AMA Superbike - Sears Point

Na kalifornském okruhu Sears Point pokračoval americký profesionální šampionát silničních motocyklů. Hvězdami byli tovární jezdci Suzuki.

Na americkém okruhu Infineon Raceway (dříve známý jako Sears Point) v kalifornské Sonomě pokračovat třetím kolem americký národní šampionát AMA Pro Racing. Okruh Infineon prodělal v zimním období (tento pojem je však v Kalifornii pouze relativní) na několika místech rozsáhlou rekonstrukci směřující k bezpečnosti jezdců, kteří byli několikrát během této rekonstrukce přizváni aby se přímo na místě vyjádřili na adresu úprav a aby poskytli své připomínky, které ihned byli převedeny do dalších postupných prací. Přes toto všechno stejně na okruhu v místě tzv. stadiónu zůstali betonové zdi podél samotné dráhy (kvůli závodům NASCAR a CART, které se zde také jezdí). A byli to právě tyto betónové zdi společně s velmi kluzkou dráhou, která je na tomto okruhu již velmi známa mezi všemi jezdci, jenž zapříčinili, že do samotných závodů nastoupili jezdci bez tréninků a kvalifikací, protože jak v pátek tak i v sobotu se nad okruhem zatáhly mračna, ze kterých se spustil liják. Jezdci tak na startovní čáru nedělních závodů nastoupili podle pořadí celkového hodnocení šampionátu.
AMA Superbike – 1. závod
Po startu závodu se ujal vedení kanadský veterán Miguel DuHamel (Honda RC51), kterého však po třech kolech na čele závodu vystřídal naopak zkušený australský jezdec továrny Suzuki Mat Mladin (Suzuki GSX-R1000) jenž ihned získal náskok v podobě několika metrů. Dobře odstartoval také Eric Bostrom (Kawasaki ZX-7RR), jenže se brzy po startu závodu začala projevovat síla ostatních motocyklů a eBoss se začal propadat startovním polem, když jeho ztráta na vedoucího Mladina činila v každém kole bezmála dvě sekundy. Nakonec Eric propad zastavil a dokonce se dokázal vrátit na čtvrté místo i když s více jak třicetisekundovou ztrátou na Mladina.
Po zahřátí pneumatik a nalezení ideální stopy se v prvním závodě začal také prosazovat druhý tovární jezdec Suzuki Aaron Yates, který využil obrovské síly stroje Suzuki GSX-R1000 a postupně nejprve dojel druhého DuHamela a následně ho i překonal. Po zaujmutí druhé pozice se rychle od kanadského jezdce odpoutal.
Hezký souboj svedli mezi sebou dva američtí jezdci Ben Bostrom (Honda RC51) a Jason Pridmore (Suzuki GSX-R1000), kteří skoro po celý závod bojovali o páté místo. Nakonec vše vyřešila chyba Pridmoreho v posledním kole, kdy jezdec známí ze startů i u nás v Brně vyjel z tratě a než se stačil vrátit propadl na závěr první desítky.
Výsledky 1. závodu AMA Superbike:
1. Mat Mladin (Yoshimura Suzuki) Suzuki GSX-R1000
2. Aaron Yates (Yoshimura Suzuki) Suzuki GSX-R1000
3. Miguel DuHamel (American Honda) Honda RC51
4. Eric Bostrom (Kawasaki Racing) Kawasaki ZX-7RR
5. Ben Bostrom (American Honda) Honda RC51
6. Steve Rapp (Valvoline Emgo Suzuki) Suzuki GSX-R1000
7. Kurtis Roberts (Erion Honda) Honda RC51
8. Larry Pegram (Dream Team Racing) Ducati 998RS
9. Jason Pridmore (Attack Suzuki) Suzuki GSX-R1000
10. Lee Acree – Suzuki GSX-R1000
12. Vincent Haskovec (Hooters Suzuki) Suzuki GSX-R1000
AMA Superbike – 2. závod
Druhý závod se odehrál oproti prvnímu v poměrně klidnějším tempu. Dobře odstartoval Ben Bostrom, ale již během prvních dvou kol o své vedení přišel, když se okolo něj přehnali tovární jezdci Suzuki Mladin s Yatesem. Od poloviny závodu (kdy odstoupil stejně jako v prvním závodě pro poruchu stroje australský jezdec Anthony Gobert se strojem Ducati 998RS) se pořadí ustálilo tak, že vedl Mladin o víc než pět sekund před Yatesem, na kterého se pokoušel dorážet Ben Bostrom. Tento souboj byl také jediný mezi první desítkou jezdců, když na dalších místech se s velkými odstupy jezdilo v pořadí Kurtis Roberts, Eric Bostrom a překvapivě na Sears Pointu dobře jezdící Larry Pegram s polotovárním strojem Ducati 998 RS
Ke druhému závodu je nutné ještě dodat, že se ho nezúčastnil kanadský jezdec Miguel DuHamel, který si při pádu v závodě třídy Supersport zlomil klíční kost. Jeho ztrátu v závodním poli jezdců AMA Superbike označil Mat Mladin, který získal další double do své sbírky, za nepříjemnou ránu do celé série. “On je výborný a rychlý jezdec což dokázal svým čtvrtým vítězstvím v Daytoně“, říkal na tiskové konferenci po druhém závodě o kanadské legendě šampionátů AMA Pro Racing dvojnásobný vítěz ze Sears Pointu Mat Mladin. “Mnoho lidí přijde na závody sledovat právě DuHamela, je to rána do celé série,“ doplnil Mladin.
Skvěle se v nejsilnější americké profesionální třídě představil opět náš Vincent Haskovec, který dokončil po dvanáctém místě v prvním závodě i velmi dobře druhý závod v němž obsadil ještě lepší, jedenácté místo. Nutno dodat, že Vincent se specializuje především na závody třídy AMA Superstock.
Šampionátu AMA Superbike i nadále vévodí Mat Mladin který již získal 174 bodů před svým týmovým kolegou Aaronem Yatesem (153 bodů) a Benem Bostromem (147). Čtvrté místo patří jeho bratru Ericu Bostromovi (138), páté Kurtisu Robertsovi (131), šesté Miguelu DuHamelovi (121), sedmé místo drží první privátní jezdec Shawn Hibee společně s Larrym Pegramem (oba 99) a skvělé deváté místo náš Vincent Haskovec (94). Desítku nejlepších uzavírá Jason Pridmore (91).
Výsledky 2. závodu AMA Superbike:
1. Mat Mladin (Yoshimura Suzuki) Suzuki GSX-R1000
2. Aaron Yates (Yoshimura Suzuki) Suzuki GSX-R1000
3. Ben Bostrom (American Honda) Honda RC51
4. Kurtis Roberts (Erion Honda) Honda RC51
5. Eric Bostrom (Kawasaki Racing) Kawasaki ZX-7RR
6. Larry Pegram (Dream Team Racing) Ducati 998 RS
7. Jason Pridmore (Attack Suzuki) Suzuki GSX-R1000
8. Jordan Szoke (Corona Extra Suzuki) Suzuki GSX-R1000
9. Steve Crevier (Powered by Fuzz) Suzuki GSX-R1000
10. Shawn Higbee (KWS Suzuki) Suzuki GSX-R1000
11. Vincent Haskovec (Hooters Suzuki) Suzuki GSX-R1000
AMA Supersport
Závod třídy Supersport proměnili ve svou záležitost tovární jezdci japonské Yamahy Jamie Hacking a Damon Buckmaster, kteří krátce po startu odjeli od ostatních jezdců. Boj o třetí pozici však byl velmi dramatický. Do tohoto boje se zapojilo několik jezdců ať to byli Jake Zemke a Miguel DuHamel na Hondách nebo Ben Spies na Suzuki, ale i zbývající dva tovární jezdci Yamahy Jason DiSalvo s Aaronem Gobertem společně s Tommy Haydenem na tovární Kawasaki.
Smutným hrdinou tohoto boje byl kanadský jezdec Miguel DuHamel, který v posledním kole těžce havaroval když po smyku zadního kola vyletěl do velké výšky, ze které dopadl nekontrolovatelně na asfaltový povrch okruhu. Po dopadu ho několik jezdců jen těsně minulu, přesto nejčerstvější zprávy z Ameriky říkají, že DuHamel má zlomenou klíční kost a bude vyřazen až ze tří následujících kol šampionátu AMA Pro Racing.
V čele šampionátu je britský pilot Jamie Hacking jenž letos ještě nepoznal v této třídy hořkost porážky.
Výsledky závodu AMA Supersport:
1. Jamie Hacking (Graves Motorsport) Yamaha YZF R6
2. Damon Buckmaster (Graves Motorsport) Yamaha YZF R6
3. Jake Zemke (Erion Honda) Honda CBR 600RR
4. Ben Spies (Yoshimura Suzuki) Suzuki GSX-R600
5. Tommy Hayden (Kawasaki Racing) Kawasaki ZX-6RR
6. Aaron Gobert (Graves Motorsport) Yamaha YZF R6
7. Jason DiSalvo (Graves Motorsport) Yamaha YZF R6
8. Alex Gobert (Erion Honda) Honda CBR 600RR
9. Doug Chandler (No Limit Honda) Honda CBR 600RR
10. Tony Meiring (Kawasaki Racing) Kawasaki ZX-6RR
AMA Superstock
Velký úspěch pro naše barvy získal v Sears Pointu dříve karlovarský Vincent Haskovec, který dokončil závod třídy 750 ccm (na rozdíl od Evropy se závody produkčních Superstocků jezdí v USA do obsahu 750 ccm) na skvělém druhém místě (+2,721), když nestačil pouze na vítězného Tommyho Haydena (starší bratr Nickyho Haydena z MotoGP), který také vede celkové pořadí této třídy a jenž v této třídě startuje na převrtané šestistovce ZX-6RR. Třetí v závodě skončil Adam Ferguson.
Výsledky závodu AMA Superstock:
1. Tommy Hayden (Kawasaki Racing) Kawasaki ZX-6RR
2. Vincent Haskovec (Hooters Suzuki) Suzuki GSX-R750
3. Adam Fergusson, Suzuki GSX-R750
4. Jason DiSalvo (Graves Motorsport) Yamaha YZF R6
5. Jimmy Moore (Valvoline Emgo Suzuki) Suzuki GSX-R750
6. Josh Hayes (Attack Suzuki) Suzuki GSX-R750
7. Tony Meiring (Kawasaki Racing) Kawasaki ZX-6RR
8. Chris Caylor, Suzuki GSX-R750
9. Jordan Szoke (Corona Extra Suzuki) Suzuki GSX-R750
10. Jeff Haner, Suzuki GSX-R750
Formula Xtreme
Úspěšný víkend pro tovární tým japonské Suzuki zařídil v závodě produkčních litrových motocyklů (obdoba evropských Superstocků) Ben Spies na stroji GSX-R1000 před továrním strojem Fireblade z produkce konkurenční Hondy v rukou Jake Zemkeho. Třetí místo obsadil Damon Buckmaster jenž naopak vodí v této třídě tovární, vlajkovou loď Yamahy, tedy stroj YZF R1.
Výsledky závodu Formula Xtreme:
1. Ben Spies (Yoshimura Suzuki) Suzuki GSX-R1000
2. Jake Zemke (Erion Honda) Honda CBR 954R
3. Damon Buckmaster (Graves Motorsport) Yamaha YZF R1
4. Steve Rapp (Valvoline Emgo Suzuki) Suzuki GSX-R1000
5. Adam Fergusson, Suzuki GSX-R1000
6. Jimmy Moore (Valvoline Emgo Suzuki) Suzuki GSX-R1000
7. Josh Hayes (Attack Suzuki) Suzuki GSX-R1000
8. Ty Howard (Annandale Honda) Honda CBR 954R
9. Aaron Gobert (Graves Motorsport) Yamaha YZF R1
10. Doug Chandler (No Limit Honda) Honda CBR 954R
Výsledky závodu MBNA GP 250 ccm:
1. RICHARD H. OLIVER Yamaha
2. CHARLES SORENSEN Aprilia
3. SIMON TURNER Honda
4. EDWARD R. SORBO Yamaha
5. EDWARD B. MARCHINI Yamaha
6. PERRY MELNECIUC Yamaha
7. CHRIS W. PYLES Honda
8. DARREN G. FULCE Yamaha
9. SANDY NOCE Yamaha
10. MICHAEL ARON Yamaha

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist