Formula Xtreme
Také tato třída, která je obdobou evropské třídy Superstock, měla v pátek na programu dva volné tréninky a i v těchto trénincích byl nejlepší Brit Jamie Hacking, když tentokrát sedlal stroj Yamaha YZF R1. Jako druhý byl Hackingův týmový kolega Australan Damon Buckmaster před třetím Benem Spisem na továrně Suzuki GSX-R1000. Čtvrtou pozici obsadil Joshua Kurt Hayes z týmu Attack Suzuki na stejném stroji jako třetí Spies. Nejlepší stroj Honda CBR 954RR FireBlade přivezl do cíle tréninku na pátém místě nejmladší z rodu Haydenů - Roger Lee.
MBNA 250 GP
Poslední třídou, která v pátek pouze trénovala, byla třída klasických dvěstěpadesátek, kde suverénně dominoval již jistý, letošní šampión Richard Oliver z kalifornské Auberry na stroji Yamaha TZ. Jako druhý skončil loňský šampión Charles Sorensen, který však zaostal za Oliverem bezmála o dvě sekundy (1,878). Třetí pozici získal v tréninku Perrry Melneciuc před čtvrtým Colinem Jensenem a pátým Edwardem Sorben, když však Ed ztrácel na Olivera skoro pět sekund.
AMA Chevy Trucks Superbike
Třída Superbike měla na programu první kvalifikaci na dva víkendové závody. V této první kvalifikaci potvrdil svou suverenitu z ranního tréninku australský jezdec Mat Mladin (Suzuki GSX-R1000), který získal prozatímní Pole Position za čas 1:25,573 což bylo o 0,913 sekundy rychleji než druhý v kvalifikaci Kurtis Roberts na továrním stroji Honda RC51. Třetím jezdcem první kvalifikace byl italský jezdec Giovanni Bussei na stroji Ducati 998RS. Jako čtvrtý a tím i jako poslední v provizorní, první řadě se umístnil Jason Pridmore, který tak na polotovárním stroji Suzuki GSX-R1000 potvrdil svou výbornou formu ve druhé polovině sezóny.
Na dalších místech se umístnili pátý Ben Bostrom, šestý Miguel DuHamel (oba Honda RC51), sedmý Aaron Yates a osmý Shaw Higbee (oba Suzuki GSX-R1000).
Náš Vincent Haskovec se v první kvalifikaci umístnil na 13. místě, což je jistě na soukromě připravovaném stroji v plejádě továrních motocyklu dobrý startovací bod tohoto víkendu.
Smutným hrdinou tohoto víkendu je jistě tovární jezdec Kawasaki, domácí pilot Eric Bostrom, který se po zlomenině ramene v Laguna Sece stal pro zbytek letošní sezóny pouhým divákem.
AMA Genuine Suzuki Accessories Superstock
Jako poslední vyjeli v pátek na okruh ve Virginii ke své jediné kvalifikaci jezdci třídy Superstock, která se v USA jezdí narozdíl od Evropy s motocykly o obsahu do 750 ccm. Nejlépe si v kvalifikaci počínal Tommy Hayden, který s motocyklem Kawasaki ZX-636 dokázal získat Pole Position pro start dnešního závodu. V nabité kvalifikaci si druhé startovní místo zajistil o dvě desetiny pomalejší Joshua Kurt Hayes. Třetí skončil Adam Fergusson a čtvrtý Chris Caylor. Pátým místem si zajistil nejlepší pozici ve druhé startovní řadě náš Vincent Haskovec, který byl o 0,5 sekundy pomalejší než vítězný Hayden. Šestou pozici získal opět tovární jezdec Kawasaki - Toni Meiring před překvapivě sedmým Johnem Hanerem a osmým Jasonem DiSalvem.
Start závodu třídy AMA Superstock, tedy závodu pro českého fanouška nejzajímavějšího (Haskovec bojuje o titul), by měl být dnes v 15:00 místního času, což je ve 21:00 našeho času (dle předchozích zkušeností však mohu říci, že start bude zřejmě později).

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist