AMA V. I. R. - neděle

Deštivá neděle zapříčinila, že se závody třídy Superbike, Formula Xtreme a 250 ccm jely až dnes odpoledne našeho času.

Nedělní program šampionátu AMA U. S. Superbike na okruhu Virginia Internetional Raceway v americkém Altonu poznamenaly dvě závažné věci. Nejprve se po nočním lijáku nad okruhem během dne opět zavřely mraky, ze kterých se spustil vydatný liják a následně ve čtvrté a páté zatáčce vyteklo množství oleje ze stroje Chrise Perrise. Obě tyto události zapříčinily nejen dost velký odklad závodů, ale i zkrácení všech zbývajících závodů, které se tento den měly konat (SBK, SS, FX a 250 ccm).
AMA Pro Honda Oil U. S. Supersport
V závodě zkráceném o pět kol z původních sedmnácti na dvanáct si nejlépe počínal australský jezdec Damon Buckmaster na továrním stroji Yamaha YZF R6, který po celý závod vedl a nakonec se také radoval z vítězství před tovární dvojicí Kawasaki Tommy Haydenem a Tony Meiringem. Zatímco nejstarší z bratrů Haydenů celý závod atakoval vedoucího Buckmastera a nakonec skončil za vítězem o pouhých 0,033 sekundy, třetí Meiring již na vítěze ztrácel podstatně více, když jeho ztráta v cíli závodu narostla na hodnotu 5,925 sekundy.
Za Meiringem zuřil v posledním kole souboj o čtvrté místo, když se z něj nakonec radoval týmový kolega vítěze – Aaron Gobert z Austrálie. Páté místo zbylo na tovární stroj Suzuki GSX-R600 v rukou domácího Bena Spiese, jenž doslova na cílové čáře odrazil útok třetího jezdce továrního týmu Graves Motorsports Yamaha, u nás dobře známého Jasona DiSalva. Další ze soubojů zuřil o sedmé místo, kde se utkali nestárnoucí Kanaďan Miguel DuHamel a neméně zkušený Brit Jamie Hacking, kterému v tomto závodě šlo o zisk co nejvíce bodů, jenž by ho udržely na čele celkového pořadí šampionátu amerických šestistovek. Ze souboje nakonec vyšel úspěšněji kanadský jezdec, ale osmé místo Hackinga znamenalo, že se tento jezdec neustále drží na čele celkového pořadí. O napínavosti závodu dokládá své i konečný rozdíl v cíli závodu mezi třetím Meiringem a osmým Hackingem, kde se celá skupina šestí jezdců dostala do 3,5 sekundy.
Desítku nejlepších poté doplnili devátý Jake Zemke a desátý Martin Craggill.
"Jen jsem učinil to co jsem musel," říkal Buckmaster po těžkém závodě. "Měl jsem s Tommy Haydenem těžký závod, jeli jsme oba opravdu velmi rychle. S Tommym závodím rád, on je čistý a férový jezdec. Jsem z mého prvního vítězství ve třídě šestistovek šťastný, výsledek mě opravdu potěšil."
V čele celkového pořadí je stále Jamie Hacking (308 bodů), ale Damon Buckmaster (293) má nyní ztrátu 15 bodů a tak poslední závod slibuje velký souboj o letošního krále amerických okruhů v závodech třídy Supersport.
AMA Chevy Trucks Superbike
Po závodě třídy Supersport měly startovat ostatní závody, ale opět se zvřela obloha, ze které se spustila dlouho oznamovaná bouře. Pořadatelé byli nucení ukončit program a vše po dohodě s majiteli okruhu přesunout na pondělní dopoledne. Doslova před malou chvílí skončil celý program, když se jezdilo ve zkrácených závodech od 8:00 hod (14:00 našeho času) a k velkému překvapení všech pod celkem slušnou návštěvou.
Z vítězství ve druhém závodě třídy Superbike se poprvé ve své kariéře radoval kalifornský Kurtis Roberts (Honda RC51), kterému v sobotu uniklo vítězství doslova před cílem závodu. Kurtis se po celý závod přetahoval o vedení s továrním jezdcem Suzuki Aaronem Yatesem, který také několik kol vedl celé startovní pole. Nakonec dokončil Yates závod na druhém místě o pouhých 0,772 sekundy za vítězným nejmladším synem Kennyho Robertse sr. Pódium po druhém závodě doplnil kanadský veterán Miguel DuHamel, jenž s tovární Hondou dokončil závod 4,521 sekundy za vítězným Kurtisem Robertsem.
Čtvrté místo tentokrát zbylo na Bena Bostroma, který tak doplnil trio továrních jezdců Hondy mezi první čtveřicí v cíli. Páté místo obsadil po zcela osamělém závodě vedoucí jezdec šampionátu Mat Mladin, který odsunul na šestou pozici italského jezdce Giovanni Busseie. Sedmý dokončil závod v Evropě velmi známí Jason Ridmore před osmým Shawnem Higbee a devátým Jordanem Szokem. Desítku nejlepších uzavřel Steve Rapp. Náš Vincent Haskovec dokončil tento závod na jedenáctém místě.
"Senzace, po sobotě se zdálo, jakoby tento závod měřil alespoň 48 kol. Toto vítězství věnuji mému týmu," byla první slova šťastného vítěze Kurtise Robertse. "Velmi těžce po tři roky pracovali a já mnohokrát skončil těsně před vítězstvím, včetně sobotního závodu. Rychlost závodu byla opravdu velmi vysoká a poslední co chcete vidět v takovémto závodě za svými zády je dvojice Aaron a Miguel, oni se nikdy nevzdávají."
Naopak zdánlivě spokojený byl s pátým místem i Mathew Mladin, který letos útočí na historický zápis do dějin šampionátu AMA U. S. Superbike, když nejenže může překonat DuHamelovo vedení v tabulce počtu vítězství v jednotlivých závodech (DuHamel vyhrál celkem 26x, zatímco Mladin již 24x) a překonat rekord Freda Merkela z roku 1984, který tehdy zvítězil v jedné sezóně desetkrát, ale muže se především postarat o historický zápis v podobě čtvrtého titulu šampióna AMA Superbike, což se doposud nikomu nepodařilo. "Mám náskok v celkovém pořadí a tak jsem nechtěl podstoupit zbytečná rizika v boji o vítězství," říkal Mat Mladin na svou osamělou jízdu, kdy prakticky celý závod jezdil zcela sám na pátém místě. "Letos jsem již několikrát něco pokazil při takovýchto soubojích."
V celkovém pořadí této třídy i nadále vede Mat Mladin (793), který má nyní náskok na druhého Aarona Yatese (455) 38 bodů. Teoretickou naději na titul má ještě i třetí Ben Bostrom (432), zatímco čtvrtý Kurtis Roberts (405) je již i bez teoretické šance. Náš Vincent Haskovec stále drží skvělé desáté místo v celkové klasifikaci, když letos již nashromáždil celkem 241 bodů.
MBNA 250 Grand Prix
Jako další nastoupili k dnešnímu závodu jezdci dvoutaktních dvěstěpadesátek. Zcela jednoznačně opět ovládl závod letošní fenomén této třídy a již jistý vítěz tohoto šampionátu Richard Oliver (Yamaha TZ), který zanechal za svými zády druhého Ira Simona Turnera (Honda) o 8,172. Třetí dokončil závod floridský Perry Melneciuc (Yamaha) před čtvrtým Charlesem Sorensenem (Aprilia), jenž v úvodu závodu chyboval.
Zatímco zcela neohroženě vede celkové pořadí Rich Oliver (376), když zvítězil ve všech letošních závodech, velký boj se odehrává o druhé místo. Zde je prozatím Perry Melneciuc (266), ale již pouze jeden bod za svými zády má Simona Turnera (265). V blízkosti je také čtvrtý Chuck Sorensen (252) a pátý Chris Pyles (249).
AMA Lockhart-Phillips USA Formula Xtreme
Doslova ve frašku se proměnil poslední závod programu na okruhu Virginia International Raceway, když do závodu odstartovalo pouze 17 jezdců, zatímco zbytek byl již na cestě domů nebo alespoň balili svůj materiál.
Hned první kolo tohoto závodu přineslo ošklivý pád, ze kterého vyšel bohužel ošklivě zraněn domácí jezdec Jason Pridmore, jenž havaroval po kontaktu společně s Rogerem Lee Haydenem. Dle prvních zpráv z USA lze říci, že Pridmore má zřejmě zlomenou levou nohu.
Závod byl přerušen červenou vlajkou a po několika minutách znovu odstartován. V následném závodě se nejlépe dařilo továrnímu jezdci Suzuki Benu Spiesovi, který zvítězil před Jake Zemkem a Damonem Buckmasterem. Čtvrté místo obsadil Jamie Hacking a páté Joshua Kurt Hayes.
V celkovém pořadí této třídy vede před posledním závodem za titulem mířící Ben Spies (288) před Damonem Buckmasterem (258) a Jake Zemkem (249).
Šampionát AMA U. S. Superbike pokračuje svým posledním kolem 19. - 21. září na zcela novém okruhu Barber Motorsport Park v Birminghamu.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist